در کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد میزگرد مسئولان مرتبط با آب در خبرگزاری ایرنا
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
خبرگزاری ایرنا در یک کار خوب با دعوت از مسئولان ارشد سازمان جهاد کشاورزی، شرکت امور آب منطقهای و کارشناسان حوزه آب و خاک، میزگردی را به منظور بررسی چالشهای کمآبی در استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار کرد؛در این میزگرد، جعفر گوهرگانی، علی لطفی، فرهادی، بهالدینی، شهرام عسکری، غلامرضا بنام و خبرنگاران خبرگزاری دولتی ایرنا حضور داشتند.
استان کهگیلویه وبویراحمد با مساحت یک درصدی از خاک ایران دارای هشت درصد منابع آبی کشور به میزان حدود ۱۱٫۵ میلیارد مترمکعب آبهای جاری، میانگین بارش سالانه ۵۹۵ میلیمتری و وجود رودخانه های خروشان و پرآب، اما به سرزمین تشنه در کنار این همه منابع عظیم آبی مشهور است.
به گزارش ریواس به نقل از ایرنا، حال با وجود منابع آبی فراوان، وجود رودخانه ها و سدهای پرآب در کنار اراضی دیم کشاورزی و دشت های وسیع این استان ،میانگین بارش سالانه و آبهای خروشان و ظرفیت های بالقوه منابع آبی اما مردم کهگیلویه وبویراحمد همواره با چالش ها و بحران کم آبی دست و پنجه نرم می کنند.
اینکه ۷۰درصد از مجموع حدود ۲۱۰هزار هکتار اراضی کشاورزی کنار رودخانه ها و زیر دست سدهای این استان باید همچنان تشنه بمانند و تنها کمتر از ۷۰ هزار هکتار اراضی دیم این استان تاکنون به آبی تبدیل شده باشد،برای مردم این منطقه نگرانی های زیادی ایجاد کرده است.
آیا ریشه ای و آسیب شناسانه به این مهم اندیشده شده ، آیا راهکارها و برنامه ریزی ها تاکنون اثرگذار بوده و آیا وقت آن نرسیده که با یک بازنگری اساسی در ارایه راهبردها و درخواست عاجزانه از مسوولان و دست اندرکاران در سطح ملی به موضوع بحران کم آبی و البته برخی نامهربانی ها در زمینه تخصیص منابع آب موجود این استان اندیشده شود.
آنگونه که مسوولان و متولیان حوزه آب در سطح این استان گزارش داده اند وضعیت بحران و کاهش محسوس منابع آبی و سفره های زیرزمینی به گونه ای بغرنج پیش می رود و ادامه این روند بدون شک شرایط را برای اقتصاد و معیشت مردم سخت و بحرانی تر خواهد کرد.
خشک شدن بیش از ۶۰ درصد چشمه ها و قنات ها در مناطق عشایری ، چالش های کمبود آب در شهرهای مختلف استان ، تاثیرات نامطلوب بروز پدیده خشکسالی در مناطق گرمسیری که منجر به آسیب رساندن به حدود ۸۰درصد محصولات زراعی در سال جاری شده و کاهش افت شدید سفره های زیرزمینی بیانگر آن است که باید با عبور از سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های فعلی در اندیشه راهکارهای معقولانه، کارشناسی و اتخاذ تدابیر راهبردی در سطح ملی برای کاهش آسیب های ناشی از کم آبی در این استان بود.
البته کارشناسان و متولیان امور نیز تاکنون راهکارهایی از جمله تغییر در الگوی کشت در برخی محصولات زراعی و یا رعایت الگوی مصرف بهینه آب را پیشنهاد داده اند که اکتفا کردن و تکیه صرف بر روی این موضوعات نیز تاکنون راهگشا نبوده است.
البته در همین راستا نیز این سووال پیش می آید که آیا باید مصرف بهینه و یا الگوی کشت را به خود کشاورز واگذار کرد و یا خود مسوولان و متولیان امور در حوزه جهاد کشاورزی و آب منطقه ای با ارایه آموزش ها و ترویج روش های صحیح کشاورز را در این زمینه کمک کرد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز یاسوج نیز برای پاسخ به این پرسش ها ،بررسی بروز پدیده خشکسالی و تاثیرآن بر روند امور اقتصادی و معیشتی مردم ، کاهش محسوس منابع آبی، تخصیص آب از سدهای موجود و ارایه راهکارهای لازم برای عبور از چالش های فرارو ، در این راستا نیز اقدام به برگزاری میزگرد خبری و تحلیلی با حضور مسوولان وکارشناسان شرکت آب منطقه ای و جهاد کشاورزی این استان کرد.
مدیران و کارشناسان این دو حوزه نیز ضمن تاکید بر مشارکت جدی مردم برای رعایت الگوی مصرف بهینه آب همچنین بر رعایت الگوی کشت در برخی محصولات زراعی و استفاده از روش های نوین آبیاری در بخش کشاورزی تاکید کردند.
متولیان و کارشناسان این دو حوزه در کهگیلویه وبویراحمد همچنین بر همکاری و همراهی جدی مسوولان و متولیان امر در سطح ملی جهت تامین اعتبار لازم برای اتمام طرح های در دست اجرا و تخصیص آب از سدهای موجود برای اراضی و دشت های تشنه در نقاط مختلف استان نیز تاکید کردند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد با اشاره بر کاهش محسوس منابع آبی و سفره های زیرزمینی گفت: هم اکنون به دلیل بروز پدیده خشکسالی بیش از ۸۵درصد منابع آب زیرزمینی در این استان استحصال می شود.
علی لطفی برداشت این میزان آب زیرزمینی را نامعقول و غیر کارشناسی دانست و یادآور شد: میانگین و نرم جهانی کشورهای توسعه یافته در زمینه استحصال منابع آبی زیرزمینی کمتر از ۴۰درصد است.
وی تصریح کرد: همین بهره برداری ناصحیح باعث شده تا در برخی از شهرستان ها حتی برای تامین حدود ۲۵میلی متر آب در شبانه روز برای اجرای برخی طرح های کوچک نیز دچار مشکل شویم.
وی میزان آب مهار شده و استحصالی را نیز یک میلیارد و ۲۴۳ میلیون مترمکعب عنوان کرد و افزود: حدود ۳۰۷ میلیون مترمکعب آن آبهای زیرزمینی است.
لطفی با بیان اینکه هم اکنون تخصیص جدید و ظرفیت بالقوه ای از منابع آبی زیرزمینی در استان وجود ندارد، گفت: باید با بهینه سازی مصرف ، بالابردن راندمان تولید در واحد سطح و برخی روش های صرفه جویی در منابع آبی از جمله تغییر الگوی کشت و استفاده از روش های نوین آبیاری اقدام به جبران کسری بجران کم ابی در سفره های زیرزمینی کرد.
وی توسعه کشت های گلخانه ای و نصب کنتورهای هوشمند را نیز از دیگر روش ها و راهکارهای موجود برای تقویت آبخوان ها و جبران کسری منابع آبی ذکر کرد و یادآور شد: رویکرد دولت یازدهم بر ترویج و تقویت این روشها استوار است.
لطفی اضافه برداشت های آب از چاه ها و سفره های زیرزمینی را یکی از معضلات و چالش های اساسی در کاهش محسوس منابع آبی در دشت ها و اراضی کشاورزی دانست و گفت: در دشت امام زاده جعفر گچساران به عنوان نمونه سالیانه افزون بر چهار میلیون مترمکعب اضافه برداشت آب صورت می گیرد که منجر به کاهش آب در چاه های زیرزمینی در این دشت شده است.
لطفی تاکید کرد: با وجود کاهش منابع آب زیرزمینی در شرایط موجود برنامه ریزی و تکیه بر روی چاه های کشاورزی در اراضی و دشت ها کاری غیرمعقول و غیرکارشناسی است.
وی ابراز داشت: مهمترین راهکار در این راستا بهینه سازی مصرف آب و بالا بردن راندمان تولید برای افزایش بهره وری از منابع آب فعلی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد همچنین از وجود ۱۰ طرح ملی در حوزه آبرسانی سطحی در این استان در سه بخش کشاورزی، آشامیدنی و صنعت خبر داد و گفت: سد مخزنی تنگ سرخ با ظرفیت حدود ۱۹۰ میلیون مترمکعب یکی از مهمترین این طرح ها است.
وی گفت: از این مجموع ظرفیت تولیدی آب سد مخزنی تنگ سرخ حدود ۴۲میلیون متر مکعب آن در بخش کشاورزی شهرستان بویراحمد، ۲۵ میلیون مترمکعب برای تامین آب آشامیدنی شهر یاسوج و روستاهای اقماری و ۷۲ میلیون متر مکعب آن نیز برای تامین آب آشامیدنی شهر شیراز برآورد شده است.
لطفی با بیان اینکه طراحی این سد برای یک افق ۵۰ ساله تعریف شده است، گفت: حدود ۳۴میلیون مترمکعب ظرفیت آبی این سد نیز برای حقابه زیست محیطی و اجرای طرح های آبزی پروری تنظیم شده است.
وی بیان کرد: اجرای طرح شبکه آبیاری زهکشی دشت امام زاده جعفر در شهرستان گچساران به میزان حدود سه هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی نیز از دیگر طرح های مهم ملی در دست اجرا است.
لطفی افزود: بهره برداری از این طرح بیش از یک هزار شغل مستقیم در منطقه ایجاد خواهد کرد.
وی شبکه آبرسانی دشت لیشتر گچساران باسطح حدود پنج هزار هکتار را از دیگر طرح های مهم در دست اجرا در حوزه ابرسانی سطحی دانست و گفت: عملیات بیش از یکهزار و ۵۰۰ هکتار آن به اتمام رسیده و عملیات اجرایی مابقی آن حدود سه هزار و ۵۰۰هکتار نیز از طریق سازمان جهاد کشاورزی بزودی آغاز خواهد شد.
لطفی طرح تامین آب حدود پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی دهدشت غربی را از دیگر طرح های مهم در دست اجرا در بخش کشاورزی دانست و گفت: با بهره برداری از این طرح سالانه حدود ۴۹٫۵میلیون مترمکعب از سد مارون استحصال و به دشت های دهدشت غربی انتقال و توزیع می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد میزان پیشرفت فیزیکی این طرح را حدود ۱۷ درصد اعلام کرد و گفت: این طرح هم اکنون به دلیل کمبود منابع اعتباری نیمه فعال و راکد است.
وی میزان اعتبار مورد نیاز برای تکمیل و بهره برداری از این طرح را نیز افزون بر ۱۸۰ میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: امسال نیز حدود ۱۱۰ میلیارد ریال برای این طرح پیش بینی شده که هنوز ریالی از آن تخصیص داده نشده است.
وی ابراز داشت: این طرح در صورت تامین منابع مالی ظرف شش سال به بهره برداری می رسد.
لطفی همچنین از تغییر ماهیت و طرح جایگزینی برای سد شیو منطقه خان احمد شهرستان باشت خبر داد و گفت: مطالعات این سد با تخصیص ۸۱ میلیون متر مکعب آب به اتمام رسید، مجوز ۲۱۵ آن و مجوز استفاده از فایناتس خارجی چین برای این طرح نیز گرفته شد.
وی یادآور شد: حتی مجوز شورای اقتصاد برای شروع عملیات اجرایی و ماده ۶۲ آن و مجوز بانک مرکزی و بانک عامل خارجی برای مبادلات پولی فاینانس نیز اخذ شده است.
لطفی دلیل اصلی در اجرایی نشدن و احتمال تغییر ماهیت این طرح را کمبود منابع آبی و کاهش تخصیص آب سد شیو از ۸۱میلیون به ۴۷میلیون مترمکعب را دانست و گفت: در طراحی و افق این طرح بیش از هفت هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی خان احمد باشت زیر پوشش قرار می گرفت.
** ۱۲ ساختگاه سد مخزنی در دست مطالعه در کهگیلویه وبویراحمد
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد همچنین از در دست مطالعه بودن ۱۲ ساختگاه و سد مخزنی کوچک، متوسط و بزرگ در این استان خبر داد.
لطفی یادآور شد: براساس پیش بینی اولیه ظرفیت استحصال میزان آب تنظیمی این ۱۲ ساختگاه افزون بر ۴۴۰ میلیون متر مکعب برای حدود ۴۳ هزار هکتار اراضی کشاورزی برآورد شده است.
وی کمبود منابع مالی برای اتمام طرح های مطالعاتی این سدها را یادآور شد و گفت: میزان اعتبار مورد نیاز برای انجام مطالعات هر سد افزون بر ۲۰ تا ۳۰ میلیارد ریال در یک پروسه زمانی دو تا سه ساله برآورد شده است.
لطفی ابراز داشت: این در حالی است که سالانه برای اجرای طرح های مطالعاتی این ۱۲مورد ساختگاه کمتر از شش میلیارد ریال اعتبار تخصیص داده شده است.
وی سد مخزنی سقاوه، سادات، سیوکی، آب نهر، ممبی ، شبلیز، دم چنار، قلات، مارون ۲ و سد کلوار را از سدهای مهم در دست مطالعه در این استان اعلام کرد.
لطفی با بیان اینکه با بهره برداری از سد مارون ۲ کهگیلویه بیش از ۲۰ هزار هکتار از اراضی تشنه شهرهای سوق ، چرام و دهدشت زیرپوشش قرار می گیرند، گفت: مکان ساخت سد مورد تایید قرار گرفته و تکمیل مطالعات این طرح مورد توجه مسوولان بخش آب است.
وی میزان اعتبار مورد نیزا برای ساختگاه این سد را افزون بر ۶۵۰ میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: برنامه ریزی لازم برای استفاده از سایر روش های تامین مالی از جمله فاینانس جهت تامین اعتبار مورد نیاز این طرح در دستور کار قرار گرفته است.
** اجرای طرحهای تامین آب
رییس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد نیز در این میزگرد خبری و تحلیلی ایرنا مهمترین و کارآمدترین فاکتور برای رونق بخش کشاورزی این استان را توسعه روش های نوین آبیاری و تبدیل اراضی دیم به آبی اعلام کرد و گفت: اجرای طرحهای تامین آب برای جبران عقب ماندگی های تاریخی بخش آب وخاک این استان نیازمند تلاش مضاعف است.
جعفر گوهرگانی تصریح کرد: نبود برنامه ریزی، بی توجهی به نیازهای آبی این استان،ندادن تخصیص آب از منابع آبی سرشار رودخانههاو سدها در سال های گذشته باعث شد که کهگیلویه وببویراحمد پرآب اینک مردم بوسزه کشاورزان آن باچالش کم آبی مواجه شود.
وی افزایش تخصیص آب و نیز اختصاص اعتبارات ویژه را از راهکارهای موثر برای جبران بخشی از عقب ماندگی های این استان در بخش اجرای طرحهاب تامین آب دانست و افزود:کمتراز یک هشتم از منابع آبی روان آبهای این استان مورد استفاده قرار می گیرد.
وی وجود خشکسالی های مستمر بویژه در سال های اخیر و کاهش محسوس منابع آبی بویژه سفره های زیرزمینی را از عوامل تهدید کننده و آسیب زا در حوزه کشاورزی این استان دانست و بر ضرورت مصرف بهینه و رعایت الگوی کشت و همچنین کشت های گلخانه ای برای عبور از این بحران تاکید کرد.
گوهرگانی تاکید کرد : با وجود مشکلات فراوان و فقرکشت آبی در کهگیلویه وبویراحمد اجرای ۲۹طرح وپروژه نیمه تمام این سازمان با کمبود اعتبار مواجه است که بهره داری از آنها نیازمند اختصاص اعتبار از منابع ملی است.
وی افزایش بهره وری و استفاده بهینه از منابع آبی را از اولویت های مهم و رویکردهای اساسی دولت یازدهم و وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد و گفت: استان کهگیلویه وبویراحمد در این راستا اقدامات مطلوبی در دو سال گذشته انجام داده است.
وی گفت: با وجود سهمیه حدود ۵۰۰ هکتاری استان در زمینه انجام روش های نوین آبیاری اما در سال گذشته بیش از سه هزار و ۵۰۰ هکتار ابیاری تحت فشار در اراضی دیم این استان انجام شد.
وی تصریح کرد: سهم تعهد شده استان نیز در سال ۹۴ حدود چهار هزار هکتار است که تاکنون بیش از یکهزار و ۵۰۰ هکتار آن عملیاتی و اجرایی شده است.
گوهرگانی البته یکی از چالش ها و معضلات اساسی در زمینه اجرای روش های آبیاری تحت فشار در این استان را کمبود منابع مالی از سوی دولت اعلام کرد و افزود: هنوز بیش از ۵۰ درصد مطالبات اجرای این طرح در سال گذشته باقی مانده است.
وی میزان مطالبات سال گذشته در این زمینه را افزون بر ۲۱۰میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: در سال جاری نیز با وجود پیش بینی اعتبار آن در بودجه سالانه اما هنوز اعتباری به این منظور تخصیص داده نشده است.
وی میزان اجرای طرح های آبیاری تحت فشار از دهه ۷۰ تاکنون در استان را نیز افزون بر ۲۴ هزار هکتار اعلام کرد.
گوهرگانی همچنین تامین و تخصیص ندادن آب از سدهای و رودخانه های موجود استان برای تامین آب اراضی کشاورزی دیم را یکی از معضلات مهم و درعین حال نگرانی های اساسی کشاورزان دانست و گفت: خشکسالی ها و شرایط بحران آبی در کشور نیز بر حساسیت ها و برخی نگرش های منفی در این راستا دامن زده است.
وی افزود: این حق مسلم و تخصیص آب از سدهای موجود استان و همچنین رودخانه ها حقی بود که باید از سال ها پیش محقق می شد ولی اکنون در دستور کار متولیان و مسوولان امر در استان و در دولت یازدهم قرار گرفته که همین امر نیز موجب بروز برخی حساسیت ها شده است.
وی همچنین خواستار توجه ویژه مسوولان شرکت آب منطقه ای در استان و مسوولان وزارت نیرو در زمینه تخصیص آب مورد نیاز از سدهای اطراف و موجود این استان برای تامین آب اراضی دیم و دشت های وسیع و تشنه این استان شد.
گوهرگانی همچنین از وجود ۲۹ طرح ایستگاه پمپاژ و سد خاکی یا بتنی در سطح استان برای تامین و انتقال آب مورد نیاز اراضی کشاورزی دیم خبر داد و گفت: با بهره برداری از این سدها بیش از ۱۰ هزار هکتار از اراضی دیم کشاورزی در استان به اراضی آبی تبدیل خواهند شد.
وی ابراز داشت: هم اکنون حدود ۷۰هزار هکتار از اراضی دیم این استان به اراضی ابی تبدیل شده است.
وی سد دالون، بویراحمد، ایلی آباد بهمئی، کوهبرد کهگیلویه و برخی ایستگاه های پمپاژ شامل شمس آباد چرام و چاه تلخ و چال موره باشت را از مهمترین این طرح ها اعلام کرد.
**میزان آب مورد نیاز بخش کشاورزی با احتساب ۵۰درصد روش های نوین بیش از دو میلیارد متر مکعب
گوهرگانی آب مورد نیاز بخش کشاورزی در صورت اجرای ۵۰ درصد اقدامات و روش های نوین آبیاری ، الگوی کشت و توسعه کشت های گلخانه ای در استان را افزون بر دو میلیارد متر مکعب اعلام کرد.
وی ابراز داشت: با احتساب روش های سنتی و برخی برداشت های غیرمجاز آب از چاه ها تاکنون ۵۰درصد این میزان (حدد یک میلیارد متر مکعب) تامین شده است.
گوهرگانی تحقق این مهم را منوط به همکاری و احساس مسوولیت بیشتر از سوی متولیان و مسوولان در دولت یازدهم و بویژه وزارت نیرو و اهتمام ویژه مسوولان استانی از جمله مجمع نمایندگان و استاندار اعلام کرد.
**توسعه کشت گلخانه ای از اولویت های جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد
گوهرگانی همچنین توسعه کشت های گلخانه ای و اجرای طرح های نیمه تمام در یان راستا را یکی زا اولویت های کاری سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد اعلام کرد.
وی افزود: ۹۰ واحد گلخانه ای با مساحتی بیش از ۳۰ هکتار در این استان وجود دارد که از این تعداد ۷۲ واحد به مساحت ۲۱ هکتار فعال است.
گوهرگانی بیان کرد: تولید سالانه محصولات گلخانه های این استان شش هزار تن است.
وی اظهار داشت: تعداد ۱۰ واحد گلخانه در این استان به کشت سبزی ، ۱۴ واحد به تولید گل رز هلندی و ۱۱گلخانه به کشت توت فرنگی اختصاص دارد.
وی تصریح کرد: استان کهگیلویه وبویراحمد یکی از مستعدترین استان ها به لحاظ شرایط اقلیمی برای توسعه کشت های گلخانه ای شناخته شده است.
گوهرگانی مجتمع گلخانه ای فدک باشت، فرودگاه یاسوج ، مجتمع دشت مازه کهگیلویه ، مجتمع آبزی پروری قلات بهمئی، ناصر آباد و ده شیخ چرام را از مهمترین طرح های گلخانه ای در حال اجرا در سطح استان اعلام کرد.
گوهرگانی افزود: کنترل شرایط جوی مطابق با نیاز محصول، استفاده از زمین های غیرقابل کشت با سیستم هیدروپونیک، صرفه جویی در مصرف آب، ایجاد فرصت های شغلی مناسب برای جوانان و دانش آموختگان بخش کشاورزی و تداوم کار و تولید محصول در تمام فصل های سال از مهمترین مزایای کشت های گلخانه ای است.
** کاهش ۳۰درصدی نزولات جوی در استان و تشدید بروز پدیده خشکسالی
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کهگیلویه وبویراحمد نیز در این نشست از کاهش ۳۰ درصدی بارندگی دراز مدت در سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته در استان خبر داد.
رسول فرهادی افزود: این میزان کاهش بارندگی نیز موجب افت شدید دبی رودخانه ها و منابع آبی استان به میزان بیش از ۶۰ درصد شده است.
وی وجود منابع محدود آبی در استان و سهل انگاری در روند مهار آبهای سطحی و روان آبها از جمله کنترل سیلاب ها در استان را در گذشته را یادآور شد و خواستار کنترل و مشارکت جدی مردم در زمینه مصرف بهینه آب شد.
وی محدود شدن و کاهش کشت محصولات زراعی پر مصرف از جمله کشت هندوانه و کنترل مصرف آبهای زیرزمینی در بخش کشاورزی را از ضروریات مهم در شرایط کنونی بحران کم ابی در استان دانست.
فرهادی افزود: برداشت های بی رویه از سفره های زیرزمینی و حفر چاه های غیرمجاز یکی از معضلات مهم در زمینه کاهش منابع آبی در این استان محسوب می شود.
**طرح تعادل بخشی آب گام ارزنده دولت یازدهم
فرهادی همچنین یکی از رویکردها و کارکردهای مناسب دولت یازدهم را اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی آب سفره های زیرزمینی اعلام کرد و بر ارایه یک برنامه جامع راهبردی و توسعه ای در بخش منابع آبی این استان همگام و هم راستا با این رویکرد مهم خبر داد.
وی یاداور شد: با توجه به برنامه ریزی،حساسیت وکارکارشناسی دقیق دولت برای حفظ منابع آبی در سطح کشور دارد انتظار می رود متولیان امور در این استان نیز همگام با این راهبردها سیاست ها و اقدامات خود را در این حوزه متمرکز کنند.
وی احداث طرح های تغذیه مصنوعی ، هوشمند سازی کنتورها و شناسایی چاه های غیرمجاز و مسدود کردن آنها را نیز در راستای اجرای طرح های احیا و تعادل بخشی آب اعلام کرد.
وی احیای حریم واجرای طرح ساماندهی رودخانه ها و جلوگیری از تخریب اراضی در حاشیه روخانه های استان را نیز یادآور شد و از اختصاص مبلغ ۲۰ میلیارد ریال برای ساماندهی رودخانه بشار در سال جاری خبر داد.
فرهادی از وجود دو سد مهم و بزرگ استان شامل سد کوثر در گچساران با حجم مخزن ۵۸۰ میلیون متر مکعب و سد شاه قاسم بویراحمد نیز با میزان ۲۹ میلیون متر مکعب خبر داد و گفت:با توجه به شبکه زهکشی و آبیاری از این دو سد بیش از ۱۱ هزار هکتار از اراضی استان زیر پوشش قرار خواهد گرفت.
وی گفت: سال گذشته با وجود بحران کم آبی و خشکسالی حدود چهار هزار هکتار از این میزان تحت پوشش قرار گرفت.
فرهادی از مصرف حدود ۸۰درصدی بخش کشاورزی از منابع آب های زیر زمینی موجود در استان خبر داد و گفت: بیش از ۱۷ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان نیز از طریق چاه ها تامین آب می شوند.
فرهادی تصریح کرد: هم اکنون بیش از ۲۳۰ میلیون متر مکعب اب در بخش کشاورزی مصرف می شود که با توجه به اضافه برداشت ها و مجوز چاه های جدید در سال های اخیر این میزان با ۱۰میلیون مترمکعب اضافه به حدود ۲۴۰ میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد همچنین اجرای طرح های الگوی کشت و آبیاری تحت فشار و کاهش کشت محصولات پرمصرف در اراضی کشاورزی استان را با توجه به شرایط موجود کم آبی بویژه آبهای زیرزمینی خواستار شد.
وی تعداد چاه های موجود در سطح استان را افزون بر دو هزارو ۳۰۰مورد اعلام کرد و گفت: از این تعداد دو هزارحلقه مربوط به بخش کشاورزی است
فرهادی همچنین از وجود ۳۸۰حلقه چاه غیر مجاز در استان خبر داد و گفت: این چاه ها در مجموع ۲۸میلیون مترمکعب اضافه برداشت دارند.
**به ازای هر هکتار ابیاری تحت فشار شش هزار متر مکعب صرفه جویی آب
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست بر ضرورت توسعه طرح های آبیاری تحت فشار به عنوان یکی از راهبردهای مهم برای جلوگیری از کاهش هدررفت آب و افزایش بهره وری در واحد سطح تاکید کرد.
عبدالعلی بهاء الدینی با اشاره به اجرای حدود ۲۴ هزار هکتار ابیاری تحت فشار در این استان، گفت: به ازای هر هکتار ابیاری تحت فشار حدود شش هزار متر مکعب صرفه جویی در منابع آبی استان صورت می گیرد.
وی ابراز داشت: با اجرای این ۲۴ هزار هکتار ابیاری تحت فشار در سطح اراضی استان تاکنون بیش از ۱۵۰ میلیون متر مکعب صرفه جویی در منابع آبی این استان انجام شده است.
بهاء الدینی گفت: در سال ۹۳نیز حدود ۱۵میلیون مترمکعب صرفه جویی آب با اجرای حدود سه هزار و ۵۰۰ هکتار آبیاری تحت فشار انجام شد.
وی با اشاره به در دست اجرا بودن سه سد مهم خاکی شامل سد دالون بویراحمد، کوهبرد کهگیلویه و ایلی اباد شهرستان بهمئی گفت: بهره برداری از این سدها افزون بر سه میلیون متر مکعب نیز صرفه جویی آب در بخش کشاورزی را به دنبال خواهد داشت.
وی یکی از مشکلات اساسی در این زمینه را کمبود اعتبار برای اجرای طرح های نیمه تمام در حوزه آب و خاک دانست و گفت: برای بهره برداری از این سه سد افزون بر ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی گفت: هم اکنون ۱۶ پروژه نیمه تمام در بخش آب و خاک در استان وجود دارد که برای تکمیل و بهره برداری از انها اعتباری حدود ۵۱۲ میلیارد تومان نیاز است.
بهاء الدینی برخی از پروژه های انتقال آب را نیز شامل آبرسانی به دشت آبلش لنده به میزان ۵۵۰ هکتار، شمس آباد چرام و ۴۰۰ هکتار از اراضی و باغ های دشت چال موره و چاه تلخ باشت ذکر کرد.
وی یکی از بزرگترین طرح های انتقال آب به اراضی کشاورزی در استان را نیز مربوط به شش هزار هکتار اراضی دهدشت غربی از طریق رودخانه مارون اعلام کرد.
مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد تصریح کرد: بیش از ۵۰ طرح ایستگاه پمپاژ آب در این استان در دست اجرا و یا مطالعه است که میزان براورد آب استحصالی از آنها حدود ۷۰میلیون متر مکعب است.
بهاء الدینی از دیگر اولویت های اساسی سازمان جهاد کشاورزی این استان را تخصیص و تامین آب مورد نیاز اراضی کشاورزی از روان آبهای رودخانه های خروشان و سدهای موجود در استان اعلام کرد.
وی گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده بیش از ۱۷۰ هزار هکتار از مجموع ۲۷۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت در دو بخش زراعت و باغ کهگیلویه وبویراحمد نیازمند تخصیص آب از سدها و روان آبهای موجود استان است.
وی ابراز داشت: با وجود بیش از ۸٫۵ میلیارد مترمکعب روان آب و آبهای سطحی از رودخانه های خروشان این استان از قبیل مارون، بشار، زهره و بختگان تنها کمتر از یک هشتم آن سهم اراضی کشاورزی شده است.
**استفاده از بذور اصلاح شده و تغییر الگوی کشت از برنامه های مهم بخش تولید گیاهی جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد نیز در این نشست بر ضرورت استفاده از بذور اصلاح شده ، تغییر الگوی کشت و توسعه کشت های گلخانه ای و همچنین کاهش کشت محصولات پرمصرف را از مهمترین برنامه ها و سیاست های راهبردی برای رونق بخش کشاورزی این استان اعلام کرد.
شهرام عسکری از بروز خسارات ناشی از پدیده خشکسالی در بخش وسیعی از اراضی زراعی و باغی در استان بویژه مناطق گرمسیری خبر داد و گفت: با وجود کاهش تولید و برداشت محصولات زراعی خرید گندم مازاد در سال زراعی جاری به حدود ۵۴ هزار تن رسید.
وی میزان نیاز مصرف گندم در بخش های مختلف نان و دیگر صنایع شیرینی پزی در استان را سالانه حدود ۸۰ هزار تن اعلام کرد و افزود: پیش بینی می شود تا سال ۹۵ و بر اساس یک برنامه جامع راهبردی این هدف نیز محقق شود.
بر اساس آمارهای رسمی و به اعتقاد کارشناسان، ایران در آستانه بحران آب به سرمی برد و طی سال های آینده تامین آب به یکی از بزرگ ترین چالش های کشور در بسیاری ازاستان ها، شهرها ومناطق تبدیل خواهد شد.
ایران از نظر جغرافیایی دربخش نیمه خشک و خشک جهان قرارگرفته به گونه ای که میانگین بارش درایران حدود ۲۵۰میلیمتر است درحالی که میانگین جهانی حدود ۸۵۰ میلیمتر یعنی بیش ازسه برابر میران بارش در ایران است.
بر اساس پیش بینی های جهانی سال ۱۴۰۰ سرانه آب به کمتر از ۱۴۰۰ مترمکعب برای هر فرد در سال خواهد رسید و این به معنی ورود به بحران آبی است