هر هفته، معرفی یک نقطه گردشگری در فارس/ معرفی جاذبهی گردشگری «آبشار پای تف» دومین آبشار بلند استان فارس
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یکی از جاذبههای گردشگری زیبای استان فارس آشنا میکند؛
این هفته به توصیف «آبشار پای تف» که به دومین آبشار بلند در استان فارس نیز معروف است، میپردازیم.
آبشار پای تف یکی دیگر از جاذبههای طبیعی استان فارس است که در شهرستان رستم در حدود ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای سالاری واقع شده است. این آبشار از لحاظ ارتفاع، دومین آبشار استان فارس میباشد که جنگل، کوه، باغهای انار و خانهی مسکونی سنتی منظرگاه این نقطه پرصفا است.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به معرفی آبشار پای تف، از مناطق شگفتانگیز گردشگری در استان فارس بپردازیم:
معرفی مختصری از شهرستان رستم استان فارس
- شهرستان رستم به لری (رِسَم) یکی از شهرستانهای استان فارس میباشد که در سمت شمال غربی این استان واقع شدهاست. مرکز این شهرستان شهر مصیری میباشد.
- اهالی این شهرستان لرزبان هستند و دارای دو بخش مرکزی و سورنا میباشد که پیشتر بخشی از شهرستان ممسنی بودهاست.
- این منطقه از نظر آب و هوایی دارای سه نوع آب و هوای سرد و معتدل و گرم است. دارای سه جلگه بزرگ رستم یک و رستم دو و رستم سه است که دارای زمینهای بسیار حاصلخیز میباشد.
- این شهرستان از شمال به استان کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب به بوشهر، از شرق به منطقه کلانشهری شیراز و از غرب نیز به استان کهگیلویه و بویراحمد منتهی میگردد.
- شهرستان رستم دارای کوههای بلند و برفگیر (رشته کوه زاگرس) و گیاهان جنگلی به ویژه گیاه بلوط میباشد که دارای خواص خوراکی، درمانی، رنگرزی، چرم سازی و غیره میباشد.
- این شهرستان از نظر گیاهان دارویی بسیار غنی است. در شهرستان رستم در یک نوبت و در تابستان کشت برنج صورت میگیرد که از بهترین و طبیعیترین برنجهای ایران است و در زمستان بهطور عمده گندم کشت میشود.
پیشینه تاریخی
- این شهرستان یکی از شهرستانهای کهن استان فارس میباشد که دارای بیش از ۱۲۰ اثر باستانی میباشد. آثار شهرستان به سه بخش پیش از تاریخ (قبل از۵۵۰۰) تاریخی بعد از ۵۵۰۰ سال و اسلامی از ۱۴۳۰ سال به بعد تقسیم میشود. ۵۸ اثر این شهرستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاست.
- تمدنهای بیش از تاریخ این شهرستان مربوط به عصر نوسنگی هزارههای پنجم تا هشتم پیش از میلاد میباشد قبل از ورود آریاییها به فلات ایران تمدنهای دیگر نیز در اقضی نقاط شهرستان رستم پابرجا بودند که میتوان به تمدن بزرگ و با شکوه ایلام باستان اشاره کرد که آثار این تمدن در شهرستان رستم عبارتند از: نقش برجسته ایلامی گورنگون در روستای منگودرز بخش سه تلان است و در بالای کوهی نقش شدهاست.
- شهر ایلامی چهار بازار میباشد از لوح نوشتههای خزانهٔ تخت جمشید از چندین شهر باستانی در منطقه رستم یاد شدهاست که از جمله از شهرهای هوهنوری و یوناری میتوان نام برد. جاده سنگفرشی روزگار هخامنشی و ساسانی در این شهرستان به چشم میخورد؛ و یکی از در بندهای پرشیا پارس محسوب میگردید این شهرستان یکی از مناطق سوق الجیشی و استراتژیکی فارس بهشمار میرود که میتوان از لشکر کشی اسکندر مقدونی کراسوس سردار رومی والرین امپراتور روم نام برد.
ویژگیهای شهرستان رستم
وجود رودخانه معروف فهلیان، رودخانه تنگ شیو (نوگک) و نقش برجسته کورانگون، وجود رودخانه سراب سیاه که این رودخانه دائمی و چهار فصل میباشد و پرآبترین رود شهرستان میباشد، وجود کوه زیبای زراورد که بخش اعظم این کوه در شهرستان رستم واقع شدهاست.
طبیعت و جاذبههای گردشگری طبیعی شهرستان رستم
چشمه انجیری
- چشمه سارهای مراسخون این مکان تفرجگاهی دارای چشمه سارهای جوشنده و محل خوبی برای استراحت و تفریح گردشگران و مسافران میباشد. چشمانداز این منطقه رودخانه کوه و آثار تاریخی میباشد. این محل تفرجگاهی به فاصله ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای مراسخون سفلی قرار دارد.
سراب سیاه منصورآباد
- این جاذبه طبیعی در حدود ۲۸ کیلومتری شمال غربی مصیری و در کنار روستای سراب سیاه منصورآباد رستم واقع شدهاست چشمانداز این مکان تفرجگاهی چشمه سارهای جوشنده قابل قایقرانی و سرگرمی آن شنا و ماهیگیری و زیارت امامزاده سید نورالدین و دیدار آثار تاریخی میباشد.
پتکون زیردو
- جاذبه پتکون در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی شهر مصیری و در شرق روستای برافتاب و شمال روستای زیردو قرار دارد چشمانداز این مکان چشمه سارهای جوشنده، کوه، صحرای سرسبز، و آثار تاریخی میباشد.
دلی زوال و دشتک
- این دو نقطه از شهرستان رستم دارای جاذبه گردشگری و تفرجگاهی میباشد و در ۵ کیلومتری شمال بابامیدان واقع است. مردم دشتک ودلی زوال تابستان خود را درمناطق بویراحمد سرگچینه وتنگاری به سرمی برند. دلی زوال خود شامل چندین روستای؛ سرسیل زوال، لیروی، زوال خدابخشی ودره موردی است که مردم این چند روستا باهم پیوند فامیلی دارند.
سرچشمه گجستان
- این جاذبه طبیعی در حدود ۵۰ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری قرار دارد. دارای چشمه سارها و جنگلهای طبیعی و آثار تاریخی چشمانداز این نقطه پر مصفا میباشد.
آبشار پای تف
- یکی از جاذبههای طبیعی شهرستان رستم بهشمار میرود و در حدود ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای سالاریروستای برافتاب واقع شدهاست. جنگل، کوه، باغات انار و خانههای مسکونی سنتی منظرگاه این نقطه پر مصفا میباشد.
کوه سیاه
- یکی دیگر از جاذبههای طبیعی این شهرستان میباشد که در ۵ کیلومتری مصیری و در شهر شوسنی واقع شدهاست در این کوه غارهایی وجود دارد به نامهای غار سیاه و غار برزگران که به زیباییهایش میافزاید. این کوه در اسفند ماه و فصل بهار بیشترین زیبایی را دارد.
بناهای تاریخی
از بناهای تاریخی این شهرستان میتوان کتیبه سراب سیاه، نقش برجسته کونگون، گوردخمه مادر دختر و کاخ لیدوما را نام برد.
گویش
مردم شهرستان رستم لر هستند. زبان لری رستم با دیگر زبانهای لری مثل لرستانی، تفاوت های اندکی دارد اما غالبا شبیه به سایر بختیاری ها و بویراحمدی ها صحبت میکنند، لرهای رستم و ممسنی در میانه و آخر واژهها را به صورت th انگلیسی تلفظ میکنند و این در حالی است که در دویست سال گذشته در بسیاری از مناطق لر نشین تلفظ «د» در میانه و آخر واژهها به «ی» تغییر یافتهاست.
معرفی آبشار زیبای پای تف
یکی دیگر از جاذبههای طبیعی شهرستان رستم، آبشار پای تف است که در حدود ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای سالاری واقع شده است. این آبشار از لحاظ ارتفاع، دومین آبشار استان فارس است که جنگل، کوه، باغهای انار و خانه مسکونی سنتی منظرگاه این نقطهی پرصفا است.
در خصوص مشخصهی طبیعی شهرستان رستم میتوان گفت که این شهرستان ناحیهای است که از دو بخش کوهستان و دشت تشکیل شده و با توجه به تقسیمبندی شهرستان به دو بخش سورنا و مرکزی میتوان گفت بخش سورنا در ناحیه تماماً کوهستانی شهرستان واقع شده و بخش مرکزی در دشت واقع شده که ادامه سلسله جبال زاگرس نیز اطراف دشت را احاطه کرده است.
بخش شمالی کوهها به کوههای استان کهگیلویه و بویر احمد و بخش شرقی و جنوبی که از دو بخش کوه و دشت ترکیب یافته به شهرستان ممسنی و از طرف غرب به تپه ماهورهای گچساران میپیوندد. کوهها از لحاظ زمینشناسی و ریختشناسی و نمای بیرونی متنوع میباشند و جنس سنگها نشان میدهد که کوههای این ناحیه در دورانهای مختلف زمین شناسی شکل گرفته است.
وجود غارهای بزرگ در دل کوها و آثار روشنایی آتش و دیگر آثار سفالین مکشوفه نشان از وجود حیات انسان در دوران پارینه سنگی تا دوران نوسنگی جدید ۸۰۰۰ سال قبل غارنشینی و سپس با اهلی کردن حیوانات و آشنایی با کشاورزی، دشتنشینی را شروع نموده است.
وجود تپههای باستانی در این شهرستان اغلب مربوط به دوران پیش از تاریخ (قبل از ۵۰۰۰سال) است. در شهرستان رستم وجود رودخانه معروف مراسخون، رودخانه تنگ شیو و.. طبیعت خاصی برای شهرستان ایجاد کرده است. در مسیر رودخانه ها غاز وحشی، مرغابی، پرندگان کوچک، لک لک و دیگر موجودات آبی چون غاز آبی، ماهی،سگ آبی، خرچنگ و غیره را میتوان مشاهده کرد.
بهترین زمان سفر و بازدید از آبشار پای تف
فصل بهار و تابستان، زمان مناسبی برای بازدید از این آبشار خواهد بود. گفتنی است که جادهی منتهی به آبشار نیز جادهای بکر و بسیا زیبا به ویژه در این فصول است و با طی مسیر در اطراف راه، درختان بلوط جلوه زیبایی ایجاد میکنند.
مسیر و نحوهی دسترسی به آبشار پای تف از شیراز بر روی نقشه
آبشار زیبای تف در ۳۰ کیلومتری بخش کوپن و در دل طبیعت واقع شده است. بعد از گذر از روستای کناره به دشت همواری میرسید که پر از بادامهای وحشی است. در ادامهی مسیر به روستای سالاری میرسید و سپس با ادامهی مسیر به آبشار پای تف خواهید رسید. ارتفاع آبشار در حدود ۷۰ متر است.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از سفر کردن به این طبیعت دلانگیز لذت ببرید. اگر به طبیعتگردی و عکاسی علاقهمندید، حتماً سفر به شهرستان رستم استان فارس و به خصوص آبشار پای تف را تجربه کنید و از تک تک لحظات خود در آنجا لذت ببرید.
همچنین، اگر از خواندن توصیف زیباییهای آبشار پای تف علاقهمند شدید که این جاذبهی گردشگری زیبا و خوش آبوهوا را ببینید؛ پس بی معطلی بساط سفر را مهیا کنید و آمادهی رفتن به دامان طبیعت شوید. سفر خوبی را برای شما آرزومندیم.
برای آشنایی بیشتر با مناطق گردشگری موجود در شهر شیراز و استان فارس، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی سفر به آبشار پای تف و یا شهرستان رستم در استان فارس را دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.
منابع