پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/

در روزهایی که بسیاری از شخصیت‌های استان فارس بر بومی بودن استاندار بعدی تأکید دارند، یک استاد دانشگاه شیراز، تمرکز بر روی این معیار را ساده‌لوحانه و ناشی از بی‌سوادی یا منفعت‌طلبی می‌داند.

 دکتر علی‌اکبر صفوی با بیان اینکه در مبحث تعیین استاندار،‌ توجه به شاخصه بومی‌بودن بی‌معناست، گفت: در دنیای امروز کسی درباره مدیر بومی یا غیر بومی حرف نمی‌زند و این معیار یکی از ساده‌لوحانه ‌ترین ملاک‌هایی است که برای انتخاب مدیران مطرح می‌شود.

عضو هیات امنای دانشگاه شیراز در گفت‌و‌گو با ایرنا افزود: اینکه استانداری بومی باشد یا غیربومی اهمیتی ندارد همانطور که در بسیاری از کمپانی‌های بزرگ دنیا مدیران را از کشور‌های مختلف و بر اساس سوابق، علم، سواد و تجربه بر می‌گزینند نه بر اساس محل زندگی یا تولد.

این فعال سیاسی ادامه داد: استاندار باید بر اساس ملاک‌های لازم و ضروری توسعه و تحول گزینش شود؛ از همین رو، اگر قرار است تحول صورت گیرد، گروه‌‌بازی فایده‌ای ندارد.

استاد دانشگاه شیراز با اشاره به اهمیت شناخت گوناگونی و تنوع قومی و ملیتی در دنیای امروز، ابراز داشت: همچنین به عنوان یک نمونه برای انتخاب مربی فوتبال در همه کشور‌ها به بررسی گزینه‌های واجد شرایط می‌پردازند و به تجارب جهانی نگاه می‌کنند اما ما برای انتخاب استاندار ملاک بومی بودن یا نبودن را در نظر می‌گیریم.

** یا نمی‎فهمیم یا می‌فهمیم و منفعت‌طلبی می‌کنیم!

صفوی در ادامه تصریح کرد: توجه به معیار بومی‌ بودن یا نبودن در انتخاب استاندار دو ریشه دارد؛ یا اینقدر بی‌سوادیم که معنای این منصب، کار و توسعه امروز را درک نمی‌کنیم یا می‌فهمیم اما منافع گروهی قومی و فردی را بر منافع جامعه ترجیح می‌دهیم.

وی ادامه داد: بر این اساس وقتی فردی تمایل دارد کسی از نزدیکانش را بر سر کار بیاورد که بومی نیست، بر عنصر غیربومی بودن تاکید می‌کند و فردی که می‌خواهد نزدیکانش در منطقه‌ای خاص را بر سر کار آورد، بر بومی بودن پای می‌فشارد.

استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه شیراز بیان کرد: در نگاه قوم ‌گرایانه، هر یک از اقوام که بر سر کار می‌آید می‌خواهد همه ساختار را از میان قوم و طایفه خود برگزیند که بروز این مساله نشان می‌دهد نگاه ما به مسائل دچار اشکال است.

وی اضافه کرد: باید بدانیم یکی از راه‌های بهره‌گیری کامل از ظرفیت‌ها حضور همه اقوام و قومیت‌ها در کنار هم و به‌ کار گرفتن همه آن‌ها در ساختار است و این مبنای نگاه توسعه‌ای است.

صفوی با بیان اینکه در کشور‌های دیگر، چون سیاستمداران باید به رسانه پاسخگو باشند، به اتاق فکری قوی نیاز دارند، گفت: فضا در کشور ما رقابتی نیست و بر این اساس افراد هیچوقت پاسخگوی اعمال خود نیستند.

** تغییر پیاپی استانداران، کمر فارس را شکسته است!

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: در جهان امروز رؤسا در مناصب مختلف بعضا تا ۲۰ سال ریاست می ‌کنند و پس از آن، برای انتخاب جانشین آن مدیر با توجه به درایت و تخصص تصمیم‌ گیری می‌شود.

وی با بیان اینکه تغییر پیاپی استانداران در فارس کمر استان را شکسته‌ است، گفت: در دولت یازدهم و دوازهم سه استاندار در فارس تغییر کرد، این همه تغییر و تحول باید متوقف شود چراکه زمانی برای کار کردن باقی نمی‌گذارد.

صفوی راز موفقیت و توسعه استان را همدلی و خروج از تفرقه ‌گرایی و نگاه گروهکی و خودمحورانه دانست و ابراز داشت: باید پذیرفت جهان بر اساس مشاوره‌ محوری می‌چرخد و مدیر ارشد یک استان هم باید با برخورداری از نگاهی توسعه‌ای، دیدگاه‌های متحول‌ کننده دنیای امروز را بشناسد.

عضو هیات امنای دانشگاه شیراز برخورداری از تجربه در حوزه علم، اقتصاد و مدیریت را از ویژگی‌های مدیر ارشد استان برشمرد و گفت: ریشه مشکلات کشور در سوءمدیریت است بدین‌معنا که اگر مدیری واقعا مدیریت و برنامه‌ریزی را بفهمد و بتواند با شاخص‌هایی سخن بگوید که قابل ارزیابی و بررسی باشد موفق می‌شود.

به گزارش ریواس جنوب، بر اساس قانون منع به‌کارگیری بازنشستگان که در ماه‌های اخیر به تصویب رسیده است، شمار زیادی از مدیران ارشد در کشور ازجمله ۱۴ استاندار و شهرداران چند کلان‌شهر، مسؤولیت خود را واگذار کرده‌اند.

در استان فارس نیز چند تن از مقامات ارشد استان ازجمله اسماعیل تبادار استاندار سابق فارس، هادی پژوهش جهرمی معاون سابق سیاسی و امنیتی استاندار و حیدر عالیشوندی فرماندار سابق شیراز، با مسؤولیت خود خداحافظی کرده‌اند.

همزمان با کناره‌گیری استاندار سابق فارس، «یدالله رحمانی» معاون وی به عنوان سرپرست استانداری فارس، منصوب شد و حالا همه‌ی نگاه‌ها در استان فارس به صندلی بالاترین مقام اجرایی استان پهناور فارس دوخته شده است.

انتهای پیام/ سجاد بنام