پاسخی به یادداشت انتقادی علیه مدیریت منابع طبیعی جاویدبخت مظلومتر از جنگلها و مراتع استان/او چوب مبارزه با سودجویان را میخورد
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
پاسخی به یادداشت انتقادی علیه مدیریت منابع طبیعی
جاویدبخت مظلومتر از جنگلها و مراتع استان/او چوب مبارزه با سودجویان را میخورد
یادداشت ارسالی/
در روزهای اخیر و با شروع ایام تغییر و تحولات مدیریتی، حملات رسانهای هدفمندی به مدیریت ارشد منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد میشود که از اتاق فکر سودجویان و متجاوزین به جنگلها و مراتع استان، فرماندهی میشود.؛ حملاتی که خدمات این دوره مدیریتی را نادیده میگیرد و عملکرد کل ادوار منابع طبیعی را پای سعید جاویدبخت مینویسد.
در سایت ریواس جنوب که همواره روحیهای انتقادی دارد، مطلبی را پیرامون منابع طبیعی و مدیریت آن با عنوان « سه سال مدیریت جاویدبخت بر منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد؛ جنگلهای ما تنهاتر و مظلومتر از همیشه» خواندم که بر خود لازم دیدم پاسخی به آن بدهم.
در این مطلب اگر چه به موضوع قطع درختان در منطقه بویراحمد اشاره شد و شاید هم از سر دلسوزی بوده اما اینکه همه مشکلات تلنبار شده و همه درختان قطع شده یک دهه اخیر را به پای مدیریت جدید آن یعنی سعید جاویدبخت بگذاریم، بی انصافی است.
بله درست است، قطع درختان اتفاق افتاده اما کمترین آنها در دوره سه ساله مدیریت جاویدبخت بوده و مهمتر از این روحیه سمج و یکدنده شخص آقای جاویدبخت در برخورد با متجاوزین به منابع طبیعی است که به نظر میرسد بیشتر تلاشهایی که برای تخریب او انجام میگیرد از سوی همین افرادیست که دست غارتگرشان از جنگلها و مراتع استان کوتاه شده است.
در آن یادداشت انتقادی، جنگلهای بویراحمد را تنها و مظلوم خواندید اما با بررسی عملکرد منابع طبیعی در سه سال اخیر میتوان گفت که جاویدبخت در مبارزه با جنگلخواری و قطع درختان، مظلوم و تنهاست!
کهگیلویه و بویراحمد سرشار از جنگلهای انبوه است، بیماریهای جنگلی زیاد شده و توپوگرافی منطقه به نحوی است که در بسیاری از مناطق شیبهای تند و صخرهای داریم و اینها عوامل محدودکننده مهمی هستند؛ بسیاری از درختان قطعشده بر اثر بیماری و آفت به زمین افتادند و کمبود شدید قرقبان و جنگلبان با وجود مناطق کوهستانی و صخرهای نیز دست جاویدبخت را بسته است.
در کنار این موارد، کمبود شدید اعتبارات و امکانات نیز عامل محدودکنندهی مهمی است؛ از طرفی این استان در حال توسعه است و به دلیل مساحت کم و کمبود زمین و همچنین انبوه جنگل، هر عمران و آبادانی مستلزم قطع درختان است و برخی از درختان قطع شده ناشی از این موضوع است (اابته طبق قانون و با پرداخت خسارت های بند ب ماده ۱۲ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی).
اما بی انصافی اصلی در آن گزارش این بوده که همه این محدودیتها و درختان قطع شده را به اسم جاویدبخت نوشته! در حالی که قطع بسیاری از این درختان در گذشته بوده است.
جاویدبخت از امسال طرح تشدید مقابله با تخریب و تعرض به منابع طبیعی را به اجرا در آورده که رفع تصرف ۱۱۶ هکتار از اراضی ملی در شش ماهه امسال، نشان از عزم جدی وی در صیانت از انفال و بیت المال دارد. همچنین در این سه سال ۳۴۷ خودروی متخلف در جنگلهای استان را توقیف و اعمال قانون کرده است که بیان کننده حجم بالای تخلفات و البته هوشیاری ماموران منابع طبیعی است؛ تشکیل ۳۶۴ فقره پرونده ماده ۴۸ برای متعرضان به منابع طبیعی ناشی از حمل غیرمجاز و قاچاق چوب و ذغال، تشکیل ۱۶۳ فقره پرونده ماده ۴۹ ناشی از کوره های ذغال و غیره و همچنین امحا و تخریب ۲۰۰ کوره ذغال توسط قرقبانان و پرسنل یگان حفاظت فقط بخشی از فعالیت های انجام شده است.
کمبود قرقبان و جنگلبان نیز در منابع طبیعی بیداد میکند و در این سالها بارها در مبارزه با جنگلخواران و قاچاقچیان چوب و … مورد اصابت گلوله و چاقو قرار گرفتند.
حضور میدانی شخص مدیرکل در بحرانهایی همچون آتشسوزیها نیز از ویژگیهای خاص آقای جاویدبخت است که به همراه همکارانش حتی ایام تعطیل خود را نیز صرف حفاظت از جنگلهای و منابع طبیعی استان کردهاند.
در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با وجود کمبود محسوس اعتبارات اما به کمک بخش خصوصی،در سال اول طرح یعنی۱۴۰۲، ۲ میلیون نهال در ۱۱ نهالستان دایمی و موقت تولید شد که کاری کمسابقه بوده است. کاشت نهال نیز با اجرای پویش های مختلف درختکاری با حضور همه اقشار مردم از جمله بسیجیان، دانش آموزان، جمعیت هلال احمر، همیاران طبیعت و… انجام شد که نقش پررنگی در اشاعه و ترویج فرهنگ درختکاری و حفاظت از منابع طبیعی دارد.
جاویدبخت در بخش های دیگر از جمله آبخیزداری نیز عملکرد خوبی داشته است، چرا که در طی دوره ی سه ساله مدیریتش، تعداد ۷۴ پروژه آبخیزداری با حجم حدود ۸۵ هزار متر مکعب انجام داده که کار بزرگی است.
بنابراین لازم است اقدامات خوب منابع طبیعی در سه سال اخیر نیز دیده شوند.