هر هفته، معرفی یک نقطه گردشگری در فارس/ معرفی جاذبهی گردشگری «تنگ بستانک» بهشتی پنهان در استان فارس
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یکی از جاذبههای گردشگری زیبای استان فارس آشنا میکند؛
این هفته به توصیف منطقهی «تنگ بستانک»، طبیعتی با آب و هوای خنک و معروف به بهشت گمشده (بهشت پنهان) میپردازیم.
بهشت گمشده یا همان منطقه تنگ بستانک منطقهای خوش آب و هوا و سرسبز در بخش کامفیروز از توابع شهرستان مرودشت است. نام اصلی این مکان تنگ بستانک بودهاست که اکنون به بهشت گمشده مشهور شدهاست.
منطقه حفاظت شده تنگ بستانک با مساحت ۱۵۳۲۴ هکتار در شمال غربی استان فارس و در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شهر شیراز و در فاصله ۱۰۰ کیلومتری شهر مرودشت در بخش کامفیروز واقع گردیدهاست. گردشگران و گروههای کوهنوردی بسیاری در طول سال برای لذت بردن از زیباییهای منحصربهفرد طبیعی این منطقه به این جاذبهی گردشگری سفر میکنند.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به معرفی تنگ بستانک، ییلاق برجستهی استان فارس، بپردازیم:
معرفی تنگ بستانک
- تنگ بستان / تنگ بستانک در استان فارس، منطقهای خنک و جذاب با طبیعتی بینظیر بوده و خنکترین شهر ایران در استان فارس است.
- در این منطقه میتوانید انواع گونههای جانوری مثل قوچ، بز وحشی، خرس قهوهای، سمور، سنجاب ایرانی، خرگوش، روباه، میش، کبک و پرندگان شکاری را ببینید.
- گرچه زیباییهای تنگ بستان به همینجا ختم نمیشود و دریاچه سد درودزن، جنگلهای بلوط، روستاهای دیدنی، شالیزارهای سبز هم بخش دیگری از طبیعت دیدنی این منطقه است.
- تنگ بستانک منطقهای است عمدتاً کوهستانی با پوششی جنگلی اقلیم منطقه ایرانی تورانی بوده و دارای تابستانهایی خشک و زمستانهایی سرد؛ با ریزش برف و یخبندان است.
- میانگین درجه حرارت بین ۱۴–۱۶ درجه و متوسط بارندگی ۴۷۹٫۴۲ میلیمتر بوده و از طرفی نیز میانگین ارتفاعی آن بین ۱۷۰۰–۳۷۰۰ متر است.
- مسیر دسترسی به تنگ بستانک کامفیروز است و دریاچه سد درودزن و جنگلهای انبوه بلوط نیز در این مسیر هستند.
- از ورودی تنگه کوچه باغی نسبتاً وسیع در پیچ و تاب رودخانهای زیبا تا محل آبشار تنگ بستانک ادامه مییابد و اینجاست که انبوهی از جنگل چنار در تنگهای نه چندان باریک به همراه پیچ و تاب رسوباتی از جنس آهک یکی از شگفتانگیزترین چهرههای طبیعت را به نمایش میگذارد.
- امتداد این مسیر پیادهرو از بستر رودخانه تا روستایی بکر در نقطه ای دور از ذهن زیبایی و جذابیت این منطقه را تکمیل میکند.
- بهشت گمشده فاصله کمی با برجستهترین جاذبههای تاریخی و طبیعی در استان فارس دارد که ارزش این منطقه را دوچندان میکند.
تاریخچه تنگ بستانک
- تنگ بستانک درگذشته بیشتر شهرت محلی داشت و منطقه ییلاقی بخشهای کامفیروز و بیضا محسوب میگردید.
- در گذشته مهمترین سودمندی آن برای روستاههای پایین دست استفاده از منابع آب برای مصرف شرب، کشاورزی و گردشگری موردی جوامع محلی بودهاست و تا اواخر دهه ۵۰ برای شهرنشینان نامی ناآشنا بوده و کمتر مورد استفاده گردشگری فشرده قرار گرفتهاست، اما از اوایل دهه ۶۰ این منطقه بهتدریج توسط گروههای کوهنوردی و گردشگران طبیعت معرفی گردید و به لحاظ زیباییهای خیرهکننده و چشمانداز طبیعی منحصربهفرد، توسط بازدیدکنندگان علاقهمند، بهشت گمشده نامگذاری گردید.
- در حال حاضر در حدود ۶ ماه از سال در فصول بهار و تابستان منطقه مورد استفاده بازدیدکنندگان قرار میگیرد و در چهار ماه اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد بیشترین بازدیدکنندگان به منطقه مراجعه میکنند.
منطقه حفاظت شده تنگ بستانک
- موقعیت جغرافیایی تنگ بستانک در مجموعه شبکه گردشگری محور شمال و شمال غرب و امکان ارتباط جادهای آن با یادمانهای تاریخی تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد از یک طرف و چشماندازهای طبیعی آبشار مارگون و تنگ براق از طرف دیگر اهمیت ویژهای را برای این مجموعه از بعد توسعه اکوتوریسم ایجاد میکند.
- اداره کل حفاظت محیط زیست فارس و سازمان ایرانگردی جهانگردی استان فارس ساماندهی زون گردشگری، تنگ بستانک را در دست اجرا دارند. هدف از اجرای این طرح فراهم آوردن امکانات گردشگری و کاهش تدریجی تهدیدهای ناشی از استفاده بیرویهی گردشگری از منطقه است.
- از سال ۱۳۷۸ تاکنون با مصوبهی شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده جنگلی تنگ بستانک یا بهشت گمشده شناخته میشود. (اداره حفاظت محیط زیست استان فارس) در سفر استانی هیئت دولت به استان فارس به عنوان منطقه نمونه بهشت گمشده تصویب و مطالعات امکانسنجی منطقه در سال ۱۳۸۸ به پایان رسید.
- منطقه مورد مطالعه در طرح جامع شهرستان به عنوان، پهنهی طبیعی گردشگری انتخاب شدهاست. در این طرح به پروژهی بسترسازی، تجهیز جاذبههای گردشگری طبیعی، ایجاد بستر وتوسعهی استفادهی ورزشی- تفریحی از جاذبهها، احداث و تجهیز مراکز گردشگری طبیعی اشاره شدهاست.
بهشت گمشده استان فارس
- بهشت گمشده در بخش کامفیروز شهرستان مرودشت قرار دارد و نام اصلی آن تنگ بستانک است.
- ییلاق زیبا و سرسبز تنگ بستانک با صدای دلنشین آبشارهای روان و رودهای خروشان، نسیم ملایم و آفتاب دلچسب، مناظر کوهستانی و دشتهای خرم، از زیباترین دیدنی های اطراف شیراز به شمار میرود و نام بهشت گمشده را از آن خود کرده است.
- منطقه تنگ بستانک از جمله مناطق حفاظت شده کشورمان در استان فارس است که گردشگران بسیاری در طول سال برای بازدید از آن به این منطقه سفر میکنند. این منطقه در شمال غربی شیراز قرار دارد و پوشش گیاهی آن بسیار انبوه است.
- در گوشه و کنار بهشت گمشده میتوانید مناظری زیبا از آبشارهای کم ارتفاع ببینید که آب فراوانی دارند و در بخشهای مختلف کوهپایهای روان شدهاند. محیط اطراف این منطقه ظرفیتهای بالایی برای کوهنوردی و جنگلنوردی دارند.
- در بسیاری از نقاط جنگلی بهدلیل در هم پیچیدگی شاخههای درختان راهی برای عبور نور خورشید وجود ندارد و سایههایی همیشگی این بخشها را تاریک میکنند.
- روستای «دشتک» در شهرستان کامفیروز، نزدیکترین روستا به تنگ بستانک است و میتوانید در بازدید از این منطقه خوش آب و هوا، به این روستا نیز سری بزنید و از گشت و گذار در طبیعت زیبای آن لذت سفر خود را دوچندان کنید.
- منطقه کامفیروز در مجاورت رشته کوه دنا قرار دارد و میتوان آن را مهمترین منطقه ییلاقی در اطراف شیراز دانست. در طول سالهای اخیر این منطقه مورد توجه بیشتر نسبت به سالهای قبل قرار گرفته است و گروههای مختلف طبیعت گرد و کوهنورد از این منطقه بازدید میکنند.
علت نامگذاری بهشت گمشده
- منطقه تنگ بستانک در میان شهرها و مناطق گرمسیر در استان فارس قرار دارد. رودهای روان، چشمههای پر آب، طبیعت سرسبز کوهستانی و جنگلهای پر درخت در تنگ بستانک، این منطقه را به بهشتی زیبا تبدیل میکند و به همین دلیل گردشگران و مردم این منطقه از آن با عنوان بهشت یاد میکنند.
- از طرف دیگر تا پیش از سال ۱۳۶۰، این منطقه زیاد شناخته شده نبود و کمتر کسی از وجود این ییلاق سرسبز خبر داشت. ناشناخته ماندن این منطقه خوش آب و هوا باعث شد تا نخستین گردشگران و مردم محلی لقب بهشت گمشده را به این منطقه بدهند. تنگ بستانک را با نام «بهشت پنهان» نیز میشناسند. در حال حاضر تنگ بستانک یا بهشت گمشده از زیباترین ییلاق های نزدیک به جنوب ایران به شمار میرود.
- سرسبزی و زیبایی منحصربهفرد و ناشناخته بودن منطقه تنگ بستانک در طول سالیان دراز، سبب نامیده شدن این منطقه به نام «بهشت گمشده» یا «بهشت پنهان» شده است.
پوشش گیاهی و جانوری بهشت گمشده
- هوای مناسب و آب کافی باعث رونق کشاورزی و باغداری در بهشت گمشده یا تنگ بستانک شده است. در این منطقه درختانی مانند بادام، پسته، زرشک و بلوط رشد میکنند و محصول قابل توجهی دارند. انواع گیاهان دارویی نیز در جنگلهای بهشت گمشده به چشم میخورند. در میان این گیاهان میتوان به نمونههایی مانند خارشتر، درمنه، شیرین بیان و گون اشاره کرد.
- قرار گرفتن منطقه تنگ بستانک در حوزه آبریز رودخانه کر و سد درودزن، یکی از مهمترین ویژگیهای این منطقه به شمار میرود. آب روستاهای اطراف بهشت گمشده نیز از این منطقه تامین میشود. کف دره تنگ بستانک را پوشش سنگی و صخرهای پوشانده است که بستری مناسب برای رویش درختان چنار، گردو و دیگر گیاهان سایه پسند پدید میآورد.
- در طول مسیر دسترسی به بهشت گمشده از روستاهایی سرسبز با کوچه باغهای زیبا خواهید گذشت. کشتزارهای زیبا اطراف این منطقه را پوشاندهاند و جنگلهای بلوط بهشت گمشده پس از روستاهای سرسبز قرار دارند.
- جانوران منطقه تنگ بستانک تنوع بالایی دارند. آب و هوای مناسب و رودخانههای پر آب و همیشه جاری حیوانات بسیاری را به این منطقه جذب کردهاند. در بهشت گمشده از انواع پرندگان شکاری گرفته تا مرال، خرس قهوهای، سمور، سنجاب، روباه، میش، قوچ، بز وحشی و خرگوش، زندگی میکنند.
دیدنیهای بهشت گمشده شیراز
- در اطراف بهشت گمشده شیراز جاذبههای تاریخی و طبیعی برجستهای وجود دارند که در سفر به این شهر میتوانید برای بازدید از آنها برنامهریزی کنید. از مهمترین جاذبههای طبیعی اطراف تنگ بستانک میتوان به رود کر، سد درودزن، آبشار مارگون و روستاهای زیبای اطراف این منطقه اشاره کرد.
- رود کر بزرگترین رودخانه استان فارس است که نزدیک به ۲۸۰ کیلومتر طول دارد و در طول مسیر خود از «تنگ براق»، «سد درودزن»، «دشت رامجرد» و تنگ بستانک میگذرد و در نهایت به دریاچه بختگان میریزد.
- «دره تنگ براق» از دیگر جاذبههای طبیعی در نزدیکی تنگ بستانک است که در حدود ۴۵ کیلومتر با این منطقه فاصله دارد. تنگ براق یکی دیگر از ییلاقهای زیبا در استان فارس و در نزدیکی شهر سده است که آبشارهای زیبا، رودخانههای پر آب و سنگ نوشتهای تاریخی از مهمترین دیدنیهای آن هستند. این منطقه در شمال غربی بهشت گمشده قرار دارد.
- روستاهای اطراف تنگ بستانک، مناطق خوشآبوهوا و سرسبزی هستند که از زیباترین ییلاقهای اطراف شیراز به شمار میروند. از میان روستاهای این منطقه میتوان به «منگان»، «محجن آباد»، «دشتک» و «جیدرزار» اشاره کرد.
- با ورود به منطقه تنگ بستانک صدای آبشار توجه شما را به خود جلب میکند. اگر بهدنبال صدای آب بروید، به سرچشمه آن خواهید رسید و مسیر دوراهی رودخانه پیش روی شما قرار میگیرد. یک راه شما را به روستای جیدرزار و دیگری به استخری طبیعی و زیبا خواهد رساند.
- در مسیر استخر طبیعی با گذشتن از میان انبوه درختان بلوط و بوتههای تمشک و کمی کوهنوردی، به زیباترین چشماندازها از تنگ بستانک خواهید رسید.
- در نزدیکی بهشت گمشده برجستهترین جاذبه های تاریخی استان فارس و مکان های دیدنی شهرستان مرودشت نیز قرار دارند که از مهمترین آثار باستانی ایران هستند. فاصله تخت جمشید تا تنگ بستانک در حدود ۱۲۰ کیلومتر است که پیمودن این مسیر در حدود یک ساعت و ۵۰ دقیقه طول میکشد.
- دیگر اثر باستانی شهرستان مرودشت، مجموعه نقش رستم است که در فاصله ۱۰۴ کیلومتری از بهشت گمشده قرار دارد و رسیدن به آن نیز نزدیک به دو ساعت زمان میبرد. منطقه نقش رجب نیز در ۱۱۶ کیلومتری تنگ بستانک قرار گرفته است.
- آثار تاریخی شهرستان مرودشت از کهنترین بناهای تاریخی ایران هستند که به دوران پادشاهی هخامنشیان تعلق دارند. با توجه به نزدیکی جاذبه های تاریخی منطقه مرودشت به یکدیگر، در سفر به تنگ بستانک میتوانید با کمی تغییر مسیر از این آثار کهن ایران زمین نیز دیدن کنید.
بهترین زمان سفر به بهشت گمشده
- برای سفر به بهشت گمشده همه فصلها مناسب هستند. طبیعت منحصربهفرد این منطقه در روزهای مختلف سال زیباییهای متنوعی دارد؛ اما اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت، رودها در پر آبترین حالت خود هستند.
- باغها در این زمان از سال پر از شکوفه میشوند و طبیعت تنگ بستانک سبز و سرزنده است. در این زمان از سال آب و هوا بسیار مطلوب و قدم زدن میان درختان سرسبز و زیر نور خورشید دلپذیر است.
- اگر کمی تحمل سرما را داشته و از علاقهمندان طبیعت در فصل پاییز باشید، میتوانید پس از پایان تابستان به دیدن بهشت گمشده بروید. در فصل پاییز زیبایی جنگلهای تنگ بستانک دوچندان میشود. ترکیبی از رنگهای زرد، نارنجی و سرخ همه جا را میپوشاند و مناطری منحصربهفرد از طبیعت در مقابل چشمان شما نقش میبندند.
- فصل زمستان نیز با وجود سرمای هوا در این منطقه، طبیعت بهشت گمشده زیبا میماند. برای علاقمندن به سفر در زمستان نیز این منطقه از بهترین گزینهها به شمار میرود، تنها کافی است لباس گرم و کفش مناسب بههمراه داشته باشید.
اقامت در بهشت گمشده
- برای اقامت در بهشت گمشده گزینههای مختلفی دارید. در روستاهای اطراف این منطقه خانههای محلی و اقامتگاههای بومگردی برای علاقهمندان به اقامت در این خانهها وجود دارند. در شهرهای اطراف نیز مانند مرودشت، هتلها و مسافرخانههایی برای اقامت دیده میشوند.
- در بهشت گمشده و مناطق اطراف آن بهدلیل ظرفیتهای گسترده گردشگری که وجود دارد، زیر ساختهای مناسبی برای اقامت گردشگران تعبیه کردهاند.
- اگر از علاقهمندان به کمپ کردن در طبیعت هستید میتوانید در سفر به بهشت گمشده چادر و تجهیزات اقامتی خود را همراه ببرید. شرایط مناسب برای اتراق در طبیعت و اقامت شبانه در این منطقه وجود دارد و امکانات مناسبی مانند آلاچیقها و سرویسهای بهداشتی در این ییلاق زیبا تعبیه کردهاند.
- فصل بهار و تابستان بهترین زمانها برای کمپ کردن در بهشت گمشده هستند. طبیعت زیبای تنگ بستانک از سرمایههای با ارزش طبیعی در استان فارس است؛ پس اگر در این منطقه اقامت میکنید، در حفظ و نگهداری از این طبیعت زیبا بکوشید و چیزی جز رد پای خود در این ییلاق باقی نگذارید.
مسیر و نحوهی دسترسی به تنگ بستانک بر روی نقشه
- بهشت گمشده یا تنگ بستانک در فاصلهی ۱۲۰ کیلومتری از شمال غرب شیراز و به عبارتی در نزدیکی روستای دشتک در بخش کامفیروز شهرستان مرودشت قرار گرفته است.
- این جاذبه، گسترهی وسیعی به مساحت ۲۰ هزار هکتار را شامل میشود. ارتفاع این منطقه در نقاط مختلف بین ۱۷۰۰ تا ۳۷۰۰ متر از سطح دریا تغییر میکند و ارتفاع متوسط دربیشتر قسمتها در حدود ۲۰۰۰ متر از سطح دریا است.
- منطقه تنگ بستانک در جوار رشته کوه دنا قرار گرفته و پوشش جنگلی آن در دامنه کوهها گسترده است. نزدیکی این منطقه ییلاقی و سرسبز به جاذبههای برجسته گردشگری در استان فارس، اهمیت تنگ بستانک را دوچندان میکند.
- مسیر دسترسی از شهر شیراز به بهشت گمشده از جادههای مرودشت و بیضا میسر است. فاصله شیراز تا مرودشت در حدود ۵۰ کیلومتر است و مرودشت نیز ۱۰۰ کیلومتر تا کامفیروز فاصله دارد. پیمودن این مسیر نزدیک به دو ساعت و ۱۰ دقیقه طول خواهد کشید. مسیر دیگر در جاده بیضا مسافت کوتاهتری دارد و در حدود ۱۲۰ کیلومتر است.
- برای رفتن به بهشت گمشده یا تنگ بستانک میتوانید در شمال غربی شهر شیراز به جاده روستای بیضا وارد شوید. پس از گذشتن از روستاهای «بیضا» و «پشت باغ»، از خروجی سمت راست جاده بهسمت روستای «هفتخوان» بروید و سپس بهسمت چپ بپیچید. ادامه مسیر تا بخش کامفیروز در امتداد همین جاده قرار دارد. تنگ بستانک پس از کامفیروز و قبل از روستای «مهنجان» قرار گرفته است.
- اگر تمایل دارید از مسیر جاده مرودشت به تنگ بستانک برسید، میتوانید از خروجی شمال شیراز به بزرگراه مرودشت-شیراز وارد شوید و پیش از ورود به مرودشت به جاده مرودشت-کامفیروز در سمت چپ بپیچید. پیش از رسیدن به روستای «خانیمن» تابلوی خروجی بهسمت تنگ بستانک را خواهید دید.
- همچنین، برای دسترسی به تنگ بستانک، از جاده شیراز_ یاسوج خود را به مسیر منتهی به بیضا برسانید سپس از بیضا به سمت کامفیروز حرکت کنید. بعد از کامفیروز، بین دو روستای محجن آباد و منگان یکی از خنکترین شهرهای ایران را پیدا کنید.
- مسیر دسترسی به بهشت گمشده از جادهای آسفالت میگذرد که امکانات مناسبی دارد. در اطراف منطقه تنگ بستانک آلاچیق، باربیکیو، سطلهای زباله، میز، نیمکت و سرویسهای بهداشتی تعبیه کردهاند که باعث رفاه بیشتر گردشگران در این منطقه میشود. برای تردد در بهشت گمشده و گشت و گذار در این ییلاق زیبا میتوانید از اسب و الاغهای محلیان نیز استفاده کنید.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از سفر کردن به این طبیعت دلانگیز لذت ببرید. اگر به طبیعتگردی علاقهمندید و به دنبال مکانی خوش آب و هوا میگردید، حتماً برنامهای را در تعطیلات خود برای بازدید از تنگ بستانک تنظیم کنید و از تک تک لحظاتتان در آنجا لذت ببرید.
همچنین، اگر از خواندن توصیف زیباییهای منطقهی بهشت گمشده علاقهمند شدید که این جاذبهی گردشگری با چشماندازی زیبا و خوش آبوهوا را ببینید؛ پس بی معطلی بساط سفر را مهیا کنید و آمادهی رفتن به دامان طبیعت شوید. سفر خوبی را برای شما آرزومندیم.
برای آشنایی بیشتر با مناطق گردشگری موجود در شهر شیراز و استان فارس، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی بازدید از جاذبهی گردشگری تنگ بستانک را دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.
[…] […]