هر هفته، یک آموزش عمومی و آشنایی با ترفندهای کاربردی/ آموزش عمومی «اقدامات و کمکهای اولیهی لازم در هنگام مارگزیدگی»
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یک ترفند کاربردی و آموزشی عمومی آشنا میکند؛
این هفته به آموزش پیشگیری از مارگزیدگی و کمکهای اولیه در فرد مارگزیده، میپردازیم.
مارگزیدگی از جمله اتفاقاتی است که ممکن است در طول سفر و طبیعتگردی اتفاق بیفتد و دانستن نکاتی در این خصوص برای پیشگیری از حادثه و کمک به فرد مارگزیده، ضرورت دارد.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به آموزش پیشگیری از مارگزیدگی و کمکهای اولیهی آن، بپردازیم:
نکات قابل توجه در مارگزیدگی
- هنگام دوباره پوشیدن کفش ها، باید داخل آنها را به دقت وارسی کرد.
- در روزهای گرم، هنگام حضور و پیش از ورود به مکانهای خنک و سایهدار، مانند شکاف کوهها، غارها، سنگهای کنار چشمهها و زیر شاخهی درختان، باید از نبود مار مطمئن شوید.
- در حین راه رفتن میان علفهای بلند، حتماً باید با دقت زیر پا را پایید و با استفاده از یک چوب دستی یا عصا و کشیدن آن به زمین و ضربه زدن به سنگها یا شاخههای جلو از وجود مار آگاه شوید.
- در بسیاری موارد، مارگزیدگیها در ناحیهی زانو به پایین اتفاق میافتد، بنابراین، هنگام گذر از مناطق احتمالی زیستگاه مار، با پوشیدن کفشهای مناسب، مانند چکمه و پوتین و جورابهای ضخیم از ناحیهی زیر زانوی پای خود محافظت کنید.
- از دست بردن به زیر تودههای سنگ یا داخل تودههای علف اجتناب کنید؛ زیرا در بسیاری موارد، آشیانهی مارها در این نوع مکانها است.
- در بسیاری موارد، مارگزیدگی به دنبال اقدام به صید مار و تحریک حیوان صورت میگیرد. بنابراین، از صید بی مورد مارها اجتناب کنید.
- در مسافرت یا گردش در جنگلها، پارکها یا کوهستانهایی که ممکن است زیستگاه مار باشند، کوله پشتی و لباسها را نباید روی زمین رها کرد.
- درصورت اقامت در چادر در مناطق مارخیز، باید همیشه در چادر بسته باشد و شبها وسایل و به ویژه کفشها را به درون چادر ببرید، و اگر به ناچار، برخی لوازم از جمله کفشها خارج از چادر ماند، حتماً باید آنها را داخل یک کیسهی نفوذناپذیر قراردهید.
- در مناطقی که دید کافی نیست، باید از بالارفتن خودداری کرد.
- باید از دست زدن به مار سمی مرده به ویژه در ساعتهای اول مرگ آن پرهیز کرد؛ زیرا خطر گزش رفلکسی در برخی مارها تا ساعتها پس از مرگ وجود دارد.
- اوج فعالیت زمانی مارها پس از تاریکی هوا است که به شکار میپردازند؛ از این رو، هنگام پیادهروی در شب باید به دقت مراقب بود.
پیشگیری از مارگزیدگی در مناطق روستایی و کشاورزی
در مناطق روستایی و اراضی کشاورزی به منظور پیشگیری از مارگزیدگی میباست:
- اطراف خانهها را از مکانهایی که برای مخفی شدن مارها مناسب میباشند، مانند: تودهی زباله، بوتههای بلند، نخالههای ساختمانی و مواردی از این دست پاکسازی نمود.
- شاخههای درختانی که در تماس با دیوارهای خانه میباشند و بوتههای گل و گیاه در حیاط و اطراف خانه را کوتاه نمود.
- انبار نگهداری محصولات کشاورزی را دور از محل مسکونی ساخت.
- مخازن آب، حوضچهها و استخرهای آب، با توجه به جذب جانورانی مانند قورباغه و وزغ به عنوان طعمههای مورد علاقهی مارها، میتوانند سبب جذب مارها در این مکانها شده و باید به صورت دورهای از نظر وجود و یا عدم وجود مار، بررسی شوند.
- جمع آوری هیزم در شب در مناطق مارخیز، با افزایش احتمال خطر مارگزیدگی همراه است.
- از راه رفتن با پاهای برهنه و یا پوشیدن صندل در حیاط و بیرون منزل اجتناب کنید.
- در مناطق ییلاقی و بیرون از شهر، در هنگام راه رفتن در شب به ویژه پس از بارندگی، حتماً از نور مناسب، چراغ قوه یا مشعل، استفاده کنید.
- در نواحی خارج از شهر، بارندگی میتواند سبب خروج مارها از لانهها و محلهای اختفای آنها شده و پس از بارندگی احتمال مواجهه با مارها و مارگزیدگی افزایش یابد. بنابراین، در مناطق مارخیز، در هنگام راه پیمایی در جاده به ویژه در شب باید بسیار مراقب بود.
- در هنگام رانندگی با وسایل نقلیه، از زیر گرفتن عمدی مارهای در جاده خودداری شود. این امر ممکن است سبب زخمی شدن مار و افزایش خطر حمله مار زخمی به عابرین پیاده گردد. از طرفی احتمال اینکه مار به زیر وسیله نقلیه پیچیده و در هنگامی که وسیله نقلیه متوقف است از سوراخ ها و منافذ کف آن خزیده و وارد خودرو گردد، وجود دارد.
- از نزدیک شدن و آوردن کودکان به نواحی مارخیز خودداری نمایید.
اقدامات درمانی اولیه
- آرام نمودن مصدوم
- دورنمودن آسیب دیده از محل حادثه، به منظور جلوگیری از گزیدگی مجدد
- قراردادن بیمار در وضعیت نشسته یا درازکش؛ درحالی که اندام مارگزیده در موقعیت افقی قرارگیرد.
- بی حرکت نمودن اندام مارگزیده به وسیلهی آتل یا باند پارچهای (هرگونه حرکت یا انقباض عضلانی ممکن است به افزایش ورود سم مار به جریان خون و لنف منجر شود)
- خارج ساختن تمام وسایل زینتی مانند ساعت و انگشتر
- شستشوی محل گزش با آب و صابون و بانداژ اندام مارگزیده
- استفاده از برانکارد، درصورت نیاز به حمل مارگزیده
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از آن در زندگی روزمره بهره ببرید. اگر خواندن این مطلب باعث شد مقداری اطلاعات عمومی شما در حوزهی ترفندهای مربوط به بالاتر برود، آن را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.
برای آشنایی بیشتر با سایر نکات و ترفندهای کاربردی، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی ارزشمندی در زمینهی دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.
منابع