هر هفته، یک آموزش عمومی و آشنایی با ترفندهای کاربردی/ آموزش عمومی «درد قفسه سینه»؛ جدی بودن یا نبودن؟
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پایگاه خبری تحلیلی ریواس جنوب هر هفته شما را با یک ترفند کاربردی و آموزشی عمومی آشنا میکند؛
این هفته به آموزش جدی بودن یا نبودن درد قفسه سینه، میپردازیم.
علل مختلفی باعث دردهای قفسه سینه میشوند که از مهمترین آنها میتوان به بیماریهای قلب و عروق و ریه اشاره کرد که این نوع دردها باید به سرعت بررسی و درمان شوند. در سراسر جهان، درد قفسه سینه ۲۰ تا ۴۰ درصد از جمعیت عمومی را تحت تأثیر قرار میدهد؛ در نتیجه، ضروریست درد قفسه سینه را جدی بگیریم.
در ادامه، با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید تا به آموزش اطلاعات عمومی در خصوص درد قفسه سینه، بپردازیم:
آیا درد قفسه سینه طبیعی است؟
- خیر. درد قفسه سینه طبیعی نیست. اگر درد قفسه سینه دارید، به متخصصین مراجعه کنید. بسیاری از شرایط دیگر نیز وجود دارند که باعث درد قفسه سینه میشوند. علائم حمله قلبی را بشناسید و بلافاصله پس از شروع درد به پزشک مراجعه کنید.
- زمانی که درد قفسه سینه شما اتفاق افتاد، یادداشتی ذهنی داشته باشید تا بتوانید به متخصصین و مسئولین مراقبتهای بهداشتی خود بگویید. توانایی توصیف نوع دردی که دارید و کجا میتواند به متخصصین شما کمک کند تا بیماری شما را تشخیص دهد.
درد قفسه سینه
- درد به شکلهای مختلف در سینه احساس میشود. از یک درد برّنده مثل فرو رفتن چاقو گرفته تا یک درد مبهم… .
- گاهی فرد حس میکند قفسه سینهاش زیر یک فشار شدید در حال له شدن است و گاهی درد به صورت سوزش در سینه بیان میشود.
- این احساسات در بعضی افراد به پشت بین دو کتف، فک تحتانی، گردن، شانهها، بازو، قسمت داخلی بازو و ساعد و انگشت کوچک انتشار مییابد.
- علل مختلفی باعث دردهای قفسه سینه میشوند که مهمترین این علل، بیماریهای قلب و عروق و ریه است. این نوع دردها باید به سرعت بررسی و درمان شوند.
بیماریهای قلبی غالباً با دردهای قفسه سینه همراه است. هر احساس مبهم در قفسه سینه نباید به درد تلقی شود. بطور کلی، درد قفسه سینه مربوط به حملات یا دیگر مشکلات قلبی است و به شکلهای زیر توسط بیمار توصیف میشود:
- فشار، سوزش، سنگینی قفسه سینه؛
- درد شبیه احساس له شدن قفسه سینه در زیر یک وزنه سنگین با انتشار به بین دو کتف در پشت قفسه سینه، گردن، فک تحتانی، هر دو شانه، یک یا هر دو بازو؛
- درد چند دقیقه طول میکشد با فعالیت تشدید میشود. گاهی دردها تکرار میشوند و شدت متغیر دارند؛
- احساس تنگی نفس
- تعریق سرد
- سر گیجه یا ضعف
- تهوع، استفراغ
انواع درد قفسه سینه که منشأ قلبی ندارند
معمولاً دردهای قفسه سینه با علت قلبی را نمیتوان از دردهای با علت غیر قلبی به راحتی تشخیص داد. دردهای غیر قلبی غالباً با موارد زیر همراه است:
- مزه ترش (اسید معده) در دهان به علت برگشت غذا در دهان؛
- اختلال در بلع؛
- دردهای قفسه سینه با تغییر وضعیت کم یا زیاد میشود؛
- درد با سرفه یا تنفس عمیق تشدید میشود؛
- وقتی با دست روی سینه فشار وارد میشود، باعث ایجاد درد میشود؛
- درد برای چندین ساعت ادامه دارد.
علل درد قفسه سینه
علل قلبی
- حملهی قلبی ناشی از انسداد عروق تغذیه کننده عضله قلب است و معمولاً به علت ایجاد یک لخته در این عروق رگ مسدود میشود.
- در بیماری عروق تغذیه کننده قلب ابتدا در دیوارهی این رگها چربی و کلسیم رسوب میکند و تدریجاً بر این رسوبات افزوده شده و گاهی آنقدر بزرگ میشوند که میتوانند به داخل رگ انتشار یابند و قطر رگ را کوچک کنند و جریان خون به عضله قلب را کاهش دهند.
- در مواقع دیگر، این رسوبات که به آن پلاک میگویند زیاد میشود و رگ کاملاً مسدود شده و زمانیکه جریان خون به عضلهی قلب قطع میشود، سکتهی قلبی اتفاق میافتد.
- بعضی مواقع دیوارهی رگها که به علت رسوب چربی بیمار شده است، در شرایطی که فرد دچار هیجان زیاد (در حال دیدن مسابقات فوتبال) یا زمانی که بطور ناگهانی فشارهای روحی زیادی را متحمل میشود، لایهی درونی رگ پاره شده و لختهی خون در محل پارگی تشکیل شده و موجب انسداد رگ خواهد شد.
- دیسکشن آئورت: آئورت، سرخرگ بزرگ و اصلی است که از قلب منشعب میشود و به شاخههای کوچک تقسیم شده و تمام بدن را خون رسانی میکند. ممکن است لایهی درونی این سرخرگ از دیگر لایهها جدا شود و خون بین این لایه نفوذ کرده و باعث پارگی این سرخرگ میشود. این بیماری درد شدید قفسه سینه نامیده میشود.
- التهاب پرده دور قلب نیز دردهای شدید قفسه سینه ایجاد میکند که با دراز کشیدن یا تنفس کردن تشدید میشود.
علل گوارشی
- سوزش پشت جناغ سینه به ورود اسید معده به مری (لولهای که دهان را به معده متصل میکند). به این بیماری ریفلاکس گفته میشود؛
- اختلال در بلع، بلع با درد همراه است و بیمار اظهار میدارد لقمه در مری به سختی پایین رود و یا گیر میکند؛
- اختلال در کیسه صفرا یا مجاری صفراوی، سنگ یا التهاب کیسه صفرا؛
- اختلال در لوزالمعده، التهاب این عضو که درد شکم ایجاد میکند و به قفسه سینه انتشار مییابد.
عضله و استخوان
- التهاب غضروف متصل به دندهها، اگر غضروفهایی که دندهها را به جناغ سینه متصل میکند، ملتهب شود و درد قفسه سینه تولید میکند؛
- درد عضلانی، دردهای مزمن عضلانی مثل فیبرومیالژیا میتواند دردهای قفسه سینه ایجاد کند؛
- آسیب به دندهها مثل ضربه به آنها و شکستگی دندهها منجر به درد قفسه سینه میشود.
دردهای قفسه سینه مربوط به ریهها
- تشکیل لخته در سرخرگهای ریوی، وجود لخته در رگهای ریهها و مسدود شدن آنها جریان خون به بافت ریه را مختل و در نهایت منجر به مرگ بافت ریه میشود و رخداد این مراحل درد قفسه سینه ایجاد میکند.
- لایهای که روی ریهها را میپوشاند به پرده جنب معروف است یکی از علل درد قفسه سینه التهاب این پرده است. این دردها با تنفس تشدید میشود.
- گاهی بافت ریه که حاوی کیسههای هوایی است به علل مختلف روی هم میخوابد. مانند مواقعی که در اثر تصادف دنده شکسته میشود و در بافت ریه نفوذ میکند. در نتیجه، مقدار زیادی هوا از ریه وارد فضای بین ریه و دندهها میشود و بر ریه فشار میآورد، بافت ریه روی هم جمع میشود و فرد احساس تنگی نفس میکند.
- بعضی بیماریهای قلبی فشار شریان ریه را بالا میبرد که در افراد بدون بیماری قلبی پایین است درحالی که فشار شریان ریه در افراد بدون بیماری قلبی پایین است. این اتفاق میتواند دردهای قفسه سینه و تنگی نفس ایجاد کند.
دیگر علل دردهای قفسه سینه
حملات اضطراب که panic attack گفته میشود یکی دیگر از علل درد قفسه سینه است. در این اتفاق ناگهان ضربان قلب و تعداد تنفس زیاد میشود همچنین فرد عرق شدید و احساس تهوع دارد. تعداد تنفس به شماره میافتد و بیمار فکر میکند در حال احتضار است.
بیماری زونا، نوعی ضایعه پوستی است که معمولاً به صورت تاولهای ریز در یک مسیر نواری شکل در هر جای بدن به خصوص در صورت و تنه ظاهر میشود. قبل از آشکار شدن تاولها، درد زیاد و خارش در محل آنها احساس میشود. این بیماری در کسانی اتفاق میافتد که قبلاً بیماری آبله مرغان یا تب خال داشتهاند. بعد از ابتلا ویروس در ریشههای عصب باقی میماند و در یک زمان دیگر فعال و به صورت زونا ظاهر میشود. اگر این ضایعات در قفسه سینه به وجود بیاید، منجر به درد شدید قفسه سینه میشود و با دردهای قلبی باید افتراق داده شود.
زمان مراجعه به پزشک
- اگر درد قفسه سینه غیر قابل توجیه احساس شد، باید در ابتدا فکر کرد که این درد ممکن است منشأ قلبی داشته و از علایم حمله قلبی است. بنابراین، به ۱۱۵ اورژانس اطلاع داده شود و بیمار بدون حرکت دادن به نزدیکترین بیمارستان و بخش فوریتهای پزشکی منتقل شود.
- اگر امکان انتقال بیمار با درد قفسه سینه با آمبولانس نیست، از همسایگان و یا دوستان کمک گرفته شود و فرد بدون هیچگونه حرکتی که فعالیت و ضربان قلب را افزایش میدهد، به بخش فوریتهای پزشکی منتقل شود.
- هیچ نوع درد قفسه سینه را نادیده نگیرید یا از درمان خودداری کنید. اگر درد در این ناحیه برای شما جدید است، ناگهان بروز میکند، یا بعد از استراحت یا مصرف دارو بیش از پنج دقیقه طول میکشد، با اورژانس تماس بگیرید یا از شخصی بخواهید که شما را به نزدیکترین اورژانس ببرد. اگر درد قفسه سینه شما برطرف شد یا آمد و رفت، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید تا بفهمید چه چیزی باعث درد شده است، حتی اگر شدید نباشد.
اقدامات لازم در زمان بروز درد قفسه سینه
- اگر درد قفسه سینه در حین فعالیت ایجاد شود، فوراً باید فعالیت را متوقف کرد و استراحت کرد.
- افرادی که بیماری عروق کرونر قلب دارند و احتمال بروز درد یا سکته قلبی در آ نها بیشتر است، باید به دردهای قفسه سینه بیشتر توجه کنند و همیشه به همراه خود داروی سریع الاثر نیتروگلیسیرین (مانند قرصهای زیرزبانی به شکل دانههای تسبیح) داشته باشند. این داروها دیوارهی عروق کرونر را گشاد و جریان خون به عضلات قلب را بیشتر میکنند و نیاز به اکسیژن را کاهش میدهند.
- هر زمان که احساس شود درد قلبی در حال رخ دادن است، باید یکی از این داروها را زیر زبان گذاشت و اجازه داد تا حل شود. اگر گذاشتن یک قرص زیرزبانی و استراحت کردن، درد را کاهش نداد، حق داریم تا حداکثر سه قرص استفاده کنیم. برای تسکین درد نباید از مقادیر بیشتر داروهای زیر زبانی استفاده کرد. در افراد با فشارخون پایین این دارو باید با احتیاط مصرف شود، زیرا میتواند باعث افت بیشتر فشارخون در بیمار شود.
تشخیص جدی بودن درد قفسه سینه
- اگر درد قفسه سینهای ایجاد شده است که بیش از پنج دقیقه طول به طول انجامیده و هنگام استراحت یا مصرف دارو از بین نمیرود، فوراً با اورژانش تماس بگیرید یا از کسی بخواهید که شما را به نزدیکترین اورژانس ببرد.
چگونگی جلوگیری از درد قفسه سینه
با پیروی از یک سبک زندگی سالم میتوانید خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، عروقی و سایر بیماریها را کاهش دهید. این موارد شامل:
- داشتن رژیم غذایی سالم؛
- انجام مراقبتهای بهداشتی یا مراجعه به متخصص تغذیه میتواند به شما در ایجاد یک برنامه غذایی مناسب برای شما کمک کند؛
- مدیریت شرایط سلامتی که دارید، مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت؛
- در بیشتر روزهای هفته ورزش کنید؛
- رسیدن و حفظ وزن سالم؛
- محدود کردن مقدار الکلی که مینوشید؛
- عدم استفاده از محصولات تنباکو.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید و از آن در زندگی روزمره بهره ببرید. اگر خواندن این مطلب باعث شد مقداری اطلاعات عمومی شما در حوزهی درد قفسه سینه بالاتر برود، آن را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.
برای آشنایی بیشتر با سایر نکات و ترفندهای کاربردی، همچنان با پایگاه خبری – تحلیلی ریواس جنوب همراه باشید.
چنانچه نظر و یا تجربهی ارزشمندی در زمینهی درد قفسه سینه دارید، آن را برای ما و سایر مخاطبان ریواس جنوب به اشتراک بگذارید.
منابع