پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

علی محمد موسوی - مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس

علی محمد موسوی – مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس، اگرچه معتقد است که هنوز هم در مسائل اجتماعی کشور دچار عقب‌افتادگی‌هایی است، اما می‌گوید که دولت یازدهم در سه سال اخیر تلاش‌های زیادی را برای جبران ضعف‌های گذشته به‌کار گرفته است. سید علی‌محمد موسوی این ضعف را بیش از هرچیز متوجه مداخله کم‌اثر و غیرعلمی مسئولان گذشته در مسائل اجتماعی می‌داند و برخوردهای صورت‌گرفته را نیز مقطعی، فاقد پشتوانه علمی و با نگاه انکار، موعظه و پلیسی توصیف می‌کند.

او در عین حال با دفاع از عملکرد سه ساله دولت تدبیر و امید در این زمینه، رتبه استان فارس را در حوزه اجتماعی در سطح کشور رو به بهبود اعلام می‌کند و می‌گوید: به‌عنوان مثال در موضوع طلاق فارس با نرخ رشد ۲۶درصدی استان اول در بین استان‌های کشور بود، اما با تلاش و برنامه‌ریزی‌های مؤثر در سه سال اخیر تا حد زیر نرخ متوسط کشور پایین آمده‌ایم. موسوی البته اذعان می‌کند که همانند سایر نقاط کشور، در فارس نیز روند طلاق، همچنان صعودی است.

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس مهمترین دستاوردهای دولت تدبیر و امید در حوزه اجتماعی را تشریح کرد.

به گزارش ریواس جنوب، سید علی‌محمد موسوی، با اشاره به تأکید رئیس جمهور در مراسم تنفیذ مبنی بر این که معیشت مردم و مهار آسیب‌های اجتماعی جزء اولویت‌های دولت تدبیر و امید است، اظهار داشت: مرکز امور اجتماعی وزارت کشور با نگاه عالمانه و پیش‌دستانه و با همکاری نخبگان و اساتید جامعه‌شناس دانشگاهی اقدام به تهیه گزارش وضعیت اجتماعی کشور بدون هرگونه ملاحظه و ارائه آن به محضر رهبر معظم انقلاب کردند که در سال گذشته دو نوبت و در اردیبهشت‌ماه سال‌جاری نیز یک نوبت در حضور ایشان، رؤسای قوا و مسئولان ارشد نظام گزارش بررسی و آسیب‌های اجتماعی کشور در ۵حوزه اعتیاد، حاشیه‌نشینی، طلاق، بی‌بندوباری و مسائل اخلاقی و مناطق حاد و بحرانی اولویت‌گذاری شد.

وی افزود: با بررسی وضعیت اجتماعی کشور مشخص شد که کشور به دلیل عدم توجه و مداخله مؤثر در گذشته و همچنین برخوردهای دوره‌ای فاقد پیشوانه علمی و همه‌جانبه (با نگاه انکار، موعظه، پلیسی و …) از نظر اجتماعی دچار عقب‌ماندگی است.

* تمرکز بر مسائل اجتماعی، هنر دولت فعلی بود

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس خاطرنشان کرد: با توجه به پیچیدگی، سیال بودن، چند ساحتی مسائل اجتماعی فهم سخت آن به دلیل نو پدید بودن، این هنر دولت تدبیر و امید بود که توانست با گردآوری آمارهای سرشماری، پیمایش‌ها، آمارهای ثبتی و … و تحلیل روندی داده‌های اجتماعی از ۱۳۳۵ تا کنون و همچنین تعلیل مسائل اجتماعی آن را به عنوان دومین اولویت کشور پس از موضوع اقتصاد مقاومتی به مطالبه رهبری از مسئولان قوا و مسئولان ارشد نظام تبدیل کند.

موسوی یادآور شد: تسرّی سیاست‌ها و برنامه‌های این حوزه با اقدامات و گفتمان‌سازی در سطح مدیران دستگاه‌های اجرایی، فرمانداران و دست‌اندرکاران حوزه اجتماعی در سرلوحه برنامه‌ها در سطح استان فارس قرار گرفته و تاکنون با جدیت زیادی پیگیری شده که از جمله آن‌ها می‌توان به برگزاری سلسله نشست‌های متعدد، احصاء و طبقه‌بندی مسائل و مشکلات هر شهرستان، ورود میدانی به هریک از مناطق و… اشاره کرد.

* پیش از دولت یازدهم، استان فارس در شاخص طلاق اول بود

وی افزود: در بحث کنترل و کاهش آسیب‌ها که از اولویت‌های دولت تدبیر و امید است از جمله موضوع طلاق در استان که در شروع دولت یازدهم با نرخ رشد ۲۶درصدی استان اول در بین استان‌های کشور قرار داشت با تلاش و برنامه‌ریزی‌های لازم در زمینه آموزش مهارت‌های اجتماعی، خانوادگی، زناشویی و مشاوره توسط دستگاه‌های ذیربط، در حال حاضر موفق به کنترل فزایندگی طلاق در استان شده‌ایم و هرچند که همانند سایر نقاط کشور با افزایش طلاق مواجه هستیم، اما نرخ و شاخص طلاق استان تا حد زیر نرخ متوسط کشور پائین آمده است. در این رابطه اخیراً طرح مهارتی، آموزشی، فرهنگی و مشاوره‌ای ویژه زوج‌های جوان در پیش از مراسم ازدواج که در سطح کلان شهر شیراز و نقاطی از استان در حال اجراست که به دلیل توفیق این طرح در کنترل و کاهش طلاق مقرر است توسط وزارت بهداشت و درمان به صورت کشوری انجام شود.

در موضوع حاشیه‌نشینی با توجه به مهاجرت‌های گسترده و بی‌رویه در دهه‌های گذشته در اطراف کلان شهر شیراز و شهرهای بزرگ استان و تشدید تغییرات اقلیمی که همچنان ادامه دارد در مناطق حاشیه‌ای سیاست دولت بر این است که حاشیه‌نشینان تکریم، توانمند و شاخص‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زندگی آنان تا سطح متوسط شهر همجوار ارتقاء یابد که در این راستا پروژه‌های عمرانی ویژه‌ای در زمینه‌های اجتماعی و فرهنگی با موضوع ساخت مجتمع‌های آموزشی و فرهنگی، مراکز فرهنگی و هنری، کتابخانه‌های عمومی، تعمیر مساجد، راه‌اندازی مراکز جامع سلامت، احداث اماکن ورزشی، تجهیز کار گاه‌های اقتصادی مشاغل، احداث ایستگاه‌های پلیس و راه‌اندازی پایگاه‌های خدمات اجتماعی و همچنین ویژه
برنامه‌هایی در زمینه آموزش حقوق شهروندی، سبک زندگی ایرانی اسلامی، آموزش مهارت‌های اجتماعی و خانوادگی و زناشویی و توانمندسازی شغلی توسط دستگاه‌های فرهنگی و اجتماعی و شهرداری‌ها با مشارکت مردم درحال انجام است.

* استان فارس قطب سرمایه اجتماعی کشور در سال ۹۳

وی همچنین خاطرنشان کرد: یکبار در سال۸۳ سرمایه اجتماعی فقط در مراکز استان‌ها پیمایش و میزان آن سنجیده شد و پس از آن تا سال۹۳ که دولت تدبیر و امید با نگاه به لزوم آگاهی از میزان اعتماد، رضایت و مشارکت مردم به عنوان سه مؤلفه مهم در امر یک حکمرانی خوب، پیمایش ملی را در سطح ملی- استانی انجام داد و بر این باور است که سرمایه اجتماعی باید مانند نبض انسان سالیانه کنترل و مسئولان از قضاوت مردم نسبت به عملکرد خود در سطح (کلان، میانی و خرد) آگاه شوند.

دبیر ستاد ساماندهی آسیب‌های اجتماعی استان فارس با بیان این موضوع که در سال۹۴ نیز پیمایش ملی در سطح شهرستان‌های کشور انجام شد که داده‌های آن در حال تحلیل است، بیان داشت: در پیمایش سال۹۳ فارس به عنوان قطب سرمایه اجتماعی کشور لقب گرفت و مشخص شد که فارس پس از استان قم دومین استان امیدوار کشور است و در فارس ۲برابر کشور احساس امنیت وجود دارد و اجرای طرح تحول سلامت که از برندهای مطرح خدمات اجتماعی دولت است رضایتمندی بالایی نسبت به کشور برای مردم ایجاد کرده است.

* ارتقای ۲۳پله‌ای رتبه سوادآموزی فارس تا صدر جدول استان‌ها

موسوی به دستاوردهای دولت یازدهم در بخش توسعه اجتماعی نیز اشاره و تصریح کرد: دو موضوع سواد و سلامت به عنوان موضوعات کلیدی در بحث توسعه اجتماعی مطرح هستند. استان فارس علی‌رغم این که در شروع به کار دولت یازدهم رتبه۲۳ کشور را در مبحث سواد‌آموزی داشت، اما به مدد تلاش مسئولان ذیربط در استانداری، آموزش و پرورش، فرمانداران و بخشداران ۲سال پیاپی رتبه یک کشوری را در امر سواد آموزی کسب کرده است.

* کاهش یکصد میلیاردی هزینه‌های سالانه مردم فارس در حوزه سلامت

وی همچنین گفت: با شروع به کار دولت تدبیر و امید طرح تحول نظام سلامت به منظور خدمت‌رسانی بهتر به مردم در حوزه سلامت طراحی و ابلاغ شد که این دو طرح تاکنون برکات فراوانی در استان داشته‌اند. به عنوان مثال: یک پنجم از کل اعتبارات ساخت‌وساز وزارت بهداشت و درمان در استان فارس هزینه شده است. سالانه بیش از یکصد میلیارد تومان توسط دولت در استان فارس برای سلامت و بهداشت عمومی هزینه شده است. به عبارتی از جیب مردم سالانه یکصد میلیارد تومان در این خصوص به نسبت سایر استان‌ها کمتر هزینه شده است و کاهش هزینه‌های خانوار در این بخش قابل ملاحظه بوده است. مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس اضافه کرد: با اجرای طرح تحول نظام سلامت تا پایان تیرماه۱۳۹۵ تعداد ۱۰۷۱ پزشک عمومی، ۸۶۴ مراقب سلامت و ۱۲۲۷ متخصص همکاری کرده‌اند و حدود ۹۰درصد استان تحت پوشش این طرح بوده است. با اجرای «بسته مقیمی» در طرح تحول نظام سلامت در استان تعداد ۲۱بیمارستان مشمول اجرای بسته، ۳۲۰پزشک مقیم به صورت ماهانه و ۱۵رشته تخصصی مشمول مقیمی در استان می‌باشد. همچنین بیمه همگانی سلامت از سال ۱۳۹۳ تعداد ۰۰۰/۵۰۰/۱۰ نفر را در سراسر کشور و ۰۰۰/۶۵۰ نفر در استان فارس را به صورت رایگان تحت پوشش بیمه‌ای قرار داد.

* «سمن»های تعطیل و نیمه‌تعطیل را فعال کردیم

موسوی در تشریح عملکرد دولت تدبیر و امید در حوزه مشارکت اجتماعی نیز گفت: نماد مشارکت اجتماعی سازمان‌یافته مردمی سازمان‌های مردم نهاد هستند که متأسفانه در گذشته نگاه فرصت‌آمیز به آن‌ها وجود نداشت. اما در دولت یازدهم با اعتقاد به ظرفیت مردم در اداره امور بسیاری از سازمان‌های مردم نهاد که فعالیت‌شان تعطیل یا نیمه‌تعطیل و یا درخواست تأسیس به حداقل رسیده بود با امیدواری و حضور سازمان‌های مردم نهاد یادشده، اکنون ۵۰درصد ظرفیت به میزان بیش از ۳۵۰ سمن فعال در عرصه اجتماعی فراتر رفته است و از طرفی در استان با رشد ۱۰۰درصدی تقاضا در عرصه‌های مورد نیاز برای تأسیس مواجه شده‌ایم.