پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

مردمی که به امید ساختن یک سرپناه، زمین‌هایی را در منطقه سروک خریداری کردند یا از  کاربری کشاورزی آن اطلاعی نداشتند یا فکر می‌کردند اگر این همه ویلای میلیاردی در کنار آنها تخریب شد، رویای خانه‌دار شدن آنها هم ویران شود اما اینگونه نشد و تیغ لودر جهاد کشاورزی برای اجرای قانون، هر روز تنشان را می‌لرزاند و شبهایشان را با کابوس، صبح می‌کند.  

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، اراضی کشاورزی منطقه سروک در استان‌ کهگیلویه و بویراحمد این روزها نه تنها سودی به حال کشاورزی ندارند و دردی از صاحبانشان دوا نمیکنند بلکه خود، دردی برای آن‌ها شدند.

روستای سروک در شمال شهر یاسوج که در افکار عمومی به به منطقه‌ای مرفه‌نشین معروف است دارای زمین‌های کشاورزی در محدوده روستا است که به هر طریقی خرید و فروش شدند.

واقعیت این است که آنچه منطقه سروک را به یک منطقه مرفه‌نشین در اذهان مردم جا داده است، زمین‌های کشاورزی آن است که از سوی برخی افراد ذی‌نفوذ به منطقه مسکونی تبدیل شدند و بدون کسب مجوز از سازمان جهاد کشاورزی و تغییر کاربری، اقدام به ساخت و ساز در این اراضی کشاورزی کردند و برای خود ویلاهای آنچنانی ساختند.

این کار به لحاظ قانونی، صراحتا” یک عمل مجرمانه و تخلف است و سازمان جهاد کشاورزی و قوه قضائیه باید نسبت به تخریب این بناهای غیرمجاز اقدام کنند.

دو گروه خیالشان راحت است؛ گروه سوم در رنج و عذاب

اما این‌ها افرادی هستند که برخی از آنها به هر طریق در بین مسئولان قوای مختلف، نفوذ و آشنا دارند و تقریبا کسی کاری به کار آنها ندارد؛ برخی دیگر هم به هر طریقی ویلا و ساخت و سازهای خود را به طرح هادی روستا ملحق کردند و اینها هم خیالشان آسوده است.

اما گروه سومی هستند که نه اهل سروک هستند، نه مرفه نشین و نه در میان مسئولان به اصطلاح پارتی دارند؛ این‌ها تمام زندگی خود را صرف خرید یک زمین کردند تا بلکه برای خود سرپناهی بسازند.

روستای سروک اکنون گسترده شده و در اطراف آن و در زمین‌های کشاورزی ساخت و سازهای زیادی شده که هزینه‌های میلیاردی در آن‌ها شده و بعید است، مسئولی راضی به قلع و قمع این بناها و ویلاها کند.

کابوس تخریب

اما آنگونه که اشاره شد عده‌ای که به امید ساختن سرپناهی، زمین‌هایی چسبیده به روستای سروک خریدند و دور آن دیواری کشیدند یا از قانون سفت و سخت جهاد کشاورزی خبر نداشتند یا فکر میکردند این زمین‌ها هم مثل زمین‌های کناری آنها و وقتی با بقیه کاری ندارند با ما هم ندارند.

اما اینگونه نشد و تقریبا هر هفته تیغ لودر، امور اراضی جهاد کشاورزی برای قلع و قمع تنها اندوخته و سرمایه این افراد عازم می‌شود تا ترس و دلهره از دست دادن امید به داشتن سرپناه بیش از تخریب خود این بناها، زندگی را بر این مردم که عمدتا مهاجر هستند، تلخ کند.

این افراد که از طبقه ضعیف جامعه هم هستند، شب‌ها را با کابوس تخریب و قلع و قمع زمین‌های خود، صبح می‌کنند.

سازمان جهاد کشاورزی برای اجرای قانون، تحت فشار است؛ ادارات دولتی خدمات میدهند و کاسه کوزه ها سر ضعفا میشکند

از سوی دیگر سازمان جهاد کشاورزی به شدت تحت فشار است که ساخت و سازهای صورت گرفته در این اراضی را تخریب کند؛ ای در حالی است که شرکت نیروی توزیع برق و دیگر ادارات خدمات‌رسان، میلیاردها تومان از پول این بیت‌المال را صرف کردند و برای همین زمین‌هایی که بدون مجوز از کشاورزی به مسکونی تغییر کاربری داده شدند، برق و آب و گاز و حتی تلفن بردند.

نکته دیگری که در این بین حائز اهمیت است این بوده که گویا قرار است همه کاسه کوزه‌ها سر عده‌ای محدودی بشکنند و اجرای قانون فقط برای عده‌ای خاص باشد.

رد پای تعدادی از مدیران، پزشکان، مشاغل خاص و افراد ذی‌نفوذ نیز در ساخت و سازهای سروک مشهود است اما ترس و لرز تخریب فقط تن ضعیفان را می‌لرزاند.

جهاد کشاورزی تقصیری ندارد اما دلش بخواهد یا نخواهد، این زمینها رنگ کشاورزی نمی بینند

ذکر این نکته نیز اهمیت دارد که اگر چه قانون در این زمینه صراحت دارد و تقصیر مشهودی متوجه سازمان جهاد کشاورزی نیست و این دستگاه باید از تخریب زمین‌‌های کشاورزی خود جلوگیری کند ولی این موضوع با عقل سازگار نیست که در دل یک روستا و چسبیده به آن انتظار کشت و زرع زمین‌ها را داشت؛ جهاد کشاورزی دلش بخواهد یا نخواهد این زمین‌های دیگر رنگ کشاورزی را به خود نمی‌بینند، پس باید فکر دیگری شود.

جمعیت این استان و روستاهای چسبیده به مرکز این استان در حال افزایش است و طبیعتا باید فکری به حال توسعه روستاها و بازنگری در طرح هادی این روستاها شود تا روستائیان بتوانند بدون دردسر، سرپناهی برای خود بسازند.

الحاق روستاهای اطراف شهر یاسوج به شهر یاسوج نیز راهکار دیگری برای پایان دادن به قلع و قمع‌هایی است که تقریبا عملی هم نمی‌شوند.

سپر انسانی در مقابل لودر جهاد کشاورزی

امروز، یک‌بار دیگر کاروان قلع و قمع راهی منطقه سروک شد تا چند بنای غیرمجاز را در منطقه سروک، قلع و قمع کند؛ اما این کاروان که با حضور مسئولان جهاد کشاورزی، نماینده دادستان یاسوج، نماینده فرماندار بویراحمد و پلیس عازم منطقه شد با سد محکم اعتراضات مردمی مواجه شد که با تشکیل سپر انسانی مانع از ورود لودر به زمین‌های خود شدند.

انسجام معترضان و صاحبان این زمین‌ها اگر چه مقتدرانه و جدی بود اما حرف‌های آنان نشان از اوج مشکلات و ترس از قلع و قمع سرمایه و امیدشان به خانه‌دارشدن داشت.

حرف مردم و چراهای بی جواب

یکی از نمایندگان مردم به ریواس جنوب گفت: همه دار و ندار ما این قطعه زمین است اگر غیرقانونی بود چرا به ما نگفتند چرا در مراحل اولیه به ما تذکر ندادند چرا اطلاع‌رسانی نکردند و چرا منازل و ساخت و سازهای همسایگان ما را تخریب نمی‌کنند؟

آیا ما ایرانی نیستیم؟ آیا ما باید در مقابل این تبعیض‌ها سکوت کنیم؟

این زمین‌ها را از ما هم بگیرند ولی هیچ وقت در آنها کشاورزی نمی‌شود و…

“چراهای” امروز مردم معترض به اجرای عملیات قلع و قمع چند بنا در منطقه سروک بسیار زیاد بود به حدی که لازم است استاندار و مسئولان ارشد این استان فکری اساسی کنند و مشکل این افراد را حل کنند.

۲۰۰ ساخت و ساز غیرمجاز باید قلع و قمع شود/ ادارات دولتی تخلف کردند

الیاس تاج‌الدینی، مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در همین زمینه گفت: ۲۰۰ مورد ساخت و ساز غیرمجاز در منطقه سروک به مساحت ۱۵ هکتار وجود دارد که این سازمان با وضعیت موجود به لحاظ قانونی راهی جز تخریب آن‌ها ندارد.

وی افزود: بر اساس قانون، ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی بعد از سال ۸۵ علاوه بر جریمه، مشمول قلع و قمع می‌شوند.

او در پاسخ به این سؤال که اگر این تغییر کاربری‌ها غیرمجاز ات چرا دستگاه‌های دولتی به آنها خدماتی چون آب و برق دادند، گفت: این هم خود تخلف است و چندین پرونده علیه شکت‌های خدمات رسان در دادگاه تشکیل شد.

با این حال، به نظر می‌رسد نه عزمی برای قلع و قمع همه بناهای غیرمجاز در سروک وجود دارد و نه عزمی برای رفع مشکلات مردمی که به امید خانه‌دار شدن همه سمایه خود را دادند تا یک قطعه زمین خریدند.

جهاد کشاورزی هم که متولی اصلی در این زمینه است، تا حدی دست تنها است و شاهد اراده خدمات دولتی از سوی سایر دستگاه‌ها به ساخت و سازهای غیرمجاز است و از طرفی می‌داند این اراضی دیگر برایش تولیدی نخواهند داشت، از طرفی به دنبال حل منطقی مشکل مردم است و از طرفی نیز برای اجرای قانون تحت فشار است.

به گزارش ریواس جنوب، در پایان اعتراضات مردمی، و گفت‌وگوی مردم با پلیس، صورت جلسه‌ای تنظیم و  قلع و قمع این ساخت و سازها منتفی شد تا ببینیم آیا مسئولان به فکری اساسی و عاقلانه مشکل مردم این روستا و روستاهای مشابه آن را حل می‌کنند یا مردم را در بلاتکلیفی و استرس نگه می‌دارند.

_________

گزارش از کریم بنام

____________