هر هفته، یک آموزش عمومی و آشنایی با ترفندهای کاربردی/ چگونه به فردی که بنزین خورده کمک کنیم؟
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یک ترفند کاربردی و آموزشی عمومی آشنا میکند؛
این هفته به آموزش کمک به فردی که بنزین خورده است، میپردازیم.
گاهی وقتها افراد موقع کشیدن بنزین از باک ماشین، بهطور تصادفی مقداری از آن را قورت میدهند. این یک تجربهی ناخوشایند و احتمالاً ترسناک است، ولی؛ با مراقبت مناسب، ممکن است نیازی به رفتن به بیمارستان نباشد.
البته بلعیدن مقدار زیادی بنزین میتواند خیلی خطرناک باشد: ۳۰ میلیلیتر بنزین میتواند در بزرگسالان مسمویت ایجاد کند و کمتر از ۱۵ میلیلیتر بنزین میتواند در کودکان کشنده باشد. هنگام کمک به فردی که بنزین خورده است، خیلی مراقب باشید و هرگز او را وادار به استفراغ نکنید. اگر شک یا نگرانی دارید، فوراً با مرکز کنترل مسمویت یا اورژانس تماس بگیرید.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به آموزش کمک به فردی که بنزین خورده است، بپردازیم:
بخش ۱: کمک به کسی که مقدار کمی بنزین خورده است
۱٫ در کنار فرد مسموم بمانید و به او کمک کنید تا آرام باشد. به او اطمینان بدهید که خوردن مقدار کمی بنزین معمولاُ خطرناک نیست و حالش خوب میشود. او را تشویق کنید عمیق نفس بکشد و آرام باشد.
۲٫ فرد مسموم را وادار به استفراغ نکنید. مقادیر کم بنزین برای معده ضرر زیادی ندارد؛ ولی، استنشاق حتی چند قطره بنزین در ریهها میتواند باعث مشکلات تنفسی جدی شود.
- استفراغ احتمال ورود بنزین به ریهها را بهشدت افزایش میدهد و باید از آن اجتناب شود.
- اگر فرد خودش استفراغ کرد، کمک کنید به جلو خم شود تا از ورود بنزین به مجاری تنفسی او جلوگیری شود. از او بخواهید بعد از استفراغ دهانش را با آب بشوید و بلافاصله با مرکز کنترل مسمومیتها یا اورژانس تماس بگیرید.
۳٫ بعد از شستوشوی دهان با آب، به او یک لیوان آب یا آبمیوه بدهید. از او بخواهید آب یا آبمیوه را بهآرامی بخورد تا از سرفه یا خفگی جلوگیری شود. اگر فرد هوشیار نیست یا خودش قادر به نوشیدن نیست، سعی نکنید مایعات را به او بخورانید و فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
- به او شیر ندهید مگر اینکه پزشک یا مرکز کنترل مسمومیتها توصیه کرده باشند، زیرا ممکن است شیر باعث جذب سریعتر بنزین توسط بدن شود.
- از دادن نوشیدنیهای گازدار نیز خودداری کنید، زیرا ممکن است آروغ را بدتر کنند.
۴٫ با مرکز کنترل مسمومیتها تماس بگیرید و وضعیت را توضیح بدهید. این شماره در ایران ۱۴۹۰ است. اگر فرد مسموم ناراحتیهای حادی مثل سرفه، مشکل در تنفس، خوابآلودگی، حالت تهوع، استفراغ یا حالتهای شدید دیگری دارد، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
۵٫ به فرد مسموم کمک کنید تا بنزین را از روی پوستش پاک کند. او باید تمام لباسهایی را که با بنزین در تماس بودهاند در بیاورد. لباسها را کنار بگذارید و پوست را ۲ تا ۳ دقیقه با آب و سپس با صابون بشویید. پوست را دوباره با آب بشویید و خشک کنید.
۶٫ مطمئن شوید فرد مسموم حداقل بهمدت ۷۲ ساعت سیگار نمیکشد و فرد دیگری نیز در اطراف او سیگار نمیکشد. بنزین و بخارهای آن اشتعالپذیر هستند و سیگارکشیدن میتواند باعث ایجاد اشتعال شود. دود سیگار همچنین، میتواند آسیب ناشی از بنزین بر ریههای فرد مسموم را تشدید کند.
۷٫ به فرد مسموم اطمینان بدهید که آروغزدن گاز بنزین طبیعی است. این موضوع ممکن است یک تا چند روز ادامه داشته باشد. نوشیدن مایعات زیاد میتواند به تسکین فرد و خارجشدن سریعتر بزنین از بدن او کمک کند.
- اگر حال فرد مسموم بدتر شد، او را برای معاینات بیشتر نزد پزشک ببرید.
۸٫ لباسهای آغشته به بنزین را با ماشین لباسشویی بشویید. لباسهای آغشته به بنزین ممکن است آتش بگیرند و قبل از گذاشتن آنها در ماشین لباسشویی باید اجازه بدهید حداقل ۲۴ ساعت در مجاورت هوا خشک شوند تا بخار بنزین تبخیر شود. این لباسها را جدا از بقیهی لباسها با آب داغ بشویید.
- اضافهکردن آمونیاک و یا جوششیرین میتواند به پاکشدن بهتر بنزین کمک کند.
- لباسها را در مجاورت هوا خشک کنید و ببینید آیا بوی بنزین از بین رفته است یا خیر؛ در صورت لزوم فرایند شستوشو را تکرار کنید.
- لباسهایی را که بوی بنزین میدهند در خشککن نگذارید زیرا، ممکن است بسوزند!
بخش ۲: کمک به کسی که مقدار زیادی بنزین خورده است
۱٫ بنزین را از دسترس شخص دور کنید. اولین کار این است که مطمئن شوید فرد بنزین بیشتری نمیخورد. اگر او بیهوش است، مستقیماً به مرحلهی ۳ بروید.
۲٫ وضعیت کودکی را که بنزین خورده است، خطرناک تلقی کنید. اگر فکر میکنید کودک بنزین خورده است؛ اما، نمیدانید چقدر بنزین خورده است، این شرایط را بهعنوان یک وضعیت اضطراری تلقی کنید و فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
۳٫ با اورژانس تماس بگیرید. تا جایی که میتوانید شرایط را با جزئیات برای آنها توضیح بدهید. اگر فرد مسموم کودک است، اعلام کنید به کمک فوری نیاز دارید.
۴٫ فرد مسموم را از نزدیک زیر نظر داشته باشید. اگر او هوشیار است، به او اطمینان بدهید که کمک در راه است و او را وادار به استفراغ نکنید.
- اگر فرد توانایی انجام این کارها را دارد، به او آب بدهید، کمک کنید لباسهای بنزینی را در بیاورد و بنزین را از روی پوستش پاک کند.
- اگر فرد استفراغ کرد، کمک کنید به جلو خم شود یا سر او را به پهلو بچرخانید تا از خفگی و یا ورود بنزین به مجاری تنفسی او جلوگیری شود.
۵٫ اگر فرد دست از تنفس، سرفه یا حرکت برداشت و به صدای شما جواب نداد، بلافاصله CPR (احیای قلبی ریوی) را شروع کنید. فرد را به پشت بچرخانید و شروع به فشاردادن قفسه سینهاش بکنید. در هر فشار، مرکز قفسه سینه را به اندازهی ۵ سانتیمتر یا بین یکسوم و یکدوم عمق حفره قفسه سینه فشار بدهید. ۳۰ فشار سریع با سرعت حدود ۱۰۰ فشار در دقیقه انجام بدهید. سپس، سر او را به عقب خم کنید و چانهاش را بالا بیاورید. بینی او را فشار بدهید و از طریق دهان تنفس بدهید تا سینهاش بالا بیاید. دو بار و هر بار حدود یک دقیقه تنفس بدهید و سپس فشارهای قفسه سینه را دوباره تکرار کنید.
- چرخهی ۳۰ فشار قفسه سینه و دو تنفس مصنوعی را تا زمانی که حال فرد بهتر شود یا کمک برسد، تکرار کنید.
- اگر با خدمات اورژانس تماس گرفتهاید، اپراتور میتواند تو را در مراحل اجرای CPR راهنمایی کند.
- صلیب سرخ در حال حاضر توصیه میکند CPR با همان روشی که برای بزرگسالان انجام میشود، برای کودکان نیز انجام شود، به استثنای نوزادان و کودکان بسیار کوچک که فشار قفسه سینه برای آنها باید بهجای ۵ سانت، ۳ سانت باشد.
نکات
- این مراحل برای مواقعی که مایع بلعیدهشده بنزین، نفت، بنزن است، قابل انجام است.
هشدارها
- فردی را که بنزین خورده است، وادار به استفراغ نکنید. این کار میتواند باعث واردشدن آسیب بیشتر به ریههای او شود.
- همیشه بنزین را در ظرفی با برچسب مشخص، دربسته و دو از دسترس کودکان نگهداری کنید.
- هرگز بنزین را در ظرف مایعات دیگری مثل بطری آب نگهداری نکنید.
- هرگز به هیچ منظوری عمداً بنزین نخورید.
- بنزین را با دهان از باک ماشین نکشید. برای انجام این کار از پمپ یا فشار هوا استفاده کنید.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از آن در صورت مواجهه با فردی که بنزین خورده است، بهره ببرید. اگر خواندن این مطلب باعث شد مقداری اطلاعات عمومی شما در حوزهی ترفندهای مربوط به کمک به فرد بنزین خورده بالاتر برود، آن را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.
برای آشنایی بیشتر با سایر نکات و ترفندهای کاربردی، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی ارزشمندی در زمینهی امدادرسانی در این حوزه دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.
منبع