به بهانه تذکر صدا و سیما به مهران مدیری برای یک آیتم برنامه دورهمی؛ یادداشت/ ممنوعالصدا و سیما شدن بازیگران و مجریان به سود مردم است یا شبکههای ماهوارهای؟
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
برنامه دورهمی از شبکه نسیم در یک آیتم جذاب از زن و شوهر بازیگری دعوت کرد که صحنههای شادی برای مخاطبین خود خلق کند اما این اقدام به مذاق گردانندگان رسانه ملی خوش نیامد و به مهران مدیری مجری آن تذکر دادند؛ این اقدام بهانهای شد تا ضمن اشاره به آنچه سحر ولدبیگی در این برنامه انجام داد، تلنگری به ضعفهای صدا و سیما و سختگیریهیهای بیمورد آن نیز داشته باشیم.
به گزارش ریواس جنوب، کمتر کسی است که در هنر والای ایرانیان شک کند و هنر را نزد هنرمندان این سرزمین پاک و اسلامی نداند؛ اما به راستی چه عاملی باعث شده است که این هنر والا در بخش صدا و سیما و برنامههای رسانه ملی نمیتواند آنگونه که باید مردم را پای جعبه جادیویی تلویزیون بنشاند؟
پاسخ به این سؤال نیاز به واکاوی و آسیبشناسی کارشناسانه و زمانبر دارد اما آنچه در این زمینه واضح و مبرهن است عدم جسارت و ریسکپذیری مدیران صدا و سیما و تولید بندها و محدودیتهایی است که گاها در فرهنگ، دین و عرف جامعه ما نیز جایگاه خاصی ندارند.
برای مثال، بیش از ۳۰ سال در این کشور برنامههای تبلیغاتی انتخابات بدون پوشش تلویزیونی و رسانه ملی انجام میشدند اما از سال ۸۸ با ابتکار مناظرههای تلویزیونی نامزدهای انتخابات رئیس جمهوری به نوعی تفکر غریب دانستن مردم کمرنگ شده و شور و نشاط خاصی جامعه را فراگرفت؛ به همین نسبت در برنامههایی که مجریان و تهیه کنندگان آن جسارت و خلاقیت بیشتری داشتند از برنامههای احسان علیخانی و حسنی گرفته تا برنامههای مهران مدیری و شبکوک و چند برنامه دیگر، همواره مخاطبین بیشتری داشتند.
دلسوزانی که از نفوذ ماهواره مینالند و ضعفهای رسانه ملی را نمیبینند
این موضوع در حالی نگران کنندهتر میشود که همه دلسوزان فرهنگی کشور از خیل مخاطبان ماهواره مینالند ولی از این موضوع چیزی نمیگویند که چرا ما با این همه توان و استعداد هنری و این همه امکانات، بودجه، تعدد شبکه و گستردگی صدا و سیما تا دل خانههای روستایی، نمیتوانیم برنامههای مردم پسند تولید کنیم؟
هیچ کارشناسی نمیآید بگوید چرا دیش ماهواره در کنار سیاهچادرهای عشایری ما در دورافتادهترین نقطه کشور در حال تأمین سرگرمی و اطلاعات و خوراکهای لازم مردم ما است ولی هر چه جلوتر میرویم تعداد کسانی که پیچ رادیو و تلویزیون دولتی ما را باز میکنند، کمتر میشود؟
چرا در این کشور اسلامی باید مجری و بازیگر ممنوعالتصویر و ممنوعالکار داشته باشیم؟ کجای کار ما ایراد دارد؟ فرهنگ و خواستههای مردم ما از نوع و چگونگی برنامههای تلویزیونی ایراد دارد یا شیوه مدیریت و تفکرات گردانندگان رسانه ملی؟
آیا اگر یک مجری و برنامهساز تفکری غیر از اصولگرایی و همسو با تفکر حاکم بر صدا و سیما داشت یا به هر دلیلی اشتباهی کرده و قصوری در یک اجرای زنده داشته نباید بتواند برای هموطنانش برنامه بسازد و اجرا کند؛ بدون شک نباید اینگونه باشد.
آِیا همه فیلترهای موجود در راه برنامهسازی تلویریونی لازم است یا برخی از آنها سلیقهای و آسیبزا است؟
برنامه دور همی با اجرای مهران مدیری
به گزارش ریواس جنوب، اینها مقدمهای بود تا به برخی حواشی ایجاد شده در برنامه جاافتاده دورهمی با مجریگری مهران مدیری اشارهای کنیم؛ اخیرا در رسانهها نقل شده که معاون صدا و سیما به مهران مدیری برای نوع اجرایش در این برنامه و مهمانانی که دعوت میکند، تذکر جدی داده است.
برنامه دورهمی از شبکه نسیم با تهیه کنندگی حمید رحیمی و اجرای مهران مدیری اگر چه شاید در حد و اندازه کارهای قبلی این بازیگر و برنامهساز محبوب ایرانی نباشد ولی بدون شک سطح بالاتری به نسبت برنامههای صدا وسیمای ایران دارد.
برنامه دورهمی مهران مدیری که مدتی هم از رسانه ملی دور نگه داشته شد، با سبک و سیاق متفاوتی به شکل تلفیقی از نمایش، گفتوگو و اجرای صحنهای ضبط شده که در روزهای جمعه و شنبه ساعت ۲۳ و ربع پخش میشود و رفته رفته استقبال خوبی هم از آن شده است.
یک آیتم متفاوت با حضور زوج بازیگر/ سحر ولدبیگی در این برنامه چه کرده بود؟
روز گذشته در یک آیتم متفاوت و بسیار جذاب، یک زوج بازیگر به برنامه دورهمی دعوت شدند که لحظات شادی را برای هموطنان رقم زدند؛ نیما فلاح و سحر ولدبیگی که ۱۴ سال است باهم ازدواج کردند در این برنامه از زندگی مشترکشان گفتند و صحنههای عادی و طبیعی را اجرا کردند که گویا به مذاق مسئولان رسانه ملی خوش نیامد.
در این برنامه سحر ولدبیگی در لحظاتی بازوی شوهر خود را گرفت و وقتی که شوهرش نتوانست پاسخ سؤال مهران مدیری را درم ورد بدترین بازیگر ایران بدهد، و مدیری میخواست طبق روال این برنامه موهای شوهرش را بتراشد او به یکباره خودش بلند شد و روی صندلی پیرایشگری نشست و خطاب به نیما فلاح (شوهرش) گفت: بگذار من بروم که نتواند موهای من را بتراشد.
او همچنین وقتی شوهرش به اصرار مهران مدیری روی صندلی نشست تا موهایش تراشیده شوند، دستهایش را روی سر شوهرش گذاشت تا مهران مدیری نتواند کاری کند.
اینها همه صحنههایی بود که مسئولان صدا و سیما گویا آنها را هنجارشکنی دانستند که البته نگرانکنندهتر از آن واکنش برخی افراد در شبکههای مجازی و انتقاد از این برنامه بود.
واکنش ولدبیگی به حواشی برنامه دورهمی
موضوعی که سحر ولدبیگی در صفحه اینستاگرام خود به آن واکنش نشان داد و گفت: ما همه یک خانواده هستیم هدف ما شاد کردن و نشاندن لبخند روی لبهای هموطنانمان است و از همه شما خواهش داریم که برنامه دورهمی رو ببینید و فقط ازش لذت ببرید و بخندید و الکی تفسیرهای عجیب و غریب و حاشیه از این برنامه خوب نسازیم.
این نکته را نیز باید اشاره کرد که یکی از دلایلی که فیلمهای ایرانی با آن همه هنرنمایی و داستانها و محتواهای غنی آنگونه که باید به جایگاه واقعی خود نزد مخاطبان نرسیدند، این موضوع است که به خاطر همین محدودیتها نمیتوانند صحنههای طبیعی و واقعی را به نمایش بگذارند؛ محدودیتهایی که البته برخی از آنها خطوط قرمز مذهبی ما هستند و غیر قابل عبور.
رسانه ملی سختگیریهای غیرضروری خود را کنار بگذارد
به عنوان مثال در یک فیلم ایرانی مادری بعد از چندین سال فرزند گم شده خود را پیدا میکند ولی در لحظه دیدار این دو فقط به سلامی از راه دور بسنده میشود که احساس و درک پیام این فیلم بدون شک دشوارتر میشود در حالی که میشود اینگونه صحنهها را با زن و مردهایی که به لحاظ شرعی محرم هستند، به صورت طبیعی و اثرگذار بازی کنند.
با این توضیحات به نظر میرسد که صدا و سیما و مسئولان نباید با سختگیریهای گاها بیمورد و خارج از خواست عمومی مردم جلوی برنامههای مخاطب پسندی را که مانع از هجوم افراد به سمت ماهواره و برنامههای بیگانه میشوند را بگیرند.
این گزارش نافی برخی تغییرات خوب و مثبت در صدا و سیما نیست و امیدواریم که روزی هیچ مخاطب دوستدار وطنی در ایران عزیز برای نیازهای رسانهای خود به شبکههای ماهوارهای، احساس نیاز پیدا نکند.
————————–
یادداشت از کریم بنام
—————————