پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

«جمال زیانی»، نویسنده، شیرازشناس و پژوهشگر فرهنگ عامه درگذشت.

به گزارش ریواس جنوب، «جمال زیانی» نویسنده، شیرازشناس و پژوهشگر فرهنگ عامه در سن ۸۴ سالگی در حالی که در حال مطالعه بود، دنیا را وداع گفت.

مرحوم زیانی متولد ۱۳۱۴ در یکی از محلات قدیمی شیراز به نام «بالا کفت» و فارغ‌التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه شیراز است.

او در سروستان، بندامیر، سیوند، بوشهر و شیراز به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۶۱ بازنشسته شد.

این نویسنده پس از بازنشستگی، به پژوهش روی آورد که نتیجه آن بیش از ۱۰ جلد کتاب در این حوزه است.

وی سرانجام امروز ۶ شهریور ۱۳۹۸ در سن ۸۴ سالگی درگذشت.

به گفته‌ی حسن دهقان، سرپرست اداره فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز ۶ شهریورماه در گفت‌وگو با ایرنا، شادروان جمال زیانی پس از بازنشستگی پژوهش‌های خود را در زمینه فارس‌شناسی به صورت جدی آغاز کرد که به اوایل دهه ۶۰ بازمی‌گردد.

این شیراز شناس براساس دغدغه‌هایش بیشتر به ناشناخته‌های شیراز می‌پرداخت.

کتاب‌های او حاوی مطالبی است که مردم شیراز کمتر در خصوص آن اطلاعاتی دارند و او توانست زوایای پنهانی از فرهنگ مردم شیراز را در حوزه باورهای عامه و معماری و تاریخ شهر شیراز بیان کند.

ممکن است که کتاب‌های این نویسنده با معیارهای آکادمیک نگاشته نشده باشند و روش‌های استناد آن نیز به روش‌های دانشگاهی شبیه نباشد؛ اما می‌تواند دستمایه خوبی برای پژوهشگرانی باشد که بخواهند به‌صورت تخصصی در حوزه شیرازپژوهی فعالیت کنند.

سرپرست اداره فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز کتاب‌های گلگشتی در شیراز و هنرهای سنتی و صنایع دستی شیراز را زمینه‌ساز تحقیقات جدی دانشگاهی درباره شیراز عنوان کرد.

دهقان به فعالیت‌های زیانی در حوزه حافظ‌ پژوهی و سعدی‌پژوهی نیز اشاره کرد و گفت: نکته منحصر به فرد زندگی او حضور جدی او در فضای فرهنگی و ادبی شهر شیراز بود که با وجود سن بالای ایشان شایان توجه است؛ همچنین در ۵ سال اخیر در مرکز شیرازشناسی به آموزش می‌پرداخت و پای ثابت انجمن ادبی بهار نارنج شیراز بود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز درگذشت این شیرازشناس را تسلیت گفت.

صابر سهرابی در پیامی جمال زیانی را اندیشمندی توصیف کرده است که شیراز و استان فارس جای خالی او را در عرصه پژوهش و شیراز دوستی تا همیشه احساس خواهد کرد.

در بخشی از پیام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس آمده است: تاریخ، فرهنگ و ادبیات شهر شیراز مدیون آثاری همچون “آداب و رسوم و باورهای مردم زمانه در شعر حافظ”، “گل‌واژه‌های شعر حافظ”، “سحرآفرینی‌های حافظ”، “دل نوشته‌هایی از فرهنگ، آداب، رسوم و باورهای مردم شیراز”، “نگاه سعدی به آداب، رسوم و باورهای مردم”، “آداب، رسوم و باورهای مردم از زبان حافظ، سعدی و مولوی”، “آرامستان‌های شیراز در حال و گذشته”، “هنرهای سنتی و صنایع دستی شیراز” و “گلگشتی در شیراز” است که حاصل حدود نیم قرن پژوهش طاقت‌فرسا و دغدغه‌مندانه وی بوده است.

انتهای پیام/ سجاد بنام