پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

دست و دلبازی مدیران در حراج زمین‌های ملی/ شهامت با وعده «جراحی» آمد/از حراجی تا جراحی

اگر لیست واگذاری‌های اراضی ملی در کارگروه زیربنایی به طرح‌های اشتغال‌زا را مروری کنیم، خواهیم دید که بسیاری از مدیران ما حراجی زمین راه انداختند و چه زمین‌های ارزشمندی که به اسم تولید و اشتغال به حلقوم زمین‌خواران رفتند؛ حالا معاون جدید عمرانی قصد جراحی این روند معیوب و خائنانه را دارد؛ دردی چرکین که مربوط به امروز و دیروز نیست و عمری به درازای ۵۰ سال دارد.

به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، استان کهگیلویه و بویراحمد در حوزه زمین تا دلتان بخواهد مشکل دارد؛ از کمبود شدید زمین به دلیل کوهستانی بودن تا بی‌حساب و کتاب بودن تعاونی‌های مسکن و واگذاری‌ها به زمین‌خواران!

با وجود همین کمبود زمین اما تغییر کاربری‌ها و واگذاری زمین حتی در بخش اراضی ملی در این استان بسیار زیاد و غیرقابل باور است.

تعاونی‌های مسکن که بخشی از آنها وابسته یا اقماری دستگاه‌های دولتی هستند، نفس شهر را بریدند و تا توانستند فضای شهری را به ویژه در مناطق شمالی استان دوشیدند و بلعیدند؛ باید گفت که واگذاری زمین به تعاونی‌های مسکن، بی‌حساب و کتاب و در برخی موارد، خائنانه بوده است.

تعاونی‌های مسکن هم با وجودی که « سر شیر باز بود، اما حیا نکردند» و با چوب حراج به یک ثروت ارزشمند، این اراضی را بدون در نظر گرفتن فضاهای شهری مانند خیابان، جدول، فضای سبز، فضای انوزشی، پارکینگ و…. با سود کلان به مردم فروختند و نتیجه آن شهری است که در مرکز استان نای نفس کشیدن ندارد.

در دوره معاونت، علی‌محمد روستا تلاش‌های زیادی برای الزام تعاونی‌های مسکن به رعایت قوانین و لحاظ فضاهای لازم شده است و بعد از مسئولیت روستا این امر تا حدی سامان گرفت و خبری از آن مجوزهای بی‌حساب و کتاب نبود اما هم دوره مسیولیت آقای روستا کوتاه بود و هم در طی چند دهه اخیر آنقدر در این مقوله ضعیف عمل شده که این تلاش‌ها خیلی خودش را نشان نداد.

در سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد و در چند سال اخیر نیز زمین‌های متعددی بازپس‌گیری شدند و در مبارزه با تغییرکاربری‌های غیرمجاز اقدامات خوبی انجام شده اما این درد مربوط به امروز و دیروز نیست و عمری به درازای پنج دهه دارد.

حالا علاوه بر این، واگذاری زمین به طرح‌های غیرضرور، واگذاری متراژ بالا و غیرمعمول به طرح‌ها و واگذاری زمین به اسم طرح تولیدی ولی به کام زمین‌خواران به یک دغدغه مهم شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی تبدیل شده است.

در برخی موارد برای یک سیلندرپرکنی، ۸ هزار متر مربع زمین واگذار شده و با وجود این دست و دلبازی در شرایط کمبود شدید زمین در کهگیلویه و بویراحمد اما همین طرح‌ها هم اجرایی نشدند و افراد به کمک رانت‌های اطلاعاتی و افراد و مدیران در ادارات، این زمین‌ها را تصاحب شدند.

عیسی شهامت که به تازگی معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد شده است با ورود به این موضوع، روز گذشته اعضای کارگروه زیربنایی که مسیول اصلی واگذاری زمین به طرح‌های تولیدی هستند را فراخواند و از آنها خواست تا پاشنه درب را عوض کنند و دست از این «دست و دلبازی» بردارند.

شهامت گفت که نباید منتظر باشیم تا سازمان بازرسی ورود کند و مصوبه‌ای را باطل کند بلکه خودمان در این کارگروه باید نهایت دقت و حساسیت کارشناسی را در واگذاری زمین‌ها به خرج دهیم.

فرماندار بویراحمد هم که مردم این شهرستان او را به مواضع انقلابی‌اش می‌شناسند در این کارگروه به صراحت گفت که بخش عمده‌ای از زمین‌های واگذارشده برای اجرای طرح‌های تولیدی و اشتغالی، صوری بودند و نهایتا زمین‌خواری شدند و طرحی و اشتغالی در کار نبود.

شهرام مهدوی مطلق این را هم گفت که نظارتی بر این واگذاری‌ها نشد و کمتر دیده شده زمینی که واگذار شده و طرحی در آن اجرا نشده را نظارت کنند و بازپس بگیرند.

با ورود معاون عمرانی، مواضع فرماندار بویراحمد و البته اعتراف سرپرست جدید راه و شهرسازی به نبود و ضعف نظارت بر اجرای طرح‌ها در اراضی منابع ملی باید گفت که این جملات و این مواضع در ابتدای دولت چهاردهم از این جهت که ابتدای دولت است و یک رویکرد جدید را نشان می‌دهد، امیدبخش است اما از این جهت که معمولا دولت‌ها در ابتدای قدرت، حرف‌هایی می‌زنند اما رفته رفته به فراموشی سپرده می‌شود، خیلی هم امیدی ایجاد نخواهد کرد.

عیسی شهامت، معاون عمرانی استاندار همچنین دستور داده تا سرپرست جدید راه و شهرسازی همه طرح‌هایی که برای آنها زمین واگذار شده را در هر مرحله‌ای هستند از ابتدا تاکنون، شناسایی و به معاونت عمرانی تحویل دهد تا فکری به حال آنها شود.

اگر این اتفاق در عمل بیفتد، و خاله‌ها و خرزوها دخالتی در آن نکنند، می‌شود از این اقدام به یک جراحی در حوزه زمین یا دست کم، آماده‌کردن بیمار برای بردن به اتاق عمل یاد کرد.

گزارش از کریم بنام