پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

یزدانپناه در دیدار با نمایندگان، خط قرمزش را دخالت عوامل غیردانشگاهی در کار علمی دانشگاه تعریف کرد و برخلاف بسیاری مدیران که رابطه رئیس و مرئوسی با نمایندگان دارند در عین حفظ تعامل کاری، حتی با نماینده‌ای که به لحاظ منطقه‌ای هم به او نزدیک‌تر است نیز چنین رابطه‌ای ندارد و خیلی‌ها برای این روحیه یزدانپناه، دل خوشی از او ندارند.

دیدگاه مخاطبان

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، با صدها مرکز بهداشتی، درمانگاه، دانشکده، بیمارستان و اورژانس جاده‌ای، گسترده‌ترین نهاد دولتی در هر استانی است؛ از سوی دیگر ماموریت این نهاد مهم مستقیما با جان و سلامت مردم گره خورده و همه این‌ها، دانشگاه علوم پزشکی را در کانون توجهات قرار داده است.

با این توضیحات، مدیریت این نهاد بزرگ آموزشی درمانی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ اینکه چه کسی با چه سابقه و توانی در راس این دانشگاه قرار می‌گیرد، بسیار مهم است.

نقش دانشگاه علوم پزشکی در زندگی مردم آنچنان مهم است که امروز در دورترین مناطق هم برایشان مهم است که افسار سلامتشان دست کیست؟ و چه نگاهی به مهمترین نیاز بشر یعنی سلامت دارد؟

 

پرویز یزدانپناه در چرخه رقابتی و با کمترین دخالت سیاسیون با کش و قوس‌های فراوان سکان دانشگاه عریض و طویل دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد را به عهده گرفت. آنهایی که دکتر یزدانپناه را می‌شناسند می‌دانند او کمتر آدم سفارش‌پذیری است و آنقدر بر رای خود اصرار دارد که برخی نزدیکانش او را یک دنده می‌نامند.

این خصوصیت دکتر یزدانپناه اگر هیچ‌جا به درد نخورده باشد در رابطه میان سیاسیون و دانشگاه به درد خورده است؛ یزدانپناه این رویکرد مدیریتی را عملیاتی کرد و تا این لحظه بر سر آن با کسی معامله نکرد.

نشانه مستقیم این موضوع، مخالفت شدید نمایندگان سابق این استان با ادامه فعالیتش و زاویه درست کردن با او در مدت کوتاهی بعد از مدیریتش بوده است.

یزدانپناه در دیدار با نمایندگان، خط قرمزش را دخالت عوامل غیردانشگاهی در کار علمی دانشگاه تعریف کرد و برخلاف بسیاری مدیران که رابطه رئیس و مرئوسی با نمایندگان دارند در عین حفظ تعامل کاری، حتی با نماینده‌ای که به لحاظ منطقه‌ای هم به او نزدیک‌تر است نیز چنین رابطه‌ای ندارد و خیلی‌ها برای این روحیه یزدانپناه، دل خوشی از او ندارند.

تا اینجای کار می‌شود گفت که یزدانپناه تلاش محسوسی کرده است تا دانشگاه را به رسالت علمی و تخصصی خودش نزدیک کند و این نهاد مهم را از حالت گوشت نذری و میدان سهم‌خواهی‌ها خارج کند.

اما کارنامه تیم مدیریتی جدید علوم پزشکی در میدان عمل و اجرا هم قابل دفاع است.

مهمترین دستاورد یزدانپناه و تیم او در این دوره، صرفه‌جویی‌های قابل توجه، براوردهای واقعی پروژه‌ها و حذف بسیاری از رانت‌ها و فسادها در مبالغ پروژه‌ها بوده است. پروژه‌های بزرگ حوزه بهداشت و درمان مجددا فعال شده است و بیمارستان چرام، بهمئی، سی‌سخت، ساختمان انتقال خون، دانشکده بهداشت، کلینیک‌های تخصصی یاسوج گچساران و دهدشت همگی به مدار کار و خدمت برگشتند و این تیم جدید کارنامه افتتاحیه‌های خوبی در پایان خواهند داشت.

برآورد مجدد پروژه‌ها و کمتر شدن قیمت برآوردی در کنار شروع مجدد آنها از دیگر اقدامات خوب این دوره برای کاهش حیف و میل بیت‌المال بوده است.

قراردادهای دانشگاه در مناطق مختلف استان با برآوردهای واحد تخصصی خود در ستاد هماهنگ شده و این کار نیز دخالت سلیقه‌ها و منافع‌ را در پروژه‌ها کاهش داده است. در کنار ساماندهی و شفاف‌سازی اعتبار پروژه‌های عمرانی و درمانی، قراردادهای غیر معمول و گاها غیر قانونی با بعضی رسانه‌ها در عین حفظ تعامل و همکاری با همه رسانه‌ها، حذف شده است.

نظم بخشیدن و قانونمند کردن پذیرش نیروهای پرستاری شرکتی و قراردادی و لغو قراردادهای پرستاری بدون آزمون و گزینش در بیمارستانهای استان که توسط یک شرکت خاص انجام شده بود، از دیگر کارهای ضدفساد و رانت در این دانشگاه بوده است. کمیته وام و مسکن دانشگاه که پیش از این قاعده و منطقی نداشت، قانونمند و ساختارمند شد، و خارج از تصمیمات کمیته مذکور، افراد برای دریافت وام، معرفی نمی‌شوند.

از دیگر اقدامات تیم مدیریتی یزدانپناه در این مدت کوتاه، می‌توان به حذف پذیرش نیروهای بهداشتی درمانی در مراکز بهداشت شهرستانها خارج از مجوز و اعتبار و کاهش هزینه‌های پرداختی، اشاره کرد.

همچنین در این مدت آزمایشگاه تشخیص کرونا در استان راه‌اندازی شده است؛ تجهیزات کلانی همانند ام.آر.آی، سی.تی.اسکن خرید شده و قدرت چانه‌زنی برای جذب اعتبارات بیشتر از مرکز، افزایش یافته است.

کاهش تاخیر پرداخت کارانه‌ها از ۲۴ ماه به ۶ ماه، کاهش بدهی دانشگاه از ۱۳۰ میلیارد در ابتدای مدیریت جدید به ۶۰ میلیارد، افتتاح ۴۰ پروژه عمرانی و افتتاح ۳۵ مورد دیگر به‌زودی، جذب ۲۳۰نفر نیروی انسانی از طریق آزمون بخش دیگری از کارنامه موفق دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد در این مدت کوتاه مدیریتی بوده است.

انتخاب مدیران ارشد دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در بدنه این نهاد مهم، به مراتب روند علمی‌تری داشته و مدیران کارآمدتری انتخاب شدند؛ تعامل دانشگاه با وزارت بهداشت و همچنین نهادهای حاکمیتی از جمله استانداری وضعیت بهتری پیدا کرده است.

یکی از مشکلات سال‌های اخیر دانشگاه علوم پزشکی، نیروهای زیادی بودند که به بدنه دانشگاه وارد شدند اما نه تنها این روند غلط اصلاح شد بلکه همان نیروهای قبلی هم در این مدت تعیین تکلیف شدند؛ چارت دانشگاه به‌‌روزرسانی شد و به طور کلی چهره دانشگاه علوم پزشکی یاسوج موجه‌تر و دانشگاهی‌تر شد.

یزدانپناه اگر با همین فرمان براند و همچنان برای آمدن و ماندنش وامدار کسی نباشد، می‌تواند جسورانه مدافع خوبی برای سلامت مردم و حافظ خوبی برای منافع همکاران مبارزش در میدان بهداشت و درمان باشد.

انتهای پیام/بهنام کریمی