پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

 

با وجود تولیدات قابل توجه در بخش باغبانی استان کهگیلویه و بویراحمد اما انفعال و بی‌انگیزگی نهادهای مرتبط با صادرات موجب شده تا این فرصت خوب، کمترین منفعت را به باغداران و اقتصاد این استان برساند.

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، کشاورزی در کوران تحریم‌ها و حوادث قهری همواره یکی از پیشران‌های اقتصاد منهای نفت در ایران بوده و خواهد بود.

انگور کشاورزی

در بخش کشاورزی، تولید محصولات باغی جایگاه ویژه‌ای دارند و می‌توانند فرصت مناسبی برای توسعه صادرات غیر نفتی، ارزآوری و اشتغال‌زایی باشد.

استان کهگیلویه و بویراحمد هم نفت دارد و هم آب و هم اراضی حاصلخیز کشاورزی اما آنچه ندارد، یک انسجام بین بخشی برای رونق صادرات است.

متولی صادرات در استان کهگیلویه و بویراحمد یا نهاد و دستگاه مشخصی نیست یا هم اگر باشد، پای کار نیست و برای همین، پای صادرات در این استان زرخیز لنگ است.

هر چند این استان مساحتی یک درصدی در کشور دارد اما در برخی محصولات هم در کمیت هم در کیفیت تولیدات قابل توجهی دارد.

.

باغداری پتانسیلی‌غیرقابل انکار در استان است

معاون بهبود امور تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به وجود حدود سه میلیون هکتار انواع باغ در کشور و تولید سالانه ۲۴ میلیون تن انواع میوه  گفت: این نشان می‌دهد که در حوزه باغبانی با یک برنامه کلان و جهت‌گیری درست می‌شود به جایگاه خوبی در اشتغال و ارزآوری برسیم.

داریوش حصار ، سطح کل باغات این استان را حدود ۴۱ هزار و ۵۷۴ هکتار اعلام کرد و افزود: برنامه جامعی برای توسعه باغات در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد و به زودی سطح انواع باغات افزایش خواهد داشت.

حصار با اشاره به سهم تولیدات محصول باغی در استان گفت: در حال حاضر بیش از ۳۰۰ هزار و ۹۱۰ تن محصولات باغی در کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود که بخشی از آنها صادراتی است.

این مسئول در کهگیلویه و بویراحمد درباره محصولات صادراتی استان  ادامه داد: انواع محصولات صادراتی این استان شامل سیب درختی، لیموترش، انگور، محصولات گلخانه‌ای از جمله فلفل دلمه‌ای هستند.

وی تعداد بهره‌بردار بخش باغبانی این استان را بیش از ۷۰ هزار نفر اعلام کرد و گفت: تقریبا ۱۰ درصد جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد در زمینه باغبانی فعالیت دارند، که درصورت ایجاد صنایع فرآوری مناسب و همچنین توسعه صادرات بدون تردید این رقم افزایشی چشمگیر آنهم به صورت پایدار به خود می‌بیند.

سهم نا مناسب مکانیزاسیون  در بخش باغی در ایران

حصار در پاسخ به سوالی در خصوص توسعه مکانیزاسیون در باغبانی این استان تصریح کرد: ضریب مکانیزاسیون باغی در کشور حدود ۲۵ صدم درصد است ولی متاسفانه این عدد در استان ما بسیار پایین‌تر است.

محصولات کشاورزی

معاون سازمان جهاد کشاورزی گفت: با توجه به نقش مهمی که مکانیزاسیون در ارتقاء بهره‌وری تولید دارد در تیم جدید مدیریتی بخش کشاورزی این مهم مورد توجه ویژه قرار گرفته و لازم است اعتبارات ویژه‌ای نیز برای آن در نظر گرفته شود.

وی اضافه کرد: مشکلات متعددی در تولید محصولات باغی این استان وجود دارد که بالا بودن سن درختان، نامناسب بودن و غیر تجاری بودن  برخی ارقام، وجود تنش‌های محیطی در سال‌های اخیر از قبیل خشکسالی، سرمازدگی، سنتی بودن روش تولید و مواردی از این دست بخشی از این مشکلات است.

زیرساخت‌های صادرات محصولات باغی فراهم نیست
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی یاسوج نیز در این زمینه گفت: زیرساخت‌های لازم برای توسعه بخش باغبانی و صادرات تولید این بخش در کهگیلویه و بویراحمد فراهم نیست.

امیر حسینی،  افزود: سردخانه و کارخانجات فرآوری و صنایع تکمیلی و تبدیلی در این استان به اندازه کافی نیست.

این اظهارات در حالی است که اتاق بازرگانی یکی از موثرترین نهادها در زمینه صادرات است اما تاکنون به درستی پای کار نیامده است.

اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت نیز تاکنون نتوانسته به وظیفه خود عمل کند و اداره‌کل گمرک نیز تقریبا منفعل بوده و عمده محصولات صادراتی این استان از دیگر گمرک‌‌ها صادر می‌شود.

آمارهای رسمی می‌گویند که کمتر از ۳۰ درصد تولیدات باغی این استان صادر می‌شود اما واقعیت این است که این استان در تولید مشکل چندانی ندارد اما از آنجا که نهادهای متولی صادرات اراده‌ و برنامه‌ای برای رونق آن ندارند بخش عمده‌ای از محصولات باغی این استان، غیرهدفمند و بدون ساختار مشخص، صادر می‌شوند و منفعتی به باغداران و مردم این استان نمی‌رسانند.

گزارش از کریم بنام

انتهای پیام/