پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

موضوع آلوده بودن آب رودخانه شوتاور و روستاهای اطراف که سلامت مردم این مناطق پرجمعیت را تهدید می‌کند، این روزها به یک بازی برای امنیت روانی مردم تبدیل شده است؛ “بازی‌ای” که در آن یا مصاحبه متولی بهداشت چاروسا ناشیانه بوده و یا مقامات استانی سعی در سانسور واقعیات دارند. در این گزارش جزئیات این موضوع حساس بررسی شد.

به گزارش ریواس جنوب از کهگیلویه، در تفریحات سیزده به در سال ۹۷، در تنگ زیبای “ادرج” در بخش چاروسا، پیگیری موضوع آلودگی آب روستاهای شوتاور، المور، ادرج، گراب و روستاهای اطراف که اراضی کشاورزی زیادی نیز دارند با حرف‌هایی که از یک کشاورز شنیدم، برایم جذاب‌تر و لذت‌بخش‌تر بود.

مسافران و افراد زیادی به این تنگه زیبا آمده بودند و فرزندان آنها با شوق و ذوق در این آب‌ها، بازی و آب‌تنی می‌کردند.

آن کشاورز به ما گفته بود که فاضلاب روستای شوتاور که به تازگی به شکل علمی و بهداشتی جمع‌آوری شده به علت اینکه هنوز تکمیل نشده، وارد این رودخانه می‌شود و آن را آلوده می‌کند.

بلافاصله موضوع را از مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی کهگیلویه و بویراحمد پیگیری کردیم که او به صراحت این موضوع را رد کرد و گفت که اتفاقا فلسفه کار جدیدی که به عنوان اولین روستا برای جمع‌آوری فاضلاب در شوتاور انجام دادیم برای رعایت مسائل بهداشتی و سلامت مردم و کاهش آلودگی‌ منابع آبی این روستا بوده است.

فیض‌الله پاسره به خبرنگار ریواس جنوب گفته بود که برای اطمینان بیشتر، به شکل علمی از این آب نمونه شیمیایی گرفته شد و در حال بررسی آن هستیم اما بدون شک وضعیت آب‌های این منطقه قبل از احداث این تصفیه خانه فاضلاب به مراتب بدتر بوده و با تکمیل آخرین مرحله تصفیه فاضلاب یعنی رشد نی‌زارها، پساب این تصفیه‌خانه بدون هیچ نگرانی قابل استفاده در اراضی کشاورزی است.

این گزارش همراه با فیلم مصاحبه خبرنگار ریواس با کشاورزانی که ازاین وضعیت نگران و بلاتکلیف بودند منتشر شد { اینجا کلیک کنید} و بعد از آن مسئول شبکه بهداشت چاروسا در اظهارنظری سطحی و بدون آزمایشات علمی- آنگونه که مسئولانی استانی و شهرستانی می‌گویند- از آلوده بودن این آب خبر داد تا سردرگمی کشاورزان بیش از گذشته شود.

او در مصاحبه با صدا و سیما نیز به صراحت از آلوده بودن این آب خبر داد و به کرات گفت که حتی دست زدن به این آب نیز سلامت افراد را تهدید می‌کند.

موضوعی که کریمی، مسئول کنترل کیفی شبکه بهداشت کهگیلویه به صراحت رد می‌کند و می‌گوید که در حوزه بهداشت فقط آزمایشات میکروبی انجام می‌شود در صورتی که سلامت آب چندین شاخص علمی دارد.

او گفت که آلودگی میکروبی در آب با عملیات ساده “کلرزنی” به راحتی رفع می‌شود و نمونه‌برداری شبکه بهداشت چاروسا قبل از نصب دستگاه کلرزنی در تصفیه‌خانه فاضلاب روستایی شوتاور بوده است.

کریمی توضیح داد: بعد از دریافت این گزارشات، همراه با مسئولان استانی و به اتفاق شرکت آب و فاضلاب روستایی و محیط زیست از چندین نقطه این رودخانه، نمونه شیمیایی گرفتیم و همچنان منتظر نتایج آن هستیم و قبل از آن نمی‌توان در مورد آلوده بودن این آب‌ها اظهارنظر کرد.

او با انجام مصاحبه غیرمسئولانه و غیرکارشناسی مخالفت کرد و افزود: ما فقط می‌توانستیم به مردم بگوییم که تا مشخص شدن نتایج آزمایشات جامع، از این آب استفاده نکنند.

کریمی تأکید کرد که اگر سلامت این آب تأیید نشود، بدون اغماض ورود می‌کنیم و برای سلامت مردم تعارفی نداریم اما بدون سند علمی نیز نمی‌توان مردم را نگران کرد.

فیض‌الله پاسره نیز در همین زمینه با رد اظهارات مسئول شبکه بهداشت چاروسا، گفت که آزمایشات متعددی روی این آب و پساب تصفیه خانه فاضلاب روستای شوتاور انجام شده و به یاری خدا نتایج آنان نشان می‌دهد که هیچ‌گونه نگرانی در زمینه سلامت این آب‌ها وجود ندارد و مردم با خیال راحت از آن برای کشاورزی استفاده کنند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی کهگیلویه و بویراحمد با تأکید بر اینکه ما به کار خود ایمان داریم، تصریح کرد که این کار برای اولین بار در این استان انجام می‌شود و یک مرحله از اصول علمی تصفیه فاضلاب یعنی نیزارها هنوز تکمیل نشده و نی‌ها در حال رشد هستند که با تکمیل آن، همه استانداردهای روز دنیا در این زمینه رعایت شده است.

پاسره با بیان اینکه نتایج رسمی آزمایشات روز یکشنبه اعلام می‌شود، توضیح داد کهبر اساس این آزمایشات، آب رودخانه شوتاور و روستاهای اطراف هیچ مشکل بهداشتی ندارد.

حال چند سؤال در این زمینه مطرح است که اگر واقعا آب زیردست تصفیه خانه فاضلاب روستای شوتاور آلوده است چرا تا قبل از درج این گزارش در رسانه‌ها، متولیان سلامت این بخش اظهارنظری نکردند؟

روزهای ایام نوروز که صدها کودک و جوان در این تنگه زیبا و در این آب‌ها، تعطیلات می‌گذراندند و با این آب‌ها تماس داشتند، آقای صاحب نعمت‌الهی و همکارانش دقیقا کجا بودند که بعدا متوجه شدند این آب آلوده است؟ مگر نه این است که آنها در چند متری این رودخانه، نظاره‌گر ازدحام جمعیت در این تنگه و استفاده‌های مختلف از آن بودند؟ آیا منتظر درج گزارش رسانه‌ها بودند؟

موضوعی که صاحب نعمت‌الهی برای آن پاسخ دارد و می‌گوید که “ما برای مسئولان متولی نامه زدیم!”

هر چند که بخشداری چاروسا به صراحت هرگونه مکاتبه‌ای از سوی شبکه بهداشت چاروسا را رد می‌کند اما با فرض صحت آن هم باید گفت اگر یک دستگاه با هر نیتی در مورد سلامت مردم تخلفی می‌کند، آیا باید به یک نامه‌نگاری معمول بسنده کرد آن هم نامه‌نگاری با خود کسی که تخلف کرده است!

اگر ادارات متولی از جمله بخشداری، جهاد کشاورزی، آبفای روستایی و محیط زیست به نامه‌های مسئول شبکه بهداشت جواب ندادند، چرا با وجود حساسیت موضوع، پیگیری‌های بعدی انجام نشد؟

متولی سلامت مردم در قانون مشخص است و هر دستگاهی هم که تخلف کند، این شبکه بهداشت است که باید مسئولانه وارد شود و از حقوق و سلامت مردم دفاع کند.

آیا اگر متولیان بهداشت مردم از قبل در جریان آلودگی و یا حتی احتمال آن بودند، نمی‌توانستند قبل از فصل کاشت پاییزه یا بهاره به مردم اعلام کنند که تا اطلاع ثانوی از کشت محصولات کشاورزی در زیردست این آب خودداری کنند؟

اگر هم این آب واقعا آلوده است و مسئولان استانی و مدیران متولی واقعا قصد سانسور واقعیت‌ها را دارند نه تنها باید به صاحب نعمت‌الهی ایرادی نگرفت بلکه باید برای انجام آن مصاحبه او را ستایش کرد و رسانه‌ها به هیچ وجه از آن کوتاه نیایند.

سوال دوم این است که اگر این آب آلوده نبوده و جای نگرانی برای مردم نبود، چگونه است که یک مسئول در حوزه حساس سلامت به این راحتی، اذهان را مشوش و کشاورزان زحمت‌کش این منطقه را سردرگرم و مضطرب می‌کند؟

اگر آزمایشگاه شبکه بهداشت فقط آزمایشات میکروبی را انجام می‌دهد، چگونه به این صراحت از آلوده بودن این آب صحبت می‌شود در حالی که مقامات مافوق حرف دیگری می‌زنند.

مگر نه این است که مقامات ذی‌ربط برای بررسی موضوع و آزمایش سلامت این آب، اقدام به نمونه‌برداری کردند، چرا قبل از اعلام رسمی نتایج با روان مردم بازی شده است و مصاحبه می‌شود؟

موضوع دیگری که در این زمینه قابل طرح است این بوده که جهاد کشاورزی در صورتی که خساراتی به لحاظ عدم فروش محصولات کشت شده در زیردست این رودخانه به کشاورزان وارد شود به طرق مختلف آن را جبران کند.

همچنین شرکت آب و فاضلاب روستایی که با شروع طرح‌های فاضلاب در روستاها، قدم بزرگی را برداشته است اجازه ندهد یک ایراد کوچک در کار آنها، سلامت مردم و امنیت روانی آنها را تهدید و به مخاطره بیندازد.

لازم است این شرکت با تکمیل تصفیه‌خانه فاضلاب نه تنها مردم و کشاورزان را از نگرانی دربیاورد بلکه در این روزهای بی‌آبی به داد کشاورزان برسد و آبی که تا قبل از آن در فاضلاب ها هدر می‌رفت و منابع آبی زیرزمینی از جمله تنها چشمه پایین دست روستا را آلوده می‌کرد، به عنوان پساب تصفیه خانه فاضلاب، در مزارع کشاورزی استفاده شود.

انتهای پیام/ بنام