توسعه با طعم تخریب طبیعت؛ قطع دهها درخت کهنسال بلوط توسط آبفای کهگیلویه و بویراحمد در یک قدمی اداره منابع طبیعی با مصوبه عجیب شورای برنامهریزی+ نظر دادستان
پایگاه خبری-تحلیلی ریواس جنوب (rivasjonoob.ir)/
ریواس جنوب/ دهها درخت قدیمی بلوط دقیقا پشت پنجره اتاق مدیرانکل منابع طبیعی و محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد برای یک پروژه از سوی آب و فاضلاب و به اسم توسعه قطع شدند؛ شورای برنامهریزی استان در روز روشن و در مخالفت آشکار با قانون، به اسم برنامهریزی و تدبیر، مجوز قطع این درختان را صادر میکند و تاکید میکند منبع ذخیره آب در هر موقعیت و مکانی که احداث شود، منابع طبیعی حق ممانعت ندارد؛ نماینده منابع طبیعی در جلسه سکوت میکند؛ بولدوزرها به جان جنگلهای بلوط میافتند و صدها درخت ارزشمند را زیر تیغهای بیرحم و آهنین خود له میکنند؛ دادستان به ماجرا، ورود کرده و وعده برخورد با عاملین این تخریب از صفر تا صد را داده و این است ماجرای یک توسعه با طعم تخریب طبیعت و چند سوال بیجواب دیگر!
توسعه با طعم تخریب طبیعت؛ قطع دهها درخت کهنسال بلوط توسط آبفای کهگیلویه و بویراحمد در یک قدمی اداره منابع طبیعی با مصوبه عجیب شورای برنامهریزی+ نظر دادستان
به گزارش ریواس جنوب از یاسوج، جمعیت ساکنین شهر یاسوج در سالهای اخیر، روندی فزاینده و غیرمعمول داشته است؛ در کنار همه نواقص، توسعههای ناموزون و عدم همخوانی رشد جمعیت و خدمات شهری، تامین آب آشامیدنی مردم در این شهر یکی از چالشهای اساسی است.
به تازگی شرکت آب و فاضلاب استان کهگیلویه و بویراحمد برای احداث یک منبع ذخیره آب ۱۵ هزار متر مکعبی، در تپههای مشرف به شهر یاسوج در منطقه پارک جنگلی که البته کاری لازم بوده، دهها اصله درخت تنومند و چندین ساله بلوط را از بیخ و بن نابود کرد تا یک سوال مهم و قدیمی بار دیگر تداعی شود که آیا توسعه خدمات شهری به هر قیمتی باید انجام شود؟
آیا نمیشود به کمک تکنولوژی و علم کاری کرد که هم یک منبع آب احداث شود و هم این همه درخت بلوط قطع نشود؟
شکی وجود ندارد که تامین آب شرب مردم، موضوع مهم و حیاتی است اما آیا برای جانمایی احداث این منبع آب، مطالعات کارشناسی و واقعی انجام شده و آیا واقعا بهترین مکان ممکن برای احداث این استخر ذخیره آب در دل جنگل انتخاب شد؟
آیا جانمایی اولیه به دلیل وجود معارض، تغییر کرده است؟
مدیرعامل جدید و غیربومی آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد باید پاسخ دهد که آیا راضی کردن معارضین اجرای این پروژه و تغییر مسیر و مکان اولیه احداث این منبع لازم بوده و آیا در مسیر و مکان اولیه باز هم همین تعداد درخت قطع میشد یا تغییر مسیر به بهانه رفع معارض این بلا را بر سر جنگلهای ارزشمند بلوط آورده است؟
آیا واقعا نمیشد که مطالعات این پروژه به گونهای انجام میشد که هم این منبع ذخیره آب احداث میشد و هم درختی قطع نمیشد یا دست کم درخت کمتری قطع میشد؟
مشاهدات خبرنگار ریواس جنوب نشان از یک فاجعه زیستمحیطی و آسیب جدی به بافت جنگلی در یک قدمی ادارهکل محیط زیست و تپه پایین دست پارک جنگلی یاسوج دارد.
کاش مدیران ما پنجره اتاقشان را باز میکردند
ادارهکل منابع طبیعی کمی با محل این تخریب فاصله دارد اما ماموران محیط زیست، اگر پنجره اتاق خود را باز کنند با چشم خود میبینند که دهها و شاید صدها درخت کهنسال بلوط، مظلومانه بر زمین افتادند و چهره طبیعت به کلی زخمی و رنجور شده است.
هر چند حفاظت از طبیعت و منابع ملی وظیفه همگانی است و نباید روی کاغذ و بروکراسی اداری گیر کنیم و بگوییم وظیفه این اداره است یا آن اداره اما ادارهکل منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد به هیچ عنوان نباید در این زمینه قصور میکرد تا این درختان قطع میشدند اما اکنون که در یک قدمی آنها این درختان قطع شدند حداقل انتظار میرود به وظایف خود بعد از این تخریب عمل کنند!
مصوبه عجیب و غریب شورای برنامهریزی کهگیلویه و بویراحمد
بیتفاوتی مسئولان استان در قبال حفاظت از جنگل با هیچ بهانه و دلیلی قابل قبول نیست اما چراغ سبز اعضای شورای برنامهریزی و توسعه استان کهگیلویه و بویراحمد برای قطع این درختان و تخریب گسترده منابع طبیعی بیش از هر چیزی، ناامیدکنندهتر است.
اعضای این شورا مصوب کردند که هیچ دستگاه دولتی حق ممانعت یا اعتراض به قطع درختان و احداث این منبع را ندارد اما در تعجب فراوان همین جماعت برای معارضات مردمی در نزدیکی قبرستان تلزالی در بالادست ادارهکل منابع طبیعی برنامهای ندارند و مسیر و جانمایی کارشناسی محل احداث این منبع را به دلیل این معارضات تغییر میدهند!
جالب است اعضای شورای برنامهریزی استان در این مصوبه فراقانونی، تاکید کردند که این منبع ذخیره آب در هر موقعیت و مکانی که احداث شود، هیچ دستگاهی نباید ممانعت کند!
معنی این حرف آن است که شورای برنامهریزی استان حتی برای انتخاب بهترین مکان با کمترین آسیب به جنگل نه تنها مصوبهای نمیکند بلکه توصیهای هم نمیکند و حتی تاکید میکند این منبع در هر موقعیتی که احداث شود، کسی حق اعتراض ندارد!
آیا شورای برنامهریزی، اختیار مصوبه فراقانونی را دارد؟
حالا سوال اساسیتر این است که چه کسی به شورای برنامهریزی استان چنین اختیاری داده است که برای تخریب طبیعت و جنگلهای انبوه بلوط که یک سرمایه ملی است، مصوبه بنویسد و مجوز بدهد؟
آیا اعضای شورا اجازه دارند که اجازه ندهند منابع طبیعی به وظایف قانونی خود عمل کند؟
چرا نماینده منابع طبیعی در شورای برنامهریزی سکوت کرد؟
آیا نماینده منابع طبیعی در این جلسه بوده است؟ اگر نبوده چرا نبوده و اگر بوده چرا اعتراض نکرده است؟
آیا قطع درختان که در قانون و بر اساس ماده ۴۲ قانون حفاظت جنگلها و مراتع، ممنوع و جرم است با یک مصوبه فراقانونی قابل اغماض است؟
آیا واقعا نقطه دیگری که پوشش جنگلی کمتری داشته باشد در ارتفاعات یاسوج وجود نداشت؟
شاهینی و شهامت پاسخگو باشند
قطعا جهانگیر شاهینی به عنوان رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی و دبیر شورای توسعه و برنامهریزی باید جوابگوی این مصوبه عجیب باشد!
معاونت عمرانی استاندار نیز به عنوان مجری این مصوبه میبایست در جلسه زیر بار این مصوبه نمیرفت و اگر به اسم توسعه، پذیرفته است که ادارات دولتی به وظیفه قانونی خود عمل نکنند و به ویژه منابع طبیعی معارض نشوند باید برای معارض مردمی که منجر به تغییر مسیر و جانمایی اولیه و احتمالا غیرفنی شده نیز فکری میکردند!
کاشت درخت جایگزین، نوشدارویی بعد از مرگ سهراب یا حرکتی فانتزی و صوری؟
نکته دیگر و مهم در اینباره، تعهد شرکت آب و فاضلاب به جبران این تخریب و کاشت درختان جایگزین است؛ هرچند ۵۰ سال طول میکشد تا یک درخت بلوط اگر شرایط مهیا باشد به رشد فعلی و شرایط قبل از قطع شدن برسد و به نظر میرسد در این شرایط هر دارویی بعد از مرگ سهراب خواهد بود اما دستکم انتظار میرود کاشت درختان جایگزین، فانتزی و صوری نباشد و واقعا این درختان بلوط کاشته شوند و تمهیدات لازم برای نگهداری و مراحل طولانی رشد آنها فراهم شود.
یک خبر خوب در میان این همه خبر بد؛ دادستان وعده مجازات عاملین را داد
در میان این همه خبر بد، دادستان مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد در گفتوگو با خبرنگار ریواس جنوب از ورود دستگاه قضا به این موضوع خبر داد و گفت هر چند قطع درختان با هدف اجرای پروژه احداث منبع ذخیره آب انجام شده اما قطعا میشد جانمایی به شکلی انجام شود که شاهد این وضعیت نباشیم؛ سید وحید موسویان این را هم گفت که برخورد با مسببین، بعد از اتمام رسیدگی و بررسی دقیق ابعاد این تخریب، انجام خواهد شد.
بدون شک عاملین این تخریب فقط آب و فاضلاب به عنوان نوک پیکان این تعرض به منابع ملی نیست و از اعضای شورای برنامهریزی که مجوز این کار را دادند تا ماموران و مدیران منابع طبیعی که یا سکوت کردند و یا ترک فعل از مشاور طرح و نهادهای مسئول در قبال معارضین و دلیل تغییر مسیر اولیه و همه اینها میتوان به عنوان عاملین و مسببین قطع دهها اصله درخت بلوط نام برد.
نکته پایانی اینکه در زمینه تخریب جنگل و منابع ملی یکی از دستگاههایی که میتواند عملکردی بازدارنده و موثر داشته باشد، دادگستری و دستگاه قضاست که اگر با همه عوامل این تخریب از تصویب مصوبه تا ترکفعل و سکوت و هر اقدامی که در قطع این درختان دخیل بوده، برخورد جدی و شدید شود قطعا درس عبرتی برای سایرین خواهد شد که در هنگام قطع درختان و تعرض به منابع ملی، اگر دلشان نمیلرزد و به رحم نمیآید، دستکم از ترس قانون و احکام دستگاه قضا، دستشان بلرزد.
——————————
گزارش از کریم بنام
————————–
اینها آدمهای بی سواد و بی مسولیتی هستند