پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

یک کارشناس برجسته حوزه مسکن با ارائه‌ی آمارهای قابل توجه از وضعیت فعلی در این عرصه، معتقد است که احتمالاً تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان مسکن، سال متفاوتی را پیش رو خواهند داشت.

به گزارش ریواس جنوب، دکتر بهروز ملکی، پیش از ظهر امروز در همایش چشم‌انداز مسکن و ساختمان در سال ۹۷ در شیراز، با اشاره به اهمیت نقش مسکن در زندگی روزمره‌ی خانوارهای ایرانی، گفت: مطابق آمارها، مسکن به‌طور میانگین بالغ بر ۳۵ درصد از هزینه‌ها ، ۸۰ درصد از ثروت و ۱۴ درصد از اشتغال یک خانوار را به خود اختصاص می‌دهد؛ به‌طور خاص سهم مسکن در هزینه‌ی خانوارها در استان تهران ۴۷ درصد است و استان فارس نیز با ۳۹ درصد پس از استان البرز در رده‌ی سوم هزینه‌های مسکن قرار دارد که البته این آمار در جوامع شهری و به‌ویژه مراکز استان‌ها یقیناً بیشتر است؛ ضمن اینکه میانگین سهم مسکن در هزینه‌ها هر ساله رویه‌ی افزایشی داشته است.

بر پایه آمارهای این کارشناس مسائل اقتصادی، به‌طور کلی بورس، زمین، سکه، مسکن و دلار به‌ترتیب بیشترین میزان رشد سالیانه قیمت را در سال‌های اخیر تجربه کرده‌اند؛ اما مسکن نیز در دهه‌ی اخیر همواره با افزایش قیمت مواجه بوده‌ است؛ در این زمینه شهرهای تهران، اصفهان و شیراز به‌ترتیب گران‌ترین شهرها از نظر قیمت مسکن هستند و در طرف دیگر نمودار ایلام و سمنان ارزان‌ترین استان‌ها شناخته می‌شوند.

وی با بیان اینکه اجاره‌نشینی در کشور طی سی سال گذشته افزایش داشته، تصریح کرد: سکونت ملکی که در سال ۶۵ حدود ۷۸ درصد بود در سال ۹۵ به ۶۰ درصد کاهش یافت و سکونت استیجاری نیز که در سال ۶۵ تنها ۱۲ درصد بود در سال ۹۵ به ۳۱ درصد افزایش یافت.

این کارشناس حوزه مسکن و ساختمان در ادامه به میزان بسیار بالای مسکن خالی در کشور اشاره و بیان کرد: در سال ۹۵ از مجموع ۲۵٫۴ میلیون مسکن، حدود ۲٫۶ میلیون آن خالی مانده که عددی بسیار زیاد محسوب می‌شود؛ همچنین پیش‌بینی می‌شود که در سال ۱۴۰۵ میزان کل مسکن در کشور به ۳۱ میلیون و میزان مسکن خالی نیز به ۲ میلیون واحد برسد.

بر این اساس استان‌هایی همچون هرمزگان، البرز و اصفهان با بیش از ۱۳ درصد مسکن خالی، بیشترین میزان و استان زنجان با ۷ درصد مسکن خالی کمترین میزان را در این زمینه به خود اختصاص داده‌اند؛ ضمن اینکه استان فارس در کنار استان تهران با ۱۰٫۶ درصد مسکن خالی در میانه‌های جدول قرار دارد.

ملکی با اشاره به کاهش قابل توجه میانگین جمعیت خانواده‌ها، گفت: آمارها حکایت از افزایش شدید خانواده‌های کم‌جمعیت و حتی خانواده‌های تک‌نفره دارد؛ بنابراین به‌نظر می‌رسد اگر سازندگان مسکن به سمت ساخت مساکن کوچکتر بروند در فروش واحدهای خود موفق‌تر خواهند بود.

وی ادامه داد: در این زمینه مساحت اغلب واحدهای مسکونی در استان تهران بسیار کوچک است به‌طوری‌که ۵۰ درصد کل واحدهای مناطق مختلف این استان کمتر از ۷۵ مترمربع و تنها ۲۳ درصد بالای ۱۰۰ مترمربع مساحت دارند؛ این در حالی است که در استان فارس متراژِ حدود ۵۶ درصد واحدهای مسکونی بالای ۱۰۰ مترمربع است و از این لحاظ این استان مانند برخی استان‌های مرکزی مساحت‌های بالایی دارند.

** اختلاف فاز یک‌ساله تهران با سایر نقاط کشور؛ پایتخت یک گام جلوتر

این کارشناس حوزه مسکن در بخش دیگر تحلیل خود، خاطرنشان کرد: می‌توان گفت شهر تهران با یک اختلاف فاز معنادار، همیشه حدود یک سال زودتر تحولات حوزه مسکن را تجربه کرده است؛ رکود سنگین ۴ ساله‌ی اخیر کشور در حدفاصل سال‌های ۹۲ تا ۹۵ پیش از همه در شهر تهران مشاهده شد. از اواخر سال ۹۵ جرقه‌هایی در بازار مسکن تهران زده شد و در نیمه دوم سال ۹۶ نیز می‌توان گفت بازار مسکن در تهران به رونق قابل توجهی رسید.

وی ادامه داد: افزایش قیمت مسکن نیز در تهران از نیمه دوم ۹۶ جهش بسیار شدیدی پیدا کرد تا جایی که معاملات مسکن را در این کلان‌شهر با دشواری مواجه کرد؛ این افزایش قیمت چند ماه بعد نیز به‌صورت نامحسوسی در شیراز و کلان‌شهرهای دیگر خود را نشان داده است.

** پیش‌بینی آینده‌ی مسکن در سال ۹۷

اما با وجود رویه‌ی شدیداً نزولی میزان پروانه‌های ساختمانی از سال ۹۱ تاکنون، بهروز ملکی اعتقاد دارد که حوزه مسکن و ساختمان، احتمالاً تحولات قابل توجهی را در سال پیش‌رو تجربه خواهد کرد؛ مسکن به رونق نسبی می‌رسد و با افزایش قیمت‌های مسکن، مستأجران سالی سخت را در پیش خواهند داشت.

این کارشناس حوزه مسکن معتقد است که سال ۹۷ سال متفاوتی برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان مسکن خواهد بود. ملکی می‌گوید: با تکیه بر اختلاف فاز تجربی که بین تهران و سایر شهرها شاهد بوده‌ایم، پیش‌بینی می‌کنیم که سال آینده میزان تقاضای مسکن رو به افزایش خواهد رفت و قیمت مسکن نیز فراتر از نرخ تورم عمومی رشد خواهد داشت؛ بر این اساس در سال جدید (۱۳۹۷) در شهرهایی همچون شیراز، اصفهان و تبریز احتمالاً شاهد افزایش قیمت واحدهای مسکونی بیش از نرخ تورمی خواهیم بود.

ملکی اضافه می‌کند: در سال جدید احتمالاً سهم خانه‌های نوساز در بازار معاملات، نزولی و رونق نیز کم‌عرض‌تر از دوره‌های پیشین خواهد بود. در خصوص بازار اجاره مسکن نیز پیش‌بینی می‌شود که نرخ رشد اندکی بیش از نرخ تورم عمومی باشد و سال ۹۷ سال نسبتا سختی برای مستأجران باشد.

انتهای پیام/ سجاد بنام