چرا همه به دنبال ناطق هستند؟
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
« میانهروها تعیینکننده نتیجه انتخابات مجلس دهم خواهند بود؛ این را از فعالیتهای انتخاباتی دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا میتوان فهمید. دو رقیب از هماکنون همه تلاش خود را به کار گرفتهاند تا در مصاف پیش رو، سهم بیشتری از بهارستان را نصیب خود کنند؛ از همین رو تلاشها برای ائتلافها آغاز شده است.
اصولگرایان تلاش میکنند اختلافات و کدورتهای قدیمی را کنار بگذارند و زیر یک پرچم جمع شوند. آنها در این میان مشکلاتی دارند و طیف افراطی و تندرو هنوز با چهرههای میانهرو آنطور که باید به توافق نرسیده است.
اصلاحطلبان نیز علیرغم تلاش برای حفظ انسجام درونی خود بر استفاده از الگوی انتخابات ۹۲ تأکید میکنند. استفاده از این الگو یعنی گرایش به سمت میانهروها؛ زیرا در آن انتخابات نیز جریان اصلاحطلب با گذاشتن تخممرغهایش در سبد یک چهره میانهرو به موفقیت رسید.
این راهبرد اصلاحطلبان در حالی مطرح میشود که در دو سال گذاشته جریان اصولگرا بارها سعی کرده است روحانی را فردی از میان این جریان معرفی کند. البته در طرح اصل موضوع چندان هم بیراهه نرفته؛ او فردی از میان اصولگرایان است که بهمرور زمان میانهروی پیشه کرده و نهایتاً در ائتلاف با جریان اصلاحطلب و با رویکرد اعتدالگرایی به پیروزی رسیده است.
مسئله وقتی قابلتأمل تر میشود که میبینم روحانی تنها فرد با این ویژگی نیست. افرادی همچون علی مطهری و ناطق نوری نیز در این گروه جای میگیرند؛ از همین رو بهتازگی اظهاراتی در خصوص حضور علی مطهری در فهرست اصلاحطلبان شنیده میشود. در مورد ناطق نوری نیز وضعیت مشابهی وجود دارد. تلاشهای دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا حاکی از اشتیاق هر دو جریان برای ورود او به عرصه انتخابات است. حال باید دید که کدامیک از ویژگیهای شرایط سیاسی کشور موجب پیدا شدن این فضا شده است؟»
به گزارش ریواس سایت فرارو با این مقدمه گفتوگویی را از حشمتالله فلاحتپیشه تحلیلگر مسائل سیاسی منتشر کرده که در پی میآید.
فلاحتپیشه با بیان اینکه فضای سیاسی کشور در حال حاضر بیشتر به اعتدال و میانهروی نیاز دارد میافزاید: فضای توأم با کار، احترام متقابل، پرهیز از توهین و افترا که جناحبندیهای سیاسی، نیازهای مدیریتی کشور را تحتالشعاع قرار ندهد نیاز اصلی کشور است و به همین خاطر است که مسئولان در سطوح کلان و میانی به سمت نخبگان سیاسی گرایش پیدا کردهاند؛ نخبگانی که در طول عمر فعالیت سیاسی خود این شاخصها را داشته باشند.
این نماینده پیشین مجلس با تأکید بر اینکه از قبل از مجلس سوم که چالشهای میان جناحهای چپ و راست مطرحشده بود تا کنون، برای نخستین بار شاهد شکلگیری چنین فضایی هستیم، میگوید: در آستانه شکلگیری مجلس دهم قاطبه جریان اصولگرا و اصلاحطلب بهعلاوه نیروهای هوادار دولت سعی میکنند به سمت چهرهها و افرادی میانهرو بروند؛ افرادی که اگرچه در جریان خود ریشهدارند اما در مدیریت رویکردی مبنی بر پرهیز از تخریب، اولویت دادن منافع ملی بر منافع جناحی، پرهیز از تقابل و جناحبندیهای سیاسی و … دارند.
وی توضیح میدهد: یکی دیگر از دلایل شکلگیری این فضا در کشور به بدنه جامعه امروز ایران مربوط میشود. مردم ایران دیگر از چالشهای چپ و راست خسته شدهاند و نمیخواهند سرنوشتشان به دست افراطیون راست یا افراطیون چپ بیفتد.
فلاحتپیشه در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا غیر از ناطق نوری، چهرههایی با این مشخصات در فضای سیاسی کشور نداریم؟ میافزاید: من نمیخواهم از کسی اسم ببرم کمااینکه کسانی را میشناسم که از این ویژگی برخوردارند اما در سرند نخبگان سیاسی، کسانی مورد توجه قرار میگیرند که در چالشهای میان افراطیون چپ و راست که مانع روند توسعه کشور است و بعضاً مشکلات امنیتی نیز ایجاد کرده است، با صبر و طمأنینه ورود کردهاند و ارزشهای انسانی و ملی را زیر پا نگذاشتهاند. چنین افرادی که در سوابق سیاسی، انتخاباتی و مدیریتی خود این ویژگی را داشته باشند، کم نیستند.
نماینده پیشین مجلس همچنین در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود چهرههای مختلفی که این ویژگی را داشته باشند، ناطق نوری چهره مورد اتفاق دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا است؟ میگوید: شاید افراد دیگر در آن سطح نیستند. سوابق ناطق نوری در عرصههای مختلف از او چهره متفاوتی ساخته است.
دوران مجلسگردانی او یکی از ادوار قوی به لحاظ اداره مجلس بوده است. از سوی دیگر اخلاق سیاسی که بعد از شکست در انتخابات ریاستجمهوری – در مقابل خاتمی- نشان داد نیز ویژگی مؤثری است. ناطق نوری اخلاق باخت را بعد از آن انتخابات بهگونهای اجرا کرد که بهجای حرکت در مسیر تخریب و مانع سازی، فضای مناسب برای مدیریت سیاسی کشور فراهم شود.
به گفته فلاحتپیشه، ناطق نوری از این نظر به یک شاخص سیاسی و رفتاری تبدیل شده است؛ به همین خاطر اگرچه نخبگان سیاسی میانهرو دیگری هم در کشور حضور دارند اما ناطق نوری محور تمرکز دو جریان سیاسی قرار گرفته است.