پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

نان قوت غالب عمده کهگیلویه و بویراحمدی ها است اما مصرف آن سلامت مردم این استان را به خطر انداخته است؛ متخصصین از شیوع بیماری های گوارشی و سرطان مرتبط با نان های غیراستاندارد میگویند و خبازان این گناه بزرگ را گردن دستگاه های پخت می اندازند.

تخلف ۱۳۵ نانوایی مستقر در شهرستان بویراحمد دو روز پیش شعبه تجدید نظر تعزیرات حکومتی استان کهگیلویه و بویراحمد را میزبان اتحایه نانوایان و اتاق اصناف و برخی مسئولان و متولیان امر از جمله مدیرکل اداره استاندارد بعنوان شاکی کرد. جلسه‌ای که به منظور رسیدگی به پرونده تخلف این نانوایی‌ها برگزار شد و آن‌گونه که ایسنا گزارش داده‌است عمق نگرانی‌ها بیشتر از آن است که مسوولان بتوانند به راحتی از کنار آن بگذرند.

نان لواشرضا زیرایی، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کهگیلویه و بویراحمد در این جلسه گفت: پرونده تخلف ۱۳۵ واحد نانوایی شهرستان بویراحمد در شعبه سوم بدوی تعزیرات حکومتی استان بررسی و حکم بر تعطلی این واحدها صادر شد.

این جلسه حاوی نکاتی بود که در این گزارش به صورت تیتروار به آنها اشاره می‌شود:

* جلسه به صورت علنی برگزار شد و مدیرکل تعزیرات حکومتی علت این اقدام را تاثیرگذاری اصحاب رسانه و مطبوعات استان و نقش موثر آنان در تغییر رژیم غذایی مردم استان اعلام کرد.

* زیرایی همچنین گفت: دو سال پیش و در جلسات استاندارسازی نانوایی های شهرستان، برخی ها می گفتند نان با کیفیت برای مصرف خود از سایر استانها تامین می کنند و از نان استان استفاده نمی کنند.

* فقدان تکنولوژی پخت و استاندارد نبودن دستگاه های پخت نان مهمترین علت پایین بودن کیفیت نان اعلام شد و به گفته زیرایی این نتیجه از بررسی‌های ادواری توسط بازرسین به‌دست آمده است.

* مدیرکل همچنین گفت: ۹۹درصد واحدهای نانوایی شهرستان بویراحمد غیراستاندارد هستند.

پرونده‌های تخلف بیشتری باید باز شوند

* بر اساس بیان مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کهگیلویه و بویراحمد؛ به استناد قانون تعزیرات حکومتی بعلت نبود استاندارد دستگاههای پخت نان حکم بر تعطیلی همه‌ی ۱۳۵ واحد نانوایی متخلف شهرستان بویراحمد صادر شد که این حکم در شعبه بدوی نیز تایید شد و متهمان درخواست تجدید نظر دادند.

* سید نادر موسوی، رییس اتاق اصناف شهرستان بویراحمد نیز در این جلسه یک ابهام مطرح کرد و گفت: اگر این واحدها غیر استاندارد هستند قطعا سایر استانها نیز از این دستگاهها استفاده می کنند پس چرا دستگاههای و سازمانهای متولی اجازه تولید و فروش دستگاه غیر استانداردی که حدود ۴۰ میلیون تومان قیمت آنهاست را به واحدهای تولیدی می دهند؟ واحد صنفی که کار غیر قانونی می کند چرا اعمال قانون نمی شود؟

ابهامی که قطعاً و در صورت احساس مسوولیت متولیان سلامت مردم استان، پرونده‌های متعدد دیگری را باز خواهد کرد.

* موسوی البته تخلف را خاص واحدهای صنفی ندانست و تخلفات را در وهله‌ی اول متوجه دستگاههای متولی و نظارتی عنوان کرد.

با این حساب سلامت مردم کجای ماجرا قرار می‌گیرد؟

* قاسم پور، عضو اتحادیه نانوایان شهرستان بویراحمد قیمت نان را عامل اصلی تولید نان بی کیفیت در استان دانست و خواستار برابری قیمت نان متناسب با سایر استان‌ها شد.

* قاسم‌پور نسبت به تعطیلی واحدهای نانوایی هشدار داد و گفت: تعطیلی واحدهای نانوایی هزینه های زیادی را برای مسئولان و نانواداران دارد و متولیان توان پرداخت تسهیلات را برای اصلاح و استاندارد سازی ندارند و نانواداران نیز توان خرید دستگاه جدید را ندارند، بنابراین باید با دادن مهلت زمان مشخص و طی برنامه ای این کار صورت گیرد.

قاسم پور البته جایگاه سلامت مردم را در این بیان مشخص نکرد ولی از فحوای کلامش معلوم است که دست کم سلامت مردم مرتبه دوم را دارد.

پرده‌برداری از یک مخاطره بزرگ

* ایسنا همچنین به نقل از مدیر کل تعزیرات نوشت: «می توانم با یه مصاحبه از طریق رسانه ها مردم استان را از یک سری مسایل و مشکلات نان و دستگاههای پخت نان استان پرده بردارم و به اطلاع مردم برسانم که برخی مواد سرطان زا در نان پخته شده با دستگاه غیر استاندارد وجود دارد».

* مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کهگیلویه و بویراحمد مساله‌ای را مطرح کرد که به نوعی پاسخی به هشدار قاسم‌پور بود: «شاید با تعطیلی و برخورد با نانوایی های غیر استاندارد خانواده ای نگران شود اما حدود ۷۰۰هزار نفر جمعیت این استان را نجات داده ایم. باید سری به بیمارستان خون و سرطان استان فارس برنیم که تعداد بیمار سرطانی استان وجود دارد آیا یک درصد این بیماران هم ناشی از وجود ماده آکریلامید که در نان پخته شده با دستگاه غیر استاندارد است نیست».

* مهدی متقیان، مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این جلسه گفت: کیفیت نان به عوامل زیادی از جمله گندم، آرد، عمل آوری آرد، خمیر، پخت نان، دستگاه پخت نان، کارگر نانوایی و بسته بندی بستگی دارد.

وی افزود: دستگاههای پخت نان یک دهه است که مشمول استاندارد اجباری شده اند و طبق قانون دستگاههای پخت نان نانوایی باید دارای علامت استاندارد باشند که ۱۳۵ واحد نانوایی شهرستان بویراحمد غیراستاندارد هستند و پخت نان باید با شعله و حرارت غیر مستقیم باشد اما متاسفانه هم اکنون این تعداد واحد نانوایی شهرستان با حرارت مستقیم نان پخت می کنند که استاندارد نیست و از کیفیت لازم برخوردار نیستند.

مشکلات اصلی نان استان/ استفاده بی رویه از یک ماده ممنوعه

* سید علی صادق فروزنده، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این جلسه گفت: مهمترین مشکل و عیب نان پخته شده استان کوتاهی مدت زمان تخمیر و پخت و استفاده نکردن از آرد سبوس دار است.

وی افزود: نان خوب و با کیفیت و دارای ارزش غذایی نانی است که سبوس دار و دارای رنگ تیره و در دو دقیقه پخته شود و از خمیرمایه بجای جوش شیرین استفاده شود و خمیر نان یک ساعت استراحت کرده باشد.

* باقری، مدیر کارخانه آرد بشار یاسوج، نیز گفت: متاسفانه در پخت نان استان از جوش شیرین استفاده بی رویه می شود در صورتی که این مساله طبق قانون ممنوع است. همچنین در نان از افزودنی ها و بهبود دهندگان خمیر نان در واحد های نانوایی شهرستان استفاده می شود.

نان و اگزوز خودرو

* فریدون مومن، مدیر نظارت بر واحدهای غذایی معاونت دارو و غذا دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این جلسه گفت: ذائقه مردم به سمت نان لواش است که ارزش غذایی ندارد ممکن است نان لواش ظاهر خوبی داشته باشد اما ارزشی غذایی ندارد که مردم باید به این مساله توجه کنند.

* مومن از یک مساله‌ی خطرناک در پخت نان پرده برداشت و گفت: چه کسی حاضر است نان را جلوی اگزوز خودرو بگیرد و بخورد؟ بنابراین استفاده مستقیم از حرارت توسط دستگاههای نانوایی غیر استاندارد همچون حالتی دارند و این یعنی اینکه مردم همچون نانی را مصرف می کنند که سرطان کولن می گیرند.

مومن تصریح کرد: باید ذائقه مردم را از نان لواش به سایر نانها تغییر داد و پخت و فروش نان لواش را در استان ممنوع کنیم چراکه در این استان ظرف ۲۰ ثانیه نان لواش می پزند و به مردم تحویل می دهند که این امر جزء دردسر منفعتی برای مردم ندارد. برای تولید نان تا مرحله تولید آرد خوب عمل می شود اما متاسفانه از این به بعد را درست عمل نمی کنیم.

استعمال دخانیات در نانوایی‌های شهر

* فرج زاده، معاون فرماندار شهرستان بویراحمد از مشاهده یک رفتار زشت غیربهداشتی در برخی نانوایی‌های شهر خبر داد و گفت: علاوه براینکه برخی واحدهای نانوایی بعلت رعایت نکردن بهداشت مشکلاتی دارند در برخی واحدهای نانوایی استعمال دخانیات نیز وجود دارد.

نکته عجیب در بیان معاون فرماندار جایی بروز کرد که اظهار داشت: با تعطیلی واحدهای نانوایی مخالف هستیم بنابراین انتظار داریم در قالب پروسه چند ماهه این واحدها اصلاح و استاندارد سازی شوند.

به نظر می‌رسد سلامت مردم برای این مقام مسوول نیز مرتبه دوم به بعد را داشته باشد.

* به گزارش ایسنا، در پایان این جلسه بعد از به شور نشستن رییس جلسه و مستشاران تعطیلی ۱۳۵ واحد نانوایی متخلف شهرستان بویراحمد به ۵۰۰هزار تومان جریمه برای هر واحد تبدیل شد و قرار شد بصورت ماهیانه و تا چهار ماه نظارت های تعزیرات از استاندارد سازی واحدها انجام شود چنانچه اقدام به استاندارد سازی نکنند به ۶ ماه تعطیلی نانوایی و ۶ ماه لغو پروانه محکوم خواهند شد.

با همه آنچه گذشت فرهنگ‌سازی مدنظر مدیرکل تعزیرات حکومتی استان و برخی از متولیان سلامت نیازمند یک اقدام جهادی در استان است و با این‌گونه مماشات هرگز نمی‌توان به استاندارسازی واحدها و تغییر ذائقه مردم دل بست. برای یک‌بار که شده است باید برخورد قاطع صورت گیرد و مردم اگر بدانند که ۱۳۵ واحد نانوایی متخلف برای اینکه سلامتشان را به خطر انداختند تعطیل شده‌اند، حاضرند سنگ به شکم خود ببندند اما سرطان وارد بدن خود نکنند.

افکار عمومی مترصد خواهد بود تا ببیند واکنش جامعه سلامت به این خطر بزرگ چیست…

انتهای گزارش/ بنام.ر