هر هفته، معرفی یک نقطه گردشگری در فارس/ معرفی جاذبهی گردشگری «تنگ بله برم» شگفتی ناشناختهای در استان فارس
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یکی از جاذبههای گردشگری زیبای استان فارس آشنا میکند؛
این هفته به توصیف «تنگ بله برم»، طبیعتی دلانگیز در استان فارس، میپردازیم.
تنگ بَله بَرم از مناطق گردشگری استان فارس است. این تنگ دارای حوضچه های شنا و همچنین آبشاری در انتهای آن است که حس ماجراجویی شما را تحریک میکند. زیباییهای آب و صخره و همچنین طبیعت این منطقهی بسیار دلانگیز است.
از جمله ویژگیهای این دره میتوان به وجود ۳ حوضچه عمیق آب، یک مسیر ۱۵ دقیقهای شنا با دیوارههای عمودی در دو طرف، یک مسیر دست به سنگ که باید به روش تنوره عبور کرد (حدود ۶ متر) و یک فرود بیش از ۷ متری اشاره کرد. در فصل پر آبی آبشاری نیز در این مسیر دیده میشود.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به معرفی تنگ بله برم در استان فارس بپردازیم:
موقعیت جغرافیایی تنگ بَله بَرم
- تنگ بله برم در موقعیت جغرافیایی N255828 E514833 در استان فارس و یکی از چندین تنگهای است که در منطقه دشمن زیاری ممسنی واقع شدهاست. در مرکز مثلث شیراز، سپیدان و نورآباد، منطقهای طبیعی، بکر، بسیاز زیبا و پرآب وجود دارد که تنگ بله برم تنها یکی از درههای هیجانانگیز آن به شمار میرود.
- در شرق این تنگ، روستای هجرت واقع شده است که جاده خاکی دسترسی به آن مسیر اصلی ورود به این منطقه است. در مسیر این تنگ به دلیل طولانی بودن مسیر پیمایش دره و عمیق بودن حوضچههای آبی که نیاز به شنا دارند، باید با تجهیزات لازم برای فرود و جلیقه نجات همراه شد.
- ابتدای دره راستای شمالی – جنوبی دارد و در پیشروی بعد، برخی از قسمتها راستای شمال شرقی – جنوب غربی پیدا میکند؛ همچنین طول تنگ در حدود ۷ کیلومتر است. در قسمتی از مسیر، تخته سنگ عظیمی مسیر تنگ را مسدود کرده و آب با فاصله کمی از این سنگ در زیر آن جریان دارد؛ از این رو باید نفرات سر خود را از زیر آب رد کنند تا بتوانند از این مسیر عبور کنند.
- بهترین فصل بازدید از این تنگ فصل تابستان است. در روستای هجرت و جاده ارتباطی آن موبایل آنتندهی دارد. این روستا دارای مرکز بهداشت و مدرسه نیز میباشد.
- پوشش گیاهی منطقه را عمدتاً درختان بلوط شکل داده و در مناطق روستایی انواع میوههای سردسیری مثل گردو، هلو و سیب دیده میشود.
- در دو سه سال اخیر کشت زعفران هم در این منطقه، رونق گرفته است.
- از جمله ویژگیهای این دره و مسیر میتوان به وجود ۳ حوضچه عمیق آب، یک مسیر ۱۵ دقیقهای شنا با دیوارههای عمودی در دو طرف، یک مسیر دست به سنگ که باید به روش تنوره عبور کرد (حدود ۶ متر) و یک فرود بیش از ۷ متری اشاره کرد. در فصل پر آبی آبشاری نیز در این مسیر دیده میشود.
- در انتهای مسیر آب با آرامش تمام به زیر سطح زمین میخزد و دیگر اثری از جریان رودخانه مشاهده نمیشود. از اینجا تا جاده حدود پنج دقیقه راهپیمایی دارد.
پیمایش دره و ویژگیهای تنگ بَله بَرم
- ابتدای تنگه بله برم پیمایش سادهای دارد، تا جایی که به یک سنگ بزرگ با حوضچه زیر آن میرسیم که هم میتوان از بالای سنگ به درون حوضچه پرید و هم میتوان از شکاف سمت راست آن با طناب، فرود آمد.
- در هنگام پرش در این حوضچه باید مراقب سنگهای کنارهها بود؛ اگرچه آب شفاف حوضچه این کار را راحتتر میکند.
- بعد از طی مسافت کمی، به یک حوضچه دیگر میرسیم و بعد از آن بخش دیگری از تنگه آغاز میشود که این بخش تنگه بله برم، تقریبا در هیچ جای دیگری دیده نمیشود و نقطه تمایز این تنگه با مکانهای دیگر است.
- در این قسمت تنگه، که به بخش باریک تنگه معروف است، یه آبراه باریک با عمق زیاد و دیوارههای بلند سنگی در دو طرف، دیده میشود که همراه با یک شنای طولانی طی میشود.
- لازم به ذکر است که در هیچ جای این مسیر جای توقف در کنارهها وجود ندارد.
- سپس به یک نقطه کم عمق میرسیم که میتواند چند دقیقهای محل استراحت باشد و دوباره یک بخش عمیق دیگر و سپس دره کمی بازتر میشود.
- اما، بلافاصله بخش باریک دیگری شروع میشود که این بخش هم شنای بسیار طولانی داشته و در وسط مسیر نیز یک تونل آبی وجود دارد.
- باید مسیری را کامل از زیر یک سنگ بزرگ و درون آب طی کنیم که البته بعضی از تنگهنوردان ترجیح میدهند از سنگ بزرگ بالا رفته و از طرف دیگر آن پایین بیایند.
- بعد از یک مسیر باریک، اما کوتاه دیگر دره باز میشود و یک راه فرار در سمت راست وجود دارد که محلی زیبا برای توقف و استراحت و صرف ناهار، محسوب میشود.
- پس از استراحت با ادامهی پیمایش، مقداری پیمایش ساده خواهید داشت، سپس با یک فرود در سمت چپ با طول حدود ۸ و نیم متر مواجه میشوید.
- بلافاصله بعد از فرود یک حوضچه در سمت راست وجود دارد و بعد از طی مسافتی دیگر با یک سرسره کوچک خشک مواجه میشوید که انتهای آن از آب فاصله داشته و حوضچه آن زیاد پر آب نیست؛ اما، رد آب به وضوح نمایان است و حدود ۱۰ الی ۱۵ متر عمق را نشان میدهد که این ردّ آب مربوط به فصل بهار و هنگام پرآبی است.
- همچنین، از انتهای تنگه ۱۰ دقیقه پیمایش ساده تا جاده خاکی وجود دارد.
نکات
در سفر به این تنگه باید نکات زیر را رعایت نمود:
- بهترین فصل پیمایش، فصل بهار است؛ اگر چه طی این مسیر در تابستان نیز میسر میباشد.
- با توجه به مسیر عبور آب که از سمت روستا به تنگ جاری است، و همچنین استفاده از آب رودخانه در کشاورزی، آب آشامیدنی مورد نیاز خود را همراه داشته باشید.
- آب تنگه بسیار سرد بوده و غوطهوری و شنای طولانی در آب دارد. به منظور پیمایش، بهتر است وت سوت (لباس غواصی) و جلیقه به همراه داشته باشید. علاوه بر آن، همراه داشتن تنقلات شیرین و گرم مثل خرما و ارده، میتواند گزینهی مناسبی باشد.
- به زمانبندی سفر خود توجه کنید تا به شب بر نخورید.
- سراشیبی از روستا تا ابتدای تنگه ۲۵ دقیقه، پیمایش تنگه بدون احتساب استراحت وسط تنگه حدود ۳ ساعت و نیم و پیمایش از انتهای تنگ تا جاده خاکی ۱۰ دقیقه به طول میانجامد.
- حفاظت از محیط زیست طبیعی منطقه، نکته بسیار مهم دیگریست که باعث میشود این تفرجگاه همیشه بکر و زیبا باقی بماند.
مسیر و نحوهی دسترسی به تنگ بَله بَرم در گوگلمپ
برای رفتن به تنگه بله برم، از شیراز، دو مسیر وجود دارد:
- مسیر شیراز – سپیدان: از شیراز وارد جاده سپیدان شده و پس از ۴۵ دقیقه (۴۲km) به جاده فرعی سمت چپ میرسیم که جاده بوان (دشمن زیاری – نورآباد) نام دارد. وارد جاده شده و پس از یک ساعت به فرعی روستای هجرت در سمت راست میشویم؛ پس از ورود به روستا، جاده خاکی شده و به یک دوراهی میرسیم که باید به چپ رفت. در این نقطه باید پیاده شد و در همان امتداد سرازیری منتهی به دره باید پیش رفت.
- مسیر شیراز – یاسوج: دسترسی به این منطقه از طریق جاده شیراز یاسوج، جاده فرعی روستای هرایجان، ده دقیقه بعد از تلمبه خانه، جاده خاکی روستای هجرت قابل دسترسی است. فاصلهی روستا از ابتدای جاده دشمن زیاری ۴۵ کیلومتر میباشد و تا نورآباد ۲۰ کیلومتر است.
به منظور دسترسی به انتهای دره نیز دو راه وجود دارد:
- راه اول اینکه جاده خاکی درون روستا را هنگام رسیدن به دوراهی از سمت راست رفته که یک مسیر میانبر است؛ اما، جاده خاکی است و وانترو میباشد.
- مسیر دیگر این است که جاده بوان را به سمت نورآباد ادامه داده و پس از روستای دشت آزادگان وارد یک فرعی آسفالت در سمت راست میشویم. از فرعی روستای هجرت تا این فرعی ۱۵ دقیقه طول میکشد. پس از ۲۰ دقیقه وارد فرعی آسفالت دیگری در سمت راست میشویم و پس از یک دقیقه به فرعی خاکی در سمت راست میرسیم که با ۱۰ دقیقه زمان به محل سوار شدن در انتهای دره میرسیم. ادامه این جاده خاکی همان میانبری است که به روستا ختم میشود. همچنین، جهت برگشت به روستا میتوان از بالای دره پیاده برگشت.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از سفر کردن به طبیعت و این درهی تماشایی لذت ببرید. اگر از خواندن توصیف زیباییهای تنگ بله برم علاقهمند شدید که این درهی زیبا و خوش آبوهوا را ببینید؛ پس بی معطلی بساط سفر را مهیا کنید و آمادهی رفتن به دامان طبیعت زیبای تنگ بله برم شوید. سفر خاطرهانگیزی را برای شما آرزومندیم.
برای آشنایی بیشتر با مناطق گردشگری موجود در شهر شیراز و استان فارس، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی سفر به تنگ بله برم استان فارس را دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.