معاون علمي و فناوري رئيسجمهوري در شیراز: هشتاد سال ما را به پول نفت معتاد کردند/ پیشرفت داشتیم اما فرهنگ پول نفت یا پول مفت بر کشورمان حاکم شد!/ با پول دولت اشتغال و کارآفرینی قابل دستیابی نیست
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری اعتقاد دارد تا زمانیکه اقتصاد دانش بنیان و دانشگاه مبداء اقتصاد نشود، در حوزههای مختلف برنده نخواهیم بود.
به گزارش ریواس جنوب به نقل از ایسنا، دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری صبح شنبه ۹ اردیبهشت در سفر به شیراز، نمایشگاه معرفی توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان افتتاح و از برج پژوهشی محمدرسولالله(ص) و مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی علوم پزشکی شیراز بازدید کرد.
ستاری در حاشیه این افتتاح و بازدید، گفت: با پول دولت اشتغال و کارآفرینی قابل دستیابی نیست؛ هفتاد هشتاد سال ما را به پول نفت معتاد کردند؛ اعتقاد این بود که با بهرهبرداری از منابع زیرزمینی پیشرفت میکنیم؛ اگرچه پیشرفت داشتیم اما فرهنگ پول نفت یا پول مفت حاکم شد.
او با بیان اینکه اقتصاد دانشبنیان، اقتصاد مبتنی بر دانشفرد و انسان محور است، گفت: برای نگهداری فرزندان این کشور باید به سمت اقتصادی حرکت کرد که انسان در آن برتر باشد، معدن، منابع زیرزمینی و … ابزار است؛ ارزش افزوده را فرد متخصص و انسان ایجاد میکند.
ستاری با بیان اینکه با استفاده از پول دولت، نتیجه تحقیقات و فناوری پیکان و نتیجه فعالیت در زمینه مسکن و توسعه ساخت و سازها، پروژه مسکن مهر است، گفت: کیفیت پژوهش زمانی ارتقا پیدا خواهد کرد که بخش خصوصی در این عرصه فعال شود؛ البته در مرز دانش دولت موظف است هزینه کند، اما هزینه کردن دولت در اجرای پژوهش و تحقیقات نتیجهاش میشود تولید پیکان!
معاون رئیسجمهور با تاکید براینکه تا اقتصاد ما دانشبنیان نشود، رشدی را شاهد نخواهیم بود، گفت: در دنیا همواره قدرتهای اقتصادی اول همان درجه پیشرفت را در قدرت علمی هم دارند؛ تا اقتصاد به پژوهش و دانشگاه اعتماد نکند و دانشگاه مبداء اقتصاد نشود، برنده نخواهیم بود.
* دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ایجاد برج پژوهشی پیشرو بوده است
ستاری با تصریح اینکه در حوزه پزشکی بالینی پیشرفتهایی داشتهایم اما در پژوهش و تحقیقات خیلی ورود نداشتیم، گفت: یکی از موضوعات مهمی که دانشگاه علوم پزشکی شیراز پیشرو آن بوده، ایجاد برج پژوهشی است.
وی یکی از حوزههای مهم علمی امروز را حوزه سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی دانست و با ابراز خرسندی از راهاندازی مرکز جامع کشور توسط دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: ما در این حوزه نسبت به نانو، خیلی دیر شروع کردیم اما سرعت حرکت خوب است؛ سه سال قبل رتبه ایران در تولید مقالات علمی این حوزه ۲۸ بود و در سال ۲۰۱۶ به رتبه ۱۵ رسیدیم؛ اگرچه از این نقطه به بعد کار شوار و مانند صخرهنوردی است، باید با کشورهای توانمندی که در پژوهش و تحقیقات هزینههای سرسامآوری انجام میدهند، رقابت کنیم.
ستاری خاطرنشان کرد: زمانی در کشور تنها یکی دو مرکز سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی فعال بود اما امروز ۴۴ مرکز در کشور فعال است؛ اکنون ۶۰ شرکت دانشبنیان در زمینه سلولهای بنیادین در کشور ایجاد شده است؛ این شرکتها، نوپا بوده و آینده علمی کشور محسوب میشوند.
معاون علمی رئیسجمهور با یادآوری اینکه سرعت رشد شرکتهای دانشبنیان زیاد است، گفت: بعضی از این شرکتها هر هفته رشد ۱۰ درصدی و سالانه رشد هزار درصدی را تجربه میکنند.
او با یادآوری اینکه علوم شناختی از حوزههایی است که توصیه میشود در آن ورودی مطلوب داشته باشیم، گفت: این حوزه، آینده فوقالعادهای دارد؛ ما در رشته مهندسی ژنتیک و در زمینه مقالات علمی وضعیت بدی نداریم اما به لحاظ تجهیزات و تربیت نیروی انسانی هنوز وضعیت خوب نیست.
* باید دیوارهای بین دانشگاههای مختلف و بین دانشگاه و جامعه برداشته شود
ستاری گفت: همکاری دانشگاههای علوم پزشکی و مهندسی بسیار ضروری است، امروز نمیتوان بین دانشگاههای مختلف دیوار کشید؛ باید دیوارهای بین دانشگاههای مختلف و بین دانشگاه و جامعه برداشته شود.
او یکی از حوزههای بسیار مهم را علوم انسانی دانست و با بیان اینکه بالغ بر ۵۰ درصد از دانشجویان کشور در این حوزه قرار دارند، گفت: دانشجویان این حوزه میتوانند جامعه را متحول کنند، قرار نیست کتاب بنویسند، باید به تحول جامعه اندیشید.
معاون رئیس جمهور با تصریح اینکه دکتر ایمانیه یکی از مدیران مبتکر فارس و کشور به شمار میرود که در عرصه فعالیتهای علمی و تحقیقاتی همواره پیشرو بوده است، گفت: برجهای پژوهشی باید زایشگاه شرکتهای دانشبنیان باشد، سیستم مرکز رشد و مرکز شتابدهنده باید حمایت کننده شرکتهای دانشبنیان باشند.