پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

چند صباحی است که کلیدواژه‌های «مبارزه با قاچاق کالا» در کنار سیاستِ کلانِ «اقتصاد مقاومتی»، بیش از پیش به گوش می‌رسد؛ اگرچه به‌نظر می‌رسد نزدیکی این دو، بیش از هر چیز بر پایه‌ی حمایت از تولید داخلی و البته کاهش قدرت قطب‌های خارجی در عرصه تجارت کشورمان صورت گرفته است اما واقعیت این است که در پسِ حضور پررنگ کالاهای قاچاق و غیرقانونی در بازار، خطرات جدی دیگری ازجمله عدم رعایت استانداردهای اولیه‌ی این محصولات قاچاقی، در کمین سلامت جانی مردم هم قرار گرفته است.

در استان فارس نیز گزارش میدانی ما حاکی از آن است که کاهالای قاچاق به‌ویژه در سطح شهرهای اصلی آن، همچنان یک پای ثابت خرید و فروش روزانه مردم است؛ از جمله در شهر شیراز که اغلب کالاهای خارجی در سوپرمارکت‌ها و اغذیه‌فروشی‌های مختلف، بدون داشتن شناسنامه‌های فارسی برای معرفی ترکیبات و حتی شیوه‌ی مصرف در بازار عرضه می‌شود. اخیراً شبکه‌های توزیع قاچاق راه ساده‌تری را نیز پیش گرفته‌اند و شبانه محصولات خود را جلوی مغازه تحویل دهند و عملاً آن واحد صنفی را به‌جای عمده‌فروش به خود گره می‌زنند.

در این میان به‌نظر نمی‌رسد دست‌کم در نظام صنفی و نظام بهداشتی ما برخورد با این قاچاق گسترده کالا، آن‌طور که بایسته و شایسته است صورت گیرد؛ حتی گویا نظام صنفی ما مقید به انجام رسالت و وظیفه خود در کنار سایر تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد، نیست.

با این حال مسئولان مرتبط با این حوزه در استان فارس، از تلاش‌های ویژه در این زمینه در مدت اخیر و کاهش چشمگیر میزان کالاهای قاچاق در بازارهای استان فارس  خبر می‌دهند. از جمله دبیر کمیسیون برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان فارس که حتی بالارفتن قیمت برخی کالاهای خارجی در بازار را یکی از نشانه‌های سخت‌گیری‌های این نهاد در زمینه عرضه مبارزه با کالاهای قاچاق در فارس عنوان می‌کند؛ در ادامه، ماحصل گفت‌و‌گوی ما را با با این مقام مسئول می‌خوانید.

 فارس، مسیر ترانزیت قاچاقچیان استان‌های هم‌جوار است

احمد احمدی‌زاده

احمد احمدی‌زاده

سید احمد احمدی‌زاده در گفتگو با ماه‌رویان، با اشاره به سابقه‌ی یک‌قرنی قاچاق در استان فارس، گفت: استان‌های هرمزگان و بوشهر به دلایل مختلف زمینه‌ی قاچاق در آنها زیاد است و متأسفانه مسیر ترانزیت قاچاقچیان نیز عمدتاً استان فارس در همجواری این دو استان است. حتی بعضاً محل دپوی آنها نیز در شهر شیراز است. بر این اساس همواره این موضوع از اولویت‌ها و مسائل مورد تأکید در استان فارس بوده است.

دبیر کمیسیون برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان فارس، درباره فعالیت کمیته مقابله با عرضه کالاهای قاچاق در سطح بازارهای عرضه و خرید استان، گفت: این کمیته فعالیت بسیار جدی دارد و در همین روزهای اخیر نیز در خیابان‌های مختلف شهر از جمله خیابان انوری مأموران مرتبط ورود کردند و اقدامات لازم را در کشف و ضبط کالاهای قاچاق انجام دادند. در مورد بازارهای خُرد در سطح شهرها، ما تقریباً هر ۱۰ روز یک بار امحاء کالاهای قاچاق به‌ویژه نوشیدنی‌ها و مواد بهداشتی و آرایشی داریم و شاید در ۱۵ ماهه اخیر، انواع و اقسام نوشیدنی خارجی قاچاق را امحاء کرده‌ایم. 

رویکرد اصلی ما مبارزه با سرشبکه‌ها و سرباندهای اصلی است

وی در عین حال رویکرد اصلی این کمیسیون را مقابله با ریشه‌های قاچاق کالا در این استان عنوان و تصریح کرد: با وجود تمام فعالیت‌ها در سطح بازارهای شهرهای استان، اما رویکرد اصلی ما مبارزه با باندهاست؛ ما می‌خواهیم سرشبکه‌ها و سرباندهای اصلی را کشف و کنترل کنیم. چند روز قبل نزدیک به سه میلیارد تومان ارزش ریالی کشفیات کالاهای سلامت‌محور ازجمله پودرهای مکمل بدنسازی بود که می‌توانست با سلامت بسیاری از جوانان ما بازی شود.

احمدی‌زاده در زمینه اولویت مبارزه با باندهای قاچاق نسبت به واحدهای صنفی سطح شهر، تأکید کرد: واقعیت این است که ما می‌توانیم با ورود به یک مغازه، چند تا قوطی نوشیدنی غیرمجاز هم جمع‌آوری کنیم اما رویکردهای ما بر مبنای پیشگیری و مقابله، کشف و برخورد با سرشبکه‌ها و باندهای فعال در این تخلفات است؛ اگر ما در این تقابل موفق شویم قطعاً به موازات آن بحث فروشگاه‌ها و سطح عرضه نیز کنترل خواهد شد.

مدیرکل امنیتی، انتظامی استانداری فارس در ادامه دلایل خود، گفت: ارزش ریالی نوشیدنی‌های غیرمجاز که در چند مغازه جمع‌آوری شوند شاید به یک میلیون تومان نیز نرسد در حالیکه همین پرونده به تنهایی چندین نهاد از جمله کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نیروی انتظامی، تعزیرات و سازمان اموال تملیکی را درگیر می‌کند.

وی اضافه کرد: علاوه بر این موارد، حجم پرونده‌ها نیز بسیار زیاد است و ما می‌خواهیم لااقل پرونده‌ای وقتِ مسئولان پرتلاش تعزیرات را صرف خود کند که دست‌کم چند ده یا حتی چند صد میلیون تومان ارزش ریالی داشته باشد.

باید همه دستگاه‌های مسئول پای کار بیایند

احمدی‌زاده در ادامه با اشاره به لزوم ورود همه دستگاه‌ها برای اثربخشی در مبارزه با قاچاق کالا، تأکید کرد: با وجود نشست‌های مختلفی که در این زمینه مرتباً انجام می‌شود اما ۲۲ دستگاه عضو کمیسیون مبارزه با قاچاق در استان هستند و برای موفقیت در این زمینه همه آنها باید با تمام ظرفت پای کار بیایند. فعلاً چند دستگاه مانند نیروی انتظامی، اداره اطلاعات، دادگستری، صنعت معدن، دانشگاه علوم پزشکی و مخصوصاً تعزیرات پای کار هستند و تلاش می‌کنیم که دستگاه‌های دیگر نیز برابر با قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به‌صورت جدی‌تری وارد میدان کنیم.

در زمینه آموزش و اطلاع‌رسانی وضعیت خوبی نداریم

این مقام مسئول با اذعان به ضعف در زمینه آموزش و اطلاع‌رسانی به مردم در این موضوع، تصریح کرد: واقعیت این است که در این حوزه خوب کار نشده است. البته دانشگاه علوم پزشکی اخیراً جزواتی در باب مشکلات و تبعات استفاده از کالاهای قاچاق تهیه کرده و در حال توزیع بین مردم است. با این وجود، موضوع بسیار ظریف و حساس کالاهای قاچاق مستلزم کار هماهنگ، فرهنگی و آموزشی است؛ مردم باید در جریان قرار بگیرند که کالاهای قاچاقی که به دست آنها می‌رسد از چه مسیرهای بسیار بد و خطرناکی وارد می‌شوند و در چه مکان‌های غیرمجاز و کنترل‌نشده‌ای انبار می‌شوند. حتی بعضاً تاریخ‌های تولید و انقضای این کالاها دستکاری می‌شود و شرایط تولید آنها نیز اصلاً معلوم نیست.

وی ادامه داد: ما در این زمینه‌ها ایام ماه رمضان را غنیمت شمردیم و جزوات و کتبی را به سازمان تبلیغات دادیم و توقع داریم که یکی از محورهای سخنرانی‌های حدود ۵۰۰ روحانی که به مناطق مختلف استان اعزام می‌شوند مسئله مهم قاچاق به‌ویژه در مورد کالاهای سلامت‌محور باشد.

افزایش قیمت کالاهای قاچاق، به‌دلیل سخت‌گیری‌های ما بود

دبیر کمیسیون برنامه‌ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان فارس در بخش دیگری از این گفتگو به برخی از اقدامات این کمیسیون اشاره کرد و گفت: اگر در بازار تحقیق کنید خواهید دید که متخلفان خودشان را تا حد زیادی جمع و جور کردند و سطح قاچاق پایین آمده است. در پی سخت‌گیری‌هایی که در زمینه قاچاق در استان فارس انجام می‌شود طی یکی دوماه، -به‌عنوان مثال- یک اسپیلیت ۱٫۵ میلیونی به ۲٫۲ میلیون تومان رسیده و این به دلیل برخی اقدامات مقابله‌ای حاصل شده است.

احمدی‌زاده افزود: در زمینه برخوردهای قضایی هم که بخشی مربوط به کالاهای ممنوعه مثل مشروبات، تجهیزات و اقلام ماهواره است که در حوزه فعالیت دادگاه انقلاب است و برخوردهای شدیدی نیز انجام می‌شود. بخش دیگر هم کالاهای غیرممنوعه است که در حوزه تعزیرات تعریف شده و در حال حاضر با افزایش شعب و قضات، اقدامات خوبی را انجام می‌دهد.

وی در عین حال حجم بسیار بالای پرونده‌ها را همچنان یکی از مشکلات اصلی تعزیرات برای برخورد به‌هنگام با متخلفان عنوان کرد.

دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز فارس با تأکید بر اینکه موفقیت در مبارزه با قاچاق کالا در این استان، بستگی به میزان سختگیری در استان‌های همجوار نیز دارد، اظهار داشت: خوشبختانه توانستیم با تشکیل جلسات مشترکی با دو استان بوشهر و هرمزگان، به نتایج خوبی در تعامل با این دو استان برسیم و کارهای خوبی نیز در حال انجام است که یقیناً در آینده نزدیک می‌تواند اثرات خود را بر جای بگذارد.

در گذشته وضعیت عرضه‌ی سیگار در فارس، «بی‌در و پیکر» بود

احمدی‌زاده وضعیت عرضه‌ی سیگار در استان فارس را در گذشته، «بی‌در و پیکر» توصیف کرد و گفت: این حوزه در گذشته تقریباً رهاشده بود اما اکنون تنها چند نوع سیگار مجاز عرضه می‌شود و در پی برخوردها و کنترلی که صورت می‌گیرد مابقی سیگارها به ‌شکل بسیار دشواری فروش می‌شود.

وی بخش دیگری از موضوع مبارزه با قاچاق را وابسته به عمکلرد بازرگانان دانست و تأکید کرد: به همان اندازه که عزم‌مان برای مبارزه با قاچاق جدی است به همان اندازه نیز باید حامی و پشتیبان تجار و بازرگانانی باشیم که با سلامت کاری قابل توجه، مطابق قانون و مقررات و با پرداخت عوارض و حقوق دولتی کالاهای خود را وارد استان می‌کنند.

مانور کالاهای عربستانی در شیراز، حتی در پایین‌ترین سطح مراودات

احمدی‌زاده همچنین در پاسخ به سؤال ماه‌رویان مبنی بر اینکه چرا با وجود اینکه مراودات تجاری با عربستان به صفر نزدیک شده است اما همچنان نوشیدنی‌هایی از کارخانه‌های مستقر در این کشور در بازار شیراز عرضه می‌شود، تصریح کرد: بله همینطور است. متأسفانه علی‌رغم اینکه رابطه تجاری ما در نازل‌ترین سطح ممکن قرار دارد اما از طرفی دیگر کالاهای زیادی با مارک و سفارش کشور عربستان وارد کشور می‌شود که این موضوع خود تأکیدی است بر اهمیت مبارزه جدی با قاچاق.

این مسئول در پایان با اشاره به تأکیدات مقامات ارشد کشوری و استانی بر مبارزه با قاچاق کالا، یادآور شد: مقام معظم رهبری در اکثر فرمایشات سال گذشته و امسال‌شان تأکید می‌کنند که یکی از عوامل اصلی عدم تحقق اقتصاد مقاومتی قاچاق کالاست. ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق ریاست جمهوری نیز برای برای بهبود وضعیت در این زمینه مخصوصاً با رویکرد پیشگیری و مقابله با سرباندها و سرشبکه‌های اصلی عزم جدی دارد. در استان نیز تأکیدات استاندار به‌عنوان رییس کمیسیون استانی و رییس شورای تأمین و مجموعه اعضای کمیسیون به  ارتقای وضعیت برخورد با کالاهای قاچاق در استان انجامیده است.

==========

گفتگو از محمدحسن شلتوک‌کار – سجاد بنام