خرید و فروش چادرهای هلالاحمر، ماجرای ورود کفن به یاسوج و بیتدبیری در بنای بیمارستان صحرایی مردودی متولیان در بحران اخیر زمینلرزه در یاسوج و سیسخت/ شایعه از جنس دولتی!عملکرد متولیان بیش از زلزله به مردم خسارت زد
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
زلزله اخیر استان کهگیلویه و بویراحمد زوایای جدیدی از خوب و بدها را در استان کهگیلویه و بویراحمد پیشروی مردم و مسئولان قرار داد؛ دو هفته است تقریبا زندگی در یاسوج و سیسخت در سایه برخی بیتدبیریها تعطیل شد و جامعه خسارات روانی زیادی دید؛ خساراتی که گاها در پی برخی شایعات دولتی و ناشیانه در زلزلهای وارد شد که بر اساس نظر کارشناسان زمینشناسی خطری برای مردم این دیار ندارد.
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، این روزها استان کهگیلویه و بویراحمد به ویژه دو شهرستان دنا و بویراحمد به شدت تحت تأثیر زمینلرزههایی است که بیتدبیری برخی از مسئولان روح و روان مردم را آشفته کرده است.
ساعت ۸ و ۳۸ دقیقه روز ۱۲ اردیبهشت زمینلرزهای به بزرگی ۵٫۳ ریشتر شهر سیسخت و یاسوج را به شدت لرزاند؛ صدای مهیب ریزش کوه در این دو شهر کوهستانی بر ترس و اضظراب مردم افزود و از شب آن روز مردم از خانههای خود بیرون آمدند.
بیش از ۴۰ پسلرزه بعد از آن در این دو منطقه آمد تا زندگی مردم در این حدود دو هفته با زلزله و ترس از آن سپری شود.
مردم در این دو شهرستان شبها در پارکها، بلوارها و جلوی خانههای خود میخوابند؛ بارش باران نیز در این روزهای ترس از زلزله، تحمل شرایط را سختتر کرده بود.
اما آنچه شرایط را سختتر میکرد، جولان شایعهسازان و شایعات عجیب و غریبی بود که هم زندگی را بر مردم حرام کرد و هم دکانی شد برای عدهای حرامخوار تا با سوار شدن بر ترس مردم چادرهای مسافرتی را چندین برابر بفروشند و سارقین فرصتهای طلایی برای سرقت پیدا کنند.
در این میان، سکوت و عدم تسلط مسئولان به وظایفی که برای آن حقوق میگیرند، بر درد این روزهای پس از زلزله و بار روانی شایعات افزوده است.
وقوع یک پسلرزه در ساعتی که یکی از شایعات پیشبینی زلزله، زمان آن را اعلام کرده بود، بازار شایعهسازی را داغ کرد و ترس مردم به حدی شد که به این شایعات اعتماد بیشتری پیدا کرده بودند.
در همه این مدت، رسانهها با همه توان سعی در آرامش جامعه داشتند اما جلسات ستاد بحران بدون حضور خبرنگاران برگزار میشد و کمتر مسئولی حاضر به پاسخگویی بود؛ در این ایام بحران حتی یک نشست خبری هم برگزار نشد و عدم اطلاعرسانی به موقع و دقیق، کار رسانهها را سخت و بازار شایعات را داغ کرده است.
در یک بیتدبیری دیگر، وقتی کامیون حمل چادرهای هلالاحمر وارد اداره هلالاحمر شهرستان بویراحمد شد و مردم برای دریافت چادر، هجوم بردند یکی از مسئولین این اداره با بیمسئولیتی به مردم میگوید اینها پارچه “کفن” هستند نه چادر! این کارمند هلالاحمر میخواست آنجا را خلوت کند اما نمیدانست این شایعه دولتی همچون پٌتکی بر روح و روان مردم فرود میآید.
شبهای بعد از این اتفاقات، تقریبا هیچ خانهای در آرامش نبود و هیچ کودکی در کنار پدر و مادر خود آرام نخوابید.
در یک بیتدبیری دولتی دیگر، در همین روزهای بحران و ناآرامی روانی در یاسوج، مسئولان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج اقدام به انتقال بیمارستان صحرایی استان چهارمحال و بختیاری به یاسوج میکنند و در یک مانور خبری زیاد این خبر را به گوش مردم میرسانند تا پازل ناآرامی روانی مردم را تکمیل کنند.
بیتدبیری که این سؤالات را پیش میآورد که چرا این استان قبل از وقوع بحران بیمارستان صحرایی ندارد؟ چرا حالا که بیمارستان صحرایی به استان منتقل میشود در این شرایط با این آب و تاب اطلاعرسانی میکنند؟
و نکته دیگر اینکه چرا بیمارستان صحرایی را به جای صحرا در خیابان و آن هم در مرکز شهر و در دید عموم مردم برپا میکنند تا شهر را بحرانزده، ترسیم کنند؟
مردم از همدیگر میپرسیدند اگر واقعا خبری نیست چرا این همه کفن به یاسوج آمده؟ چرا بیمارستان صحرایی آوردند؟ چرا یک کارشناس زمینشناسی نمیآید و واقعیات علمی را به مردم بگوید؟
این سوالات در حالی بود که در سکوت متولیان، برخیها با اهداف خاص از پیشبینی زمینلرزه، در ساعات متفاوت خبر میداند.
این همه خسارت روانی به مردم وقتی غیرقابل جبران میشود که اکنون اطلاعات علمی زمینشناسی میگویند، هر آنچه بعد از زلزله سیسخت آمد، پسلرزه بودند و جای نگرانی نبوده است.
در ۲ هفته اخیر میشد گفت استان کهگیلویه و بویراحمد و کار وزندگی مردم تعطیل شد و آرامش جامعه بر باد رفت؛ در کنار این خسارات روانی هزاران واحد مسکونی و دهها هزار شهروند خسارت مالی دیدند و صدها نفر نیز مصدوم شدند تا ۲ ضعف دیگر مسئولان کهگیلویه و بویراحمدی را نمایان کنند.
ضعف اول اینکه با وقوع این زلزله تقریبا کمقدرت این همه واحد مسکونی خسارت دیدند یعنی اینکه مسئولان ما به وظایف خود در حوزه شهری و روستایی و ایمنی ساخت و سازها و نظارتهای مهندسی عمل نکردند.
ضعف دوم اینکه حمایت از افرادی که به هر دلیلی شرایط سکونت در منازل خود را نداشتند یا انجام نشده یا همراه با تبعیض بوده است.
مشاهدات خبرنگاران و برخی اطلاعاتی که هنوز رسما تأیید نشدند حاکی از آن است که در توزیع چادرهای هلالاحمرتبعیضهای ناروایی صورت گرفت و قوم و خویشی و روابط بر ضوابط حاکم شد.
در حالی که میبایست فقط افرادی که واقعا آسیب دیدند مورد حمایت قرار گیرد و چادر در اختیار آنها قرار داده شود، اما این اتفاق نیفتاد و حرف و حدیثهایی از خرید و فروش چادرهای هلالاحمر نیز به گوش میرسد.
این نحوه توزیع چادرهای هلالاحمر بدون قانونمندی نه تنها به اعتماد مردم آسیب زد بلکه توزیع گسترده و غیرضروری این چادرها، ترس و اضطراب مردم برای وقوع زلزله را بیشتر کرد.
موضوعی که معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد بارها تأکید کردند که نباید پادرهای هلالاحمر به این شیوه توزیع شوند بلکه باید افرادی که بر اساس تشخیص کارگروه بحران، امکان سکونت در منازل خود را ندارند از این چادرها استفاده کنند.
همه اینها نشان میدهد که برای مدیریت بحران در کهگیلویه و بویراحمد همچنان نیازمند تمرین و تلاش بیشتر هستیم.
خسارتهای مالی و روانی به مردم در حالی است که سرپرست دفتر زمینشناسی و اکتشافات معدنی یاسوج به صراحت گفته است که در صد سال اخیر هیچ زلزله بالای ۶ ریشتر در این منطقه از زاگرس نیامده و میتوان پیشبینی کرد که بر اساس دوره بازگشت زلزله و مستندات علمی این حادثه رخ نمیدهد و جای هیچ نگرانی برای مردم نیست.
عمده افرادی که در این حادثه مصدوم شدند به علت ترس و اضطراب ناشی از همین شایعات و عملکرد مسئولان در بحران بوده در حالی که اگر به درستی مدیریت میشد، شاهد کمترین آسیبها حداقل از بعد روانی و مصدوم شدن افراد بودیم.
تا دقایقی دیگر فایل صوتی و متن مصاحبه سرپرست دفتر زمینشناسی و اکتشافات معدنی یاسوج که حاوی نکات مهمی در زلزله اخیر و امکان وقوع مجدد آن است منتشر میشود.
——————
گزارش از کریم بنام
———————
انتهای پیام/ک-ب
جهانبین بدرد هلال احمر نمی خوره باید خداحافظی کنه محترمانه کلید اتاقشان را تحویل مدیریت خوب بده